Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Sekolah Memandu Brother Framestone


Selamat datang ke kelas memandu Bro Framestone

Ops sinie bukan nk promote bisnes or jatuhkan bisnes orang lain. Sekadar berkongsi cerita.

Rasanya sekarang ini musim bekas2 budak sekolah berpusu2 mengambil lesen. Ada x pelawat2 blog nie yang tengah mengambil lesen kecuali si Amoi.

Siapa kat sinie belum amik lesen ek kecuali yang belum cukup umur ek.. (bukan umur baligh, tapi umur kelayakan mengambil lesen).

Kali ini aku malas nk wat tips untuk mereka yang tengah mengambil lesen. Cukup sekadar entry berkongsi pengalaman je..

Kalau ikutkan aku.. xbaik menipu kan..Terus terang aku cakap aku pernah fail ujian motor n kereta. sadis la jugak

Untuk Motor
Semasa memasuki litar ke-3 (jalan raya) , aku dok tgu pegawai JPJ bg arahan untuk masuk ke litar. Sekali aku nmpak die cam bg signal aku masuk. So aku masuk la.. Tau2 je aku fail. Cam tuuutttt je aku dok maki hamun.. aku siap wat rayuan lagi.. Tetapi xdilayan..

Untuk Kereta
disebabkan down pasal motor aku terfailkan diri aku untuk ujian jalan raya.. Ye la hati dok maki2 hamun. Sedar2 je aku lupe pakai seat belt. Time tue dah jauh dah aku drive. Pegawai JPJ tue dah tersenyum dah. Di cakap aku dah fail and die tanya nak tukar driver ke (coz kalau fail untuk jalan raya mmg JPJ yang akan ganti drive balik ke pusat ujian). So dalam reramai yang fail aku sorg je yg drive sampai habis. Xramai mbe2 aku yang tau aku fail.
Tue kenangan aku la kan..Belum kenangan yang aku tahu semasa latihan dan ujian
. Kes yang aku xdpt nk lupe:-
- Ade mamat nie bawakmotor tangan straight ke depan. Sampai nk membelok pun susah

- Kes sorang awek xbreak last2 motor masuk longkang

- Ade sorang awek jugak.. bwak motor untuk wat bentuk 8..Die leh wat no 3 pulak (sengal tul la)

- Ada sorang mamat nie. Gaya cam pakar (dari gaya die bercerita la kan) hampeh selamat mbe2 idup lagi. Kate orang jangan belagak sangat. Kan dah terlanggar pondok menunggu

-Nie lagi syadis..Time ujian dgn JPJ. Ade sorang Makcik tue (Aku rasa bukan makcik nie) time turun bukit (dah pas dah ujian bukit) die leh turun xtekan break.. Selamat xlanggar orang. Tapi langgar toilet pulak.. Roboh toilet batu tue
Aku rasa tue je yang aku ingat. Korang pulak cam mne.

p/s- Bagi yang baru nak ambik lesen. Renung2kan luahan dari mereka yang pernah. Kot2 leh dijadiakn tips untuk korang

Update terbaru--> doa2kan si gadis hijau ini dapat mengharungi testnya yg ke-3. Kalau fail jugak xtau la kan

41 Jejak Perantau Maya:

CikYana(",) said...

nsb baik cik yana da de lesen..
skali test je trus pass..
bangga seh..
skrg leh drve g mne2 je..
kecuali g dating..hahaha

Eazy Izzuddin said...

huhu..
naseb baek da lame amek...
xD

time 2 amek kat metro driving..
but ok la...
time test jpj...
dpt jpj wanita woo...
hehe...

thanks 2 them....
skang dpt lesen leh g memane...
hehe
xD

Framestone said...

yana--> awat g dating xdrive ek... si die datang amik kat rumah ek... ok la tue kan..pe rahsia kejayaan anda ek

eazy--> cet...pegawai tu e single ke dah khwin ek... mmg rezeki ko la ek..bile nk turun kelana jaya nie

Eazy Izzuddin said...

rase dh kawin kot, but very pretty...
=P

hmm...
td da usha map...
tgk giant kelana jaya....
dr umah ke sana dah taw dah jln...
xD

ble2 aJE...
bergantung pada bro la bile free nye...
hehe
xD

Framestone said...

esok agak free la belah petang..umah dekat je dgn gaint tue

Cik Peanut said...

