Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Sikit-Sikit Bibik Jugak Yg Kena

Assalamualaikum wbt 7 salam sejahtera

Just nak share story xde isi dengan u'll mengenai Bibik. Ops sebelum aku start merapu, moh usha gambar disebelah ini.

Nie ke gaya Bibik @ maid ek. Cam susah nak nampak sekarang nie. Ramai yang amik bibik dari golongan yang berusia. bibik muda pun ada, cuma xde la sekemas cam dalam gambar nie.

Kalau di ikutkan sejarah dulu, maid selalu di amik dari kalalangan melayu jugak sampai la nie baru amik dari indonesia. Kenapa jadi cam nie ek.

Ke sebab takut si suami terlayan or terfeeling dengan maid dorg kot. Memang ada kes cam nie

Tertibe teringat kat satu cerita yang selalu tersebar di blog2 mahupun di email2.
Tuan : Kamu ke yang curi spender Cik Puan
Bibik : Tidak Tuan, Tuan pun tahu saya dak pakai spender
Tuan : Glurp..!! (ops kan dah kantoi)

NIe pulak cerita dari gelagat yang aku pernah jumpe or dengar dari rakan2 mahupun pengalaman aku
Situasi 1
Air tumpah, si abg g mengelap air yang tumpah
tertibe si adik menjerit, "Mak..!! Sejak bila ada bibik baru nie?"

Situasi 2
Mak menyuruh anak perempuannya mencuci pinggan
Si anak menjawab, "Kita bukan bibik nak basuh2 pinggan ini"
Tue yang kita nampak yang kita xnampak
Situasi 3
Si cucu menyuruh neneknya mengemas sisa makanannya dengan bercakap dengan nada lantang " Bibik..!! kemas meja makan nie" betul2 di depan ibubapanya, sedangkn si tua yang digelar bibik hanya mampu menitiskan air mata
Fikir2kan dan selamat beramal

Ops nie sekadar tambahan, petang semlam semasa aku keluar dengan pegawai ku ke bazar pesta convo. Aku terdengar perbualan dari mak kepada anak2nya
Anak: Mak, xnak beli pe2 ke
Mak : Xde bnde pun nk beli
Anak: Habis kenapa mak datang sinie
Mak : Bukan mak yang nak beli, Bibik je yang nak beli kat sinie
Ops xde alasan len ke nk bagi ek he..23x

41 Jejak Perantau Maya:

ekino said...

haha..
bibik oh bibik..
tak blh jd nih..
tkut gak nnt..
hikhikhik..
:p

ZirCon gurL said...

ha 1 cte nk kongsi..
aritu gi tesco..
ter ear drop...
si mak ni bley plak tnya bibik
mak: anak ibu mkn ke biskut ni?
bibik: makan2..

bley plak cmni kan..
bibik lg tau dr mak..
huhu
nauzubillah...

Framestone said...

ekino--> takut pe ek he..23x story sikit

zircon gurl--> he..23x besa la tue kan.... situasi cam nie selalu ade.. pe2 pun thank coz sudi dtg blog bro..1st time kan

Amer Aan said...

x payah la...
nk amik maid ni
kang...
sok2 dia wat pragai...

sapa susah?

Framestone said...

he..23x ko xnk amik ek..carik l ayg comey2... kot2 leh teman kat rumah ke..jht tul aku nie

Tie said...

Hi hi...

Kak tie tak de bibik....mungkin kak tie sendiri yang jadi bibik...hi hi...adoi..letih gak !

Framestone said...

he..23x kak tie.. xkisah wat kerje bibik..jgn org pangil akak bibik sudah ek

lemongrass^_^ said...

yela...
bibik...
br hari ni sy perbibikn adik sy...
hik3

bella said...

sy dr kecik sampai sekarang nie ade bibik..
mcm2 perangai bibik sy penah jmpe..
time kecik2 dulu or zmn dulu2 bibik seme baik2..
bibik zmn skarang nie acik wt mslah jew..
paling teruk sye penah kne gn bibik sye dulu..
die tampar sye and marah2 sye depan nenek sye time parents sye g haji..
nk lwn balik nmpak cm kurang aja coz die lg tue dr kite..
haish =.=

Purple said...

