Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Pesal Xpakai Seat belt

Salam semua..!!

Hari ini aku nak bukak topik perbincangan dengan semua blogger. Diharap anda memberi pendapat atau pandangan. Jika anda mempunyai apa2 pengalamn pun boleh dikongsikan bersama di sini.

Rasanya sudah hampir sebulan kerajaan menguatkuasakan undang2 baru iaitu memakai seat belt untuk penumpang belakang. Adakah anda rasa ianya berhasil atau sekadar melepas batuk di tempat duduk belakang.

Dan berbaloi x korang rasa kenderaan dari luar tidak dikenakan denda sedangkan kita pula diwajibkan.

Dekat Singapore kita perlu mengikut undang2 yang mereka tetapkan. X boleh buang sampah atau meludah merata2. tak mereka xleh nak ikut undang kita pula.
Kata orang masuk kadang rimau mengaum, masuk kadang kambing mengembek, masuk kandang persalah jangan pulak wat muke xsalah (sape suruh xpakai seat belt)
Aku nie xde la skema sangat. Tapi ramai yang cakap aku nie skema bila memandu. Dok pakai seat belt even aku dok belakang (sayang nyawa beb) dan bawak dengan penuh sopan santun (xkan aku nk bawak anak orang cam pelesit kot.. Mati ape aku nk cakap kat mak bapak korang)

Sekadar update tambahan
- Cam hape je ending Puaka Niang Rapik malam td (wat rugi aku tgu depan tv je)
- Lepas kerje hari nie aku akan ke KL (esok kelas)
- repair laptop Atie (Bb and Along tengah rindu kat kamu)
- Moh le join forum MalayaOnline. Xrugi pun. Daftar dah boleh posting pe2 yang anda inginkan

Erm alahai

31 Jejak Perantau Maya:

ijechan said...

so far tak pernah rasa lagik pakai seat belt kat belakang, asek kena jadik driver je. ehe

pakai je la.. ada la kebaikannya. x gitu?

huh. nasib baik x layan puaka niyang rapik mlm td. =)

epol said...

seat belt belakang = sgt rimas..ngee

puaka niyang rapik = akhirnya tetap merepek..

~ BiBie ~ said...

Dah 2 kali kene saman,sbb tk pkai safety belt..haha...kali ketiga jumpe pak traffic,senyum2 kenyit mate die lepaskn dah sbb pura2 pkai safety belt padahal tk sampai pun.. =D
Setuju tk setuju msh ramai juga yg langgar undang2 tu..
Repair la cepat2 lappy Atie tu,tk sabar nk berbalas comment[ngade2,padahal selalu pkai sms je...haha]

~ BiBie ~ said...

Owh,lupe lak nk comment pasal Puaka Niyang Rapik tu..Cam hampeh je..tunggu dah le seminggu nk main semula,last2 ending die mcm tu pulak..cetz!X puas hati betul..

C-Ha Nasiha said...

pkai lar seatbelt..
belakang ke depan sama jerk..
me n families always pkai..
b4 kerajaan umumkn suh pkai pun, aBah da suh we all pkai..
die kata for safety..
cos abg n adik me klau bwk kete, cam hampeh..laju semacam..tp abah, still maintain cool!
ahaks!

yg penting, pkai la seatbelt tuh..
safety first! :P

chemot said...

aku ni walaupun rock & brutal, tetap pakai seatbelt woo. kat blakang pun pakai.

kena pakai tuh. nyawa jgn memain. pehal la plak foreigner x kena saman. patut dorang kena saman la jugak2.

tak best ke puaka niyang rapik, nasib tak follow. tgk muka hantu dia pun dah tau tak best. hantu tak ekslusif, asik nampak je.haha

Framestone said...

ijecan--> jd driver ek..so ade pesan kat penumpang2 suruh dorg pakai seat belt x??? he..23x awat x lyn cite tue ek

epol--> rimaskan..dah la xleh nk setting tgi ke rendah..mmg cite tue merapu pun

Bb--> ish die nie...xsayang nyawa ke Bb.. kite xpernah lg kne saman sejak ade lesen nie...dah bertahun dah... ade mse nnt baru la repair laptop die..cam mlas je nk repair huhuhu tue la kecewa jugak la tgk cite tue

c-ha--> ops pakai seat belt kalau bwk keta laju2 pun belum tentu selamat..mintak la dorg bwak slow2 sikit ek

chemot--> nk wat cam mne..dh hntu jenis pakai custom je.. tue la yg xbest hantu malaysia nie.. rock2 brutal pun masih syg nyawakan..bukan cam kaki rempit tue

FiCK said...