hohoho..peanut lum de lesen..
dulu tak cukup umo agi nak wat lepas spm...masuk study ni, dah malas lak nak wat..

biler bace2 balik cam takut pun de ..
hehehe

tapi lawak pun de llalalal...


psss...tak sangka bro penah fail ye? lalalalla

Framestone said...

fail pun atas bnde yg simple je.. tp tue sume pengalaman kan..xpayh takut2...paling comman pun fail die suruh repeat je..xde la pulak die suruh tolak kete

PoOhEm0 said...

ellow bro..
kuikuikui..
bro penah fail..
hahahaha
oke2,jgn marah ye bro..
men2 ja..
pooh leh cakap cm tue coz pooh xdak lesen keta lgi..
hihihi
time amik lesen moto tue.
pooh terpaksa lari kuaq dari asrama n balik ngan muka xbersalah bila warden tya...
hihihihi

Cik Peanut said...

hohohoh...
tu arh..
peanut nak amik sem2 akan datang
dua tiga sem ni peanut sibuk...
nak wat tul2//tak nak fail..
hehehhe

Framestone said...

pooh--> gelak ek... gelak la sampai golek2... bro fail sume bersebab la.. xpe la pengalaman katekan..fail awal2 xpe..jgn fail menjadi pemandu yang berhemah udah la

peanut--> ok je..al de best... kalau fail..prepare la nk repeat balik ek... ade mse g j ewat..xpyh tgu2 nnt susah... byk nk amik perkerje yang leh drive sendiri

dBa said...

dah ada lesen dah..tunggu keta jer..hehehe

Framestone said...

jumaat depan kan dapt..ok la tue... leh la papa dok rehat je n kamu drive

Cik Peanut said...

tu ar pasal bro...
peanut memang dah niat nak wat sem ni
tapi susah ar..
peanut de kelas hujung minggu...
clash banyak sangat dengan kelas koke..
kalu sekali dua ponteng tak pe ar..
bnayk2 kali lecturer peanut leh marah...
erm, tunggu jelah mase tak de kelas koke t...
tua ar peanut cam gini

en_me said...

biasalarr teww bro, pengalaman hidup .. kannns

Framestone said...

cik peanut--> oh sem nie pun ade kelas hujung mgu ek...bro relax je..sejak dulu kelas malam n hujung mgu je

bro_me--> betul tue bro.. pengalaman tue... lepas nie mne de amik lesen dah kan..amik lesen F1 lesen helicopter leh la kan... ops lesen perniagaan kne amik test ke???

SyazReA said...

syaz kna repeat kt litar, parking terover ke dpan plak..adeh melayang duwit kna repeat test..

kt bukit kaki menggeletar woo nk tkan klaj tu adeh, sib baik lps...Parking plak sangkut..geramnye!! may b sbb tekanan time test, seram tgk muka JPJ tu kot.. padahal time latihan mmg pakar giler bab2 parking ni..huh sabar je la..

Framestone said...

besa la tue kan..sume tue tekanan yg perlu kite hadapi..dah la panas...berdebar2.. bro selamat fail xpyh byr if nk repeat..sebab bro amik pakej dorg

cikyuyu said...

Bro,,
post nie mcm wat uu gila jerk.
hampeh!! still ingat mase 1st test abes down.. lupe nk pkai selt belt gak.. dah la tester 2 pompuan.. adehh!!

yg 2nd lak test,, tester lelaki..oke jer.. kesalahan sket jer tp still tak lulus2 gak.. then skrg msh tak pergi test pon agy..

rasa mcm mls lak..
tp wat keje gler.. drive tnpa lesen. sgt berbahaya!! hahah

Framestone said...

ops nie kes xlepas2 lg ke testnye huhu...xpe2 nnt bro letak nama yuyu dalm entry bro ek... nie pe kes sebenarnye ek sampai byk kali xlulus nie

cikyuyu said...

hahha.. bro niee! ade2 jer.. ishh2..
malu dongg..

Framestone said...

malu ek..ala nk malu pe..bro dh promote yuyu dalm entry terbaru he...23x

cikyuyu said...

aik.. adehh!! kes kes.. malu lah jugok posen dua 2.. hahha!!