Ha..cite pasal bibik ni,ni nak kongsi jgk..di pagi raya yg indah..dtg sekumpulan bebudak kg nak collect duit raye..mentang2 purple tak siap cantik2 lagi,sbab nak bersiap kat dapur,pakai bju biase je..leh lak dorang tanya akak ni org gaji ke?dah kawin blom?..ooo dlm kepala otak dorang kalau dihari raya tak pakai bju kurung tu makne nye dia bibik eh?memang siap le bebudak tu kene cubit mase salam nak balik..huhuhu..

mademoiselle azieshakespeare said...

x yah pakai bibik ni...
mak2 bole je buat keje sendri kat umah :D

ZirCon gurL said...

1st time bg komen..hihi
tp b4 ni de je bc2.. =)
nice to read..

Eazy Izzuddin said...

bibik oh bibik...
sowang je bibik kat umah nih...
eazy le...
bile blik je umah...
eazy! wat 2 wat nih...
ohoho...
naseb bek lah rajin gtu....
haha
=P

mc'eja said...

bibik???? nyusahkan jer...

Framestone said...

serai--> kejamnye die.. bibik adik sendiri ek.. he..23x jgn die knekan kamu balik je

bella--> ops pernah kne tampar ke?? pasal pe ek?? bro xsuke pakai bibik..xtau la dh khwin nnt cam mne..rasenye mmg xpakai kot

purple--> he..23x ade rupe cam bibik kot. tue pasl dorg ckp cam tue.. metaliti org sekarng nie senang menjudge org yg wat kerje sbgai bibik

azie--> mak2 sape ek?? xkan nk suruh mak2 kite yg wat kerje kan..cm bro dah besa wat kerje2 nie

zircon gurl--> oh thank ek?? jika nk komen mne2 entry yg lepas pun di alu2 kan

Eazy--> ops nie angkat bakul sendiri ke he..23x oh la tue kan.. bukan senang mnjadi seorng abg yg baik

mc'eja--> menyusahkan ke?? ke kamu ade pengalaman dgn bibik nie

.fatin nabila. said...

bkn bibik indon yang tua..
tp, dh nk uat cmne..
kbnykn bibik indon yang masuk m'sia sume kelas D..
kelas A sume pg negara maju..
sbb gaji sana tinggi..
dr m'sia rate gaji, 350 - 500..
so, dpt la kelas D + tua suda..

Framestone said...

he..23x mane de org kite yg sanggup byr bibik mahal2 huhuhu

suezensuzanna said...

dialog terakhir tuh.....mak jd bibik???

Ain said...

bibik pun manusia jugak. wat2 cam kwn! jgn terlebih dn jgn terkurang..
tapi jgn sampai bibik boleh naik kepala kita..kalu kita hormat die ..dia lagi la leh hormat kita..silap hb kita pulak yg xnk lepaskn dia pergi...service bgs punyer pasal!..

ijechan said...

kalau dapat bibik yang baik.. ok la. tapi hati orang, kita tak tahu kalau dia na buat naye kat kita. kan2?

lemongrass^_^ said...

hehe...
besela...
dy x selalu balik..
tyme cuti pnjg ni la nk buli dy...
hik3

Framestone said...

suezan--> he..23x entah la, sebenarnye xfhm sgt hujung pangkal cerite tue..just terdengar je

ain--> elok wat die cam keluarga kita..tp selalunya susah nk dpt yg terbaik..kebdg sikit2 mahu balik indon

ijechan--> doa2kan yang kite dpt hanya yg baik2 belaka

serai--> oh patut la..bro pun kekdg buli adik..tp xde la teruk mane buli pun.. dorg2 pun lg pandai dari bro

MaDihays{Ida} said...

setiap hari saya mendengar org komplen pasal bibik dia, lama2 dalam hati saya ni berkata, asik bibik dia aje yang salah dia tu perfect sangat ke??
~ nobody is perfect ~

Framestone said...

sape lagi dorg nk salahkan kalau bukan bibik dorg huhu... besalah kan..kehidupan manusia mestimahu mencari kambing hitam (orng yang asik diprsalahkan)

nuyui said...

uhuhuhuhu... kontroversi sungguh bibik2 ni kan.. ala.. rasenye kan. ramai indon yg jd bibik ni.. sbb org melayu x mau keje2 mcm ni.. ramai yg lg suka jd awek kilang..huhuhu...

Naz said...

bibik yg lari bawak segala harta tuannya apa kes? member2 aku ramai dah kena. ada bibik yg baik, dan ada juga yang bikin sakit jiwa dibuatnya...

[S]itie [B]Um [B]Um said...

maid tu gatal kot.

