Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Sejenak Lu Fikir La Sendiri

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Ku ucapkan kepada semua pelawat setia teratak usang ku ini. Tidak lupa juga kepada mereka yang sudi menterjah ke sini. Bagi yang rajin men"spam" pula. Harap korang reti la baca pe yang aku tulis nie kan (selalunya orang oversea)

Kali ini tergerak hati ku untuk membawa anda sejenak berfikir dan bukannya aku saja2 nak korang fikir la sendiri. Elok kita berfikir bersama.

Pagi tadi selepas aku semayang subuh (peh nampak sangat aku nie bukan jenis bangun lambat) tertibe tergerak hati aku untuk membuka tafsir Al-Quran yang di beri oleh si dia 4 tahun lepas (jangan tanya siapa dia--> karang larik topik pulak)
Ianya membuatkan aku berfikir
- Berapa ramaikah yang masih membaca Al-Quran?
- Masih adakah yang mengamal surah2 atau ayat2 di dalamnya
- Ada x mereka yang meluangkan masa selepas Subuh membacanya
- Adakah terjemahannya masih dihayati
- Masih adakah yang berterusan mengkhatamkan
- Adakah Al-Quran sekadar hiasan di dalam rumahnya

Banyak lagi persoalan yang timbul dalam fikiran ku. Cuma ini yang dapat ku luahkan di teratak usang ini.
Bagaimana pula dengan pandangan anda yang terfikir mengenai perkara ini? Kalau boleh kita share di sini.

Aku bukannya baik dan bukannya alim. Cuma tidak mahu diriku tersesat jauh. Masih mencari tapak demi tapak memperbaiki diri.

P/s-
Aku mula khatam kali pertama semasa berada di darjah 5, kali ke-2 semasa tingkatan 2, kemudian baca2 tapi xkhatam2 huhu

Aku berlajar mengaji dari secara asas semasa berumur 5 tahun oleh Wak Haji (aku xtau nama dia) dan aku masih belum ketahui masih hidup atau tidak beliau. Tetapi aku ada berjumpa dengannya beberapa tahun lepas.

Kemudian di ajar oleh kedua ibubapa ku. Dan dimahirkan di sekolah rendah agama Sg Selisik, Selangor.

Di panggil mengambil ujian ke masukan ke SMA Izuddin Syah Ipoh. Tetapi aku xpergi

Mendapat tawaran sambung berlajar di Salah sebuah sekolah berasrama penuh di Kuala Kubu Bharu dan Slim River (sekolah adik aku) --. aku tak pergi

Akhirnya aku memilih SMKA tetapi bukan sekolah agama ( SMK Anderson, Ipoh)

23 Jejak Perantau Maya:

Mr BuLans Asphyxiated said...

tak pasi sama ada diorang still baca quran ke tak..

yang pasti aku akan baca time kelapangan aku..

Framestone said...

bagus la tue kan.. aku pun dah lame xbaca al-Quran

ain said...

Akak pun jarang baca..tak yah bagi alasan lah ekh.

Framestone said...

xpe kak... erm ada masa kite baca sesame ek

Ajwin Ajeera said...

sape bro?
sape?sape?
si dia tu?
haha

Framestone said...

ish die nie..ade la insan teristimewa he..23x

CikYana(",) said...

cik yana da 2x khatam
skrg pun masih baca al-quran
tp tiap2 mlm jumaat la..
alhmdulillah :)

p/s:no 4 ade ke?
rekaan semata2 la nie..
hahahaha

Framestone said...

tue bace al-quran ke.. bace yassin huhuhu

CikYana(",) said...

dua2 la bRo..
bce ngan neneK la..

p/s:hek eleh dia nie..
suke beno menyakat cik yana yer..
xpe2..hahahahaha..

Framestone said...

bro mmg suke menyakakt huhuhu... ye je..entah2 bace yassin je

SyazReA said...

uit, haah la..da jarang bkak kitab suci ni skrg ni...
ape lah nk jd kan..
sempat baca yasin je slalu..

Framestone said...

same la dgn bro..bro pun krg bukak..lyn yasin je... mne la tau kot2 lepas nie bro jd rajin ke he..23x

CikYana(",) said...

bRo ni sme je ngan adik laki cik yana
kuaT beno nyakat..saket hti tul
hahahaha..
kdg2 bce quran..kdg2 bce yasin..
adoi..xle ke?

Framestone said...

boleh aje...mmg suke menyakat pun..sume disakat huhuuh

Ajwin Ajeera said...

amboii..
nk rahsie2 la tu..
hehe

bella said...

penah khatam sekali jew..
pas 2 same la bace xabes2...

~ BiBie ~ said...

Bangun awal tiap2 pagi semata2 nak dengar ceramah pagi dekat surau rumah...Walaupun kadang2 tk reti(sbb Ustaz tk bagi terjemahan),tapi dengar suara ustaz tu bagi tazkirah pun dah sayu...
Best kalau la Bb reti nk baca Al-quran....nk belajar kena dari bawah dulu... :)

Framestone said...

ajwin--> biarkan rahsia he..23x

bella--> jom la kite bace bg habis huhuhu.. jom la alif ba ta...

Bb--> nmpk sgt dgr dari aats katil di rumah kan he...23x bb reti x bace..jom kite mulakan alif ba ta

Ajwin Ajeera said...

biarlah rahsia la bro..

wakakkaaka

Cik Peanut said...

hem...betul2..biler pk balik wape owang yang bace quran setiap ari..

peanut tak cakap kat owang,
peanut menilai diri sendiri,
mambaca entri bro ni pun leh bangkitkan kesedaran sikit2..

erm, pasal mengaji alquran ni,
peanut start ngan atok peanut..dia tok guru ngan ajar membaca Al-Quran..khatam time skol rendah...n sekali lagi khatam time skol menengah...n kekdang ada kelapangann tetiba insaf..peanut bacelah..

erm, same2 lah kiter membaiki kelemahan diri sendiri

Framestone said...

ajwin--> yup biarkan rahsia.. shhhhhhttt tau..jgn heboh2 ek

peanut--> time masuk u nie xnk khatam lg ke.?? bro sekadar berkongsi kesedaran je.. kot2 ada yg terbuka ati.. kan dpt pahala free je..jgn ingt blog just untuk duit je he...23x

Cik Peanut said...

hem..betul2,,kekadang kene gak kan kesedaran sikit2..hehehe

Framestone said...

yup betul3 (kata ipin)

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top