Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Gagal SPM, Bukan Gagal Selama2nya


Assalamualaikum Wbt & salam sejahtera

Entry ini khas buat mereka yang telah memperolehi keputusan SPM mahupun STPM @ STAM baru2 ini. tahniah buat yang berjaya. Bagi yang tidak berjaya, masa depan anda masih menunggu anda. Tidak terlewat untuk anda memperbaiki diri anda.

Bagi mereka yang mengalami tamparan hebat dari keluarga, sahabat mahupun orang luar. Jangan jadikan result anda sebagai alasan untuk anda kehilangan kehidupan mahupun senyuman yang sentiasa terukir di bibirmu

Jangan pulak dok menonggeng dalam bilik. Sms mahupun pangillan tidak dilayan. Memendam perasaan dan malu meluahkan masalah anda pada sesiapa walaupun mereka merupakan insan yang terapat dengan kamu

Sekurang2nya anda jangan malu dengan jumlah A yang anda perolehi. Kalau setakat A untuk mata pelajaran biasa2 seperti lukisan @ tasauf, elok rasanya anda tidak perlu membangga diri.

Setakat A SPM, elok rasanya kumpul A semasa di kolej mahupun Universiti. Ia lagi menjamin kecemerlangan di dalam pengajian anda.

Tetapi sedar @ x, selama ini bnde ini berlaku dan bakal berlaku dalam kehidupana anda? Cuba anda renungkan seketika
6 Tahun - Hari ini berlajar apa?
7 Tahun - No berapa dalam kelas?
11 Tahun - Dah sunat belum?
12 Tahun - UPSR berapa A?
13 Tahun - Sekolah mana sekarang?
15 Tahun - PMR berapa A?
16 Tahun - Amik aliran apa sekrang ini?
17 Tahun - Dah habis khatam study SPM lum?
18 Tahun - SPM berapa A, dah amik lesen belum?
19 Tahun - Ko kat mana sekarang nie?
22 Tahun - Ko pointer berapa ek?
23 Tahun - Dah habis berlajar belum nie?
24 Tahun - Kerje mane ek sekarang?
27 Tahun - Dah kahwin belum?
30 Tahun - Dah berapa orang anak dah?? (psstt isteri brpe skrg he..23x)
35 Tahun - Jawatan apa ko sekarang ek?
40 Tahun - Anak ko dah berlajar mane ek?
45 Tahun - Dah muda ko skrg (tertibe je jd awet muda)
55 Tahun - Dah pencen lum
56 Tahun - Anak ko dah khwin lum (cdg nk jodohkan dengan anak aku)
60 Tahun - Cucu ko dah berape skrg ek
80 Tahun - Ko kat pusat mana ek (Pusat kebajikan Orang Tua-- kes terpencir ek.. harap tidak kena kat korang)
Dari kes yang aku nyatakan disini. Berapa kali oarang bertanya mengenai result SPM?? So jangan jadikan SPM anda sebagai alasan untuk anda berputus asa. Masih banyak lagi yang perlu anda kecapi dan capai dalm kehidupan kita yang terlalu singkat ini

Pesan dari aku buat semua, Dari Meja Kaunselor masih sudi mendengar permasalahan anda

24 Jejak Perantau Maya:

ciK aMoi said...

masuk u nnt mesti ada org nak tanya!
haha

bella said...

btol2..
result spm xtentukn mse dpn sgt..
ade yg dpt bnyk a pon xsemestinye kt u die excellent..
tgk orng gak..
same la even result kt matrik dpt gempak pon..
kadang2 kne cmpak kt kos2 lelong..
huwaaaaa...

elle said...

cess... brp isteri?? tu aje yg laki suke nk brtnya ek... hehehe...

tp betul la... org asyik tgk SPM je dlu... nyaris la result ok... huhu...

skrg pn org asyk tnya, bl hbs bljr? dh keja ke blm? tension2... hukhuk... (T_T)

yang xde kaitan:
hok aloh...
yg dtg jemput tu membr pmpn la... yg elle pggl dia along... betul la... pmpn... xtpu... elle xde kwn laki kt UIA nih... hahaha

ain said...

betul tu...gagal spm bukan bermakna gagal dlm hidup. Mulakan episode baru dgn halatuju baru.

ekino said...

btol tu..
jgn putus asa..
:)
banyak lagi peluang kat luar sane..

Framestone said...

amoi--> mmg la tnye..tp time tue umur yg mne satu kan

bella--> he..23x betul tue bella.. cam bro nie..amik je bisnes...tp kerje bahagian IT he..23x tp jwtn sambilan je..nk apply tetap nie hope dorg xtgk sijil IT la ek

elle--> he..23x besa la tue..bro org dok tnye bile nk khwin.. tiap2 minggu pulak tue.. kawan laki kt UIA mmg xde..cam mne tempt2 len pulak..elle kan comey

kak ain--> yup layan episod baru ek..jgn wat byk episod pulak sudah la..xpasl2 jd cam cerita sembilu..xhabis2

ekino--> he..23x chaiyok2 putus asa jgn..putus cinta xpe..asalkan tujuan baik..