Cik Peanut said...

biase lah tu...

hehehhe

owang rajin katakan...

lalalalla...

tak der lah, peanut de kelas kokurikulum hujung minggu..empat sem lak..lambat agi lah

:: p R i n c E s S _ N :: said...

uhuu..N da amek lesen da..nk amek lg boley???

ciK aMoi said...

amoi slalu mati enjin kat tgh jalan..hahaha,
pastu slalu lupa nak letak signal kalau nak eblok ke kanan or kiri,
tgh risau pasal test jpj nnt..masih kelam kabut utk drive,
bila kat tgh jln kaki tgn, otak pun kena cepat, ini telah menyebabkan amoi asyik tekan brek secara megejut,hahaha,
doakan amoi pas test jpj tu nnt ( walaupun masih tggl satu kelas memandu je)hohoh..

cikyuyu said...

bro,sempat lagi! updted yg bru..
hahah :D

muge3 doa kalian mendapat restu..
cpt2 lah aku nnt ak dapat drive secara gembira!!

uNa !! said...

bro xbekkkkk
xbekkkkk tau takkk
2entry beturut2 bro wt psl mndu2 neh
una xleh nk cmpo sm
wuwuwu
T_____________________T
menangis dlm dengki neh
dpt tgk je
sobsob

Ajwin Ajeera said...

awin pun takde lesen lg.
wakakakkakaa

Naz said...

aku dulu masa drive sorang2 memang confident. bila tester duk kat sebelah, rasa gemuruh sampaikan lupa tarik h.brake time nak jalan. nasib pas. hehee.. tq aku ucapkan kpd abg jpj yg bermurah hati tu..

Framestone said...

yuyu--> nak malu knpe..xde org yg perfectkan... bro mmg sentiasa sempat nk update blog..good luck untuk test akan dtg

cik peanut--> amik koko pe ek?? sian die ek... xpe ade mse amik la.terutama time cuti sem.. nnt nk cari kerje senang

N--> leh je..amik lesen berniaga he..23x

cik amoi--> wat leklok ek..mmg perlukan byk training nie... pe2 pun g tanye cik yuyu mintak tips dari die..die lg berpengalaman

una--> ala una majuk la pulak..nnt bro wat entry len pulak ek.. cdg nk wat entry susulan dari entry sebelum nie...jgn nagis..nk gula2 x

ajwin--> eh xde lagi ke...cepat2 la amik..nnt sonang nk cari kerje..

Naz--> ok la tue luep tarik handbrake..kite nie lupe pakai seat belt...mmg terus fail he...23x xde budi bicara

chii said...

chii pun x amik lgik..tatau arr nk amik ke idak

Framestone said...

la chii pun xamik lg...bile mahu amik nie...

chii said...

eheh..tatau ar..tgk ar dis year ke..tade ati nk amik lgik

Cik Peanut said...

peanut amik koke francais...

tiap2 minggu de presentation..
tapi, best...
lalallalala
leh melalut sikit2..
hehehhe

Ajwin Ajeera said...

tula..
mmg nk ambik..
drive dh bole cume lesen je takde..
bila nk ambik je,msti ada hal..

Naz said...

hehehee... memang no compromi kalo x pakai sit belt..

Framestone said...

chii-->la knpe xde ati nk amik lg nie... ade mase amik la.. takut nnt lagi xde mse nk amik

cik peanut--> melalut je kerje die ek..

Ajwin--> hal ape la yang menganggu tue ek he...23x ok la teu dah leh drive..pe2 jgn terlalu over confidence.. krg len jadinye

Naz--> teu la pasl... so aku terime ke"fail"an aku tue... lepas kes teu aku xpernah xpakai seat bealt if naik kete

Cik Peanut said...

hahahaha

biase ar tu

tak best ar formal2 nak present..
t owang tak nak dengar
hehhehe

p.i.n.a.t said...

huu..seb bek da ade lesen da..
tu pon jenuh tahan telinga dgr mkck jpj tu dok bebel dari kua tmpt blja smpi la msuk balik..
x berenti membebel..

satu ayt die paling org ingt, "naseb baek sy x mengandung skrg..kalo x,da terberanak da.."X)

Framestone said...

cik peanut--> bro suka yg formal2..tp biar bro yg xformal mase present..baru nmpk bro leh tarik perhatian audience

pinat--> wow kne bebel ek..ok la tue..xperlu pasang radio..cam bro dulu dok kne lyn bersembng je.. pasal anak die la.. pasl kerje die la..

p.i.n.a.t said...

yup..kena bebel..pstu dok asik nk tekan brek kat belah die..
angen je..

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top