Framestone said...

nuyui--> tue la pe la yg best jd awek kilang..mybe kerje duduk je..duit pun dpt byk n xde org nk marah2 or dera dorg kot

Naz--> tue la.. jgn kate bibik..kalau dah namanya manusia..mmg xkan larik dari godaan syaitan..

siti BB--> maid jrg gatai..tp kalau tuannye dah mengatai..lyn je la..

elle said...

oohh... n3 ni elle xkomen rupenye... ada gk trtggl ek... hihi...

rmh elle xde bibik... xmampu... haha.. lgpn membazir je... mak pn xkeja so mak la yg wat keja2 rmh... ank2 dia bantu ekk... cuma elle xde kt rmh so xleh la nk tlg sll... hihi

bibik pggln utk kwn elle sorg... sbb ape?? biar kami sj yg tau.... haha

PoOhEm0 said...

ada maid nie bgus sebenar nyer....
leh tulun2 kita wat keja umh...
jgn la smpai bnda yg remeh temeh pon p buh atas bahu dier...
sian jugak dekat dier..
maid tue pon manusia jugak kan...
kalu robot len lak cter dier...

tapi kalu kalu dah terlebih manjakan maid tue..
last2 dier pijat blk kepala tuan tue...
alih2 kita yg jadi maid kpda dier...

arghh..
kalu yg tue nk kena la.....

owg dh bgi betis dier nk paha yg gebu nie jgk..


hihihi

Cik Angah said...

Situasi 2
Mak menyuruh anak perempuannya mencuci pinggan
Si anak menjawab, "Kita bukan bibik nak basuh2 pinggan ini"

---> pernah terjadi pada adik angah sendiri meh..ade ke patut..hmm..budak2 zaman sekarang ni mmg pandai menjawab..nak je lekuk laju2..

ekino said...

lumrah lah..nama pun bibik kan..

haha..
di bayar untuk bekerja..

kalo tak bibik kat malaysia ni tak dpt mkn pun ..apatah lg nak mengirim wang tuk family mereka di indonesia nun di sana.. :p

tapi yang tak tahan nye..
ada gak bibik yg enggak sedar diri..
atau mungkin si golongan lelaki di rumah itu yg tidak sedar kan diri?..no komenlah..

yg situasi ank ngan mak tuh..
dasyat betul..tu lah jd nya bila ada bibik sejak kecil..
membesar dalam keadaan yang di manja..
tidak perlu wat keje,,sume serah kat bibik..

pe slah nye sling membantu?..
kalau ekino ada bibik..ekino akan lyan dia dgn baik..

INSYAALLAH...

Eazy Izzuddin said...

yeah.....
bkn senang nk jd abg yg baek like bro..
bro baek woo..
ehehe...

huhu...
bibik oh bibik..
ku lah bibik d umah..
huhuh
xD

Eazy Izzuddin said...

ekino, betul3x kate anda..hiks..

btw eazy x mo kot de bibik...
huhu
takut jadi pape ka...
huhu

baek ku jd bibik sendirik...
hahaha
xD

ekino said...

eazy :- a'ah kan ..bek kt je yg jd bibik..haha..

nak2 lg byk kes bibik bwk lari anak lah,bibik curi brg kemas kat umah lah,..dan mcm2 lg..

errrr..tkt!!

Cik Angah said...

eazy:- baik ku jadi bibik sendiri?hehe..sedapnya ayat..hehe..adehh..kelakar + insaf skit baca komen2 korg...hehe..

ekino:- x semua bibik bt benda2 x elok..hehe..tapi itulah setitik nila,rosak susu sebelangga..

ekino said...

cik angah :- betul3!.. :D hihi

Eazy Izzuddin said...

ekino : yup2, betul3x.. x yah amek bibik nih, nk kena byr 1, lg 1 eazy x bape selesa mereka berade d rumah..
=P
xD

cik angah : hahaha, thu x fe...
=P
xD
hehe

ekino said...

eazy :- haha..cm satu beban lak kan..tapi kalo de dorang pom kira de kemudahan gak kan..hihi :D

tp kalo tak de lg bgus kot.. :)

Eazy Izzuddin said...

x thu la...
ade yg ok..
ade yg k. o
huhu....
tapi konfirm eazy mmg x selesa lah jugk..
klu nk pon terpakse..
huhu

Cik Angah said...

eazy & ekino:- bile pk balik mmg betul pun..bibik ni menyusahlan gak..lagi2 yg mula2 je rajin pastu dah masuk bulan kedua...

MALAS...

so..pikirlah sebelum anda mengambil BIBIK/BOBOK..

HAHAHA!~

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top