––––•(-•Oº°‘¨ ie3za ¨‘°ºO•-)•–––– said...

betol tu gagal spm x semestinya gagl selama lamanya.
ramai yg x pandai sekolah pun leh jd bos2 besar tp asalkan ade usaha yg gigih utk capai matlamatnya :)

Framestone said...

yup betul tue...tp kalau gagal menjadi manusia.. yg tue mmg xleh nk tolong la kan..binatang pun bersyukur mereka dijadikan sebagai binatang

elle said...

elle comey kah? dh tgk real life pn comey ek? hahaha... :p

maceh2... hehehe... ada la sorg dua kwn laki luar UIA tp xla rpt mn pn... tu blh blh dikira dgn jari je brp rmai... hehehe...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

perghhh...pic nyerr sungguh mnyedihkan...

eRRuL AspHyxiAteD said...

betul gak.. mmg results spm bukan penentu masa depan.. tapi results spm tiket ke masa depan.. contohnya dgn results spm kite ke menara gading.. btw, gagal spm bukan bereeri gagal selamanya.. cuma gagal ke universiti je.. dan universiti plak.. bukan penentu masa depan..

Framestone said...

elle--> mmg comey pun..wat pe bro nk tipu..tp sifat malu itu yang menambah keayuan elle.. pe2 pun jgn terlalu malu.. oh knpe kira pakai jari..kire la pakai kalkulator huhu

N--> tue pic amik dari menggoogle tue yg kite nmpk..yg kite xnmpk cam mne la ek

errul--> xsemestinya yg berjaya dari org yg pndai..xsmestinya org yg pandai dtg dri universiti, university belum pasti menjaminkan kejayaan dan kejayaan tidak pernah dtg bergolek..

Farih Fahri said...

wah.. bagus2 dj jad motivator skang ni eh... cayalah.. huhuhu.. (^__^)

Framestone said...

he..23x besa2 je nie... kan dlm proses nk membgunkan blog kaunselor nie..alang2 bg la motivasion sikit

lemongrass^_^ said...

huh? syume kt nak tnykan...
besela 2...
papen take it easy...
nyawa 1 je..
hdup kt dunia pn skx je...
wat ap yg perlu sudah..
utk duniawi n ukhrawi...
hehe

Amer Aan said...

btol tu..
gagal spm...
bkn bereti gagal
slama..
lamanya

p.i.n.a.t said...

yuppie...gagal spm bkn gagal slamanye..
ala..staun je pon dorg nk tnye result tu..
msuk umo 19 dorg da x tnye..
*pengalaman mengajar..lalal~

SyazReA said...

huh, pic tu x blh blah..frust giler..huhu
walau ape pon keputusan, hidup mesti diteruskan...
yg dah lps tu biralah ia berlalu.. yg berjaya truskan kejayaan anda,n jgn plak nk belagak...
yg kurang berjaya...jgn putus asa, jdkn pengalaman lps as pengajaran...
gov byk sediakan institusi pengajian n kemahiran.. amik la pluang tu sume k... peace..

Eazy Izzuddin said...

yeah...
gagal spm bkn selamenye...
hihiks...

wah entry br lagi nih...
hihi
xD

mc'eja said...

GMBR ORG TU UMUR 17 KER??? JANGGUT CAM 40 JE..HAHAHA

Framestone said...

serai--> manusiakan suke bertanye huhuhu..nyawa satu je.tp ramai yg xreti menghargai nyawa mereka

amer--> gagal menjadi hamba allah dalam kehidupan adalah kegagalan selame nie..

pinat--> yup betul tue. masuk 19tahun org sure xtnye dah..so meh bro tnye kat pinat ek..spm brpe ek he..23x

syazrea--> he..23x tue la..mahal tau gambar tue..tp bukan bro yg tgkp..bro amik dari google je.. mmg nmpk kefrustan nye...

Eazy--> he..23x ade idea n mase ade la entrynye huhu..tp nmpk cam kurg sambutan je

Mc'eja--> xckp pun gmbr tue umur 17thun..entah2 muke bapak org yg frust dgn result anak die

Cik Peanut said...

betul2..peanut sokong...
ade gak kengkawan2 peanut time matrik lu, masuk ngan result gempak giler, tapi alih2 kene tendang matrik or kuar dengan result cukup2 makan..

so, kesimpulan cemerlang dalam spm tak semestinya cemerlang selama2nya..hidup kan macam putaran roda..kejao turun kejap naik.cam gitu lah..

buat adik(ehem2x..perasan tua) lak..
jangan wisau kalu result tak gempak mane. skunk kat kat mane2 pun boleh belajar..

tul tak bro?

Framestone said...

yup..mne2 pun boleh berlajar..asalkan bukan kat pusat serenti udah la ek

Anonymous said...

Tapi msuk universiti nnti gaji dpt bnyk skit drpd plajar yg x msuk universiti...

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top