sebagai seorang pemandu atau penumpang...

elok pakai seat belt... orang kata malang x berbau... at least seat belt tu dapat mengurangkan sedikit impak ketika perlanggaran... takde la tercampak through cermin depan...

kalau aku tgh drive... pakai seat belt mmg rasa poyo + skema...tapi aku gagahi juga coz aku pk 2 benda...

aku tak kelam kabut bila lalu kat road block(ada orang masa tu la baru nak pakai seat belt)

aku taknak kena saman

FiCK said...

lantak la orang nak kata apa kalau aku pakai seat belt
...
kalau kena saman... diri sendiri aku juga yg keluar duit...

ada ke orang yang mengata tu nak tolong bayarkan?

boleh blah!

poyo² macam mana pun undang² tetap kena ikut...

Eazy Izzuddin said...

hhuhu..
sit belt blakang, sit belt blkang,

klu kete penuh ngn kanak2 cam mane pule erk..
tapi ok la takat nih...
kereta de sit belt blakang..
lagi2 mpv...
x de kene dende lagiks

rase selamat...
nyawa berharge woo
huhu
xD

mc'eja said...

pki seat belt xde kene mengena nk undang2 atau polis...utk keselamatan..sile aware of that yer..hehe

Framestone said...

deskcom--> poyo2 pun skurang2nye nyawa terselamatkan..drive pun leh relax je..xpyh riso2..duit pun save he..23x

eazy--> sygi diri anda, ingatlah orang tersyg he...23x

eja--> kamu pakai seat belt ke?? tgk muke sikit

mc'eja said...

helo..pki la..time drive.hehe...bile duk seat belakang pki time duk tepi n time agak2 cm nmpk polis...hehe..klu duk tgh xpakai!

Framestone said...

ish die..awat dok tengh xnk pakai seat belt..

iza~de~bintang said...

rimas satu hal..tu boleh tahan lah..tapi undang2 tak seragam..macam main2 pulak... ada yg dikecualikan..ada yang kena saman... macam main2 pulak..huhuhu

Framestone said...

permainan pun ade undang2 jugak.. ada yang dinampak oleh referee ada yang dibuat xnmpk.

p.i.n.a.t said...

aiseh..
sjk wajibkn pki seat belt blkg,x pnh g pki..
sbb da lame x dok kt seat blkg tu..
hehe

Framestone said...

peh die ckp dengan penuh kebanggaan he..23x bunyi cam driver je he...23x leh jd driver jutawan

p.i.n.a.t said...

huhuhu..
da kna paksa jd driver..
nak wat cmne..
sdey2..x dpt nk rse mcm mne pki seat belt blkg..

Framestone said...

ala sian huhuu xpe ade mase kamu dok je belakang lepas parking kete..kate org amik berkat

Cik Peanut said...

hem...bukan tak nak pakai tapi rimas lah..heheheh...kalu kena gak, lebih suka amik seat depan..cam matching je seat belt tu ngan seat depan,...hehhehe...

ha'ah pasal ending puaka niyang rapik tu, ingatkan dia punya ending tu gempak..cam tu je..entah pe2...hehhehe..tapi, citer tu leh tahan best ar...4 suku bintang untuk citer tu..lallalala

p.i.n.a.t said...

huhuhu..
blh gak tu.
kna make sure xde org kt situ..

Framestone said...

peanut--> tue la cite tue hilang kegempakkan...sape la yg bg idea untuk ending cam tue..rasa2nya hntu dorg dah mals berlakon kot

pinat--> kamu la kne check line dulu...jgn men redah je

Cik Peanut said...

maybe lah kot...hantu yang last pun tak de seram sangat...padan muka ye kena korban diri sendiri gak..lalalla...

tengoklah anak bentong plak..
cam best je

Framestone said...

ala xde mase la pulak nk tgk... harpkan ulangan malam je..tue pun kalu teringat...besa2nye mmg xteringt...penat koje la

Cik Peanut said...

ha'ah
tak berani tengok malam...
tengok yang siang...
hehhehhe...

Framestone said...

bro petg masih kat ofis lg... nk tgk kat youtube pun xde mase..harapkan online kat rumah di KL je..tue pun kalau xde cite best kat tv

Cik Peanut said...

hohoho...
betul2...
bro umur wape?

Framestone said...

umur bro???
ops biar la rahsia... he..23x bg suspen sikit

-aTie- said...

saket jiwa beli ade undg2 gini...tercekik tau x pkai seat belt kat blakang...rase cam terkepong je....ala polis sendiri pun xpkai seat belt sebok2 nk saman org...

Framestone said...

emo nmpk huhu pernah kne saman ke

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top