Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Blog Korang Best Sangat Ke Ha..!!

Korang ingat blog korang tue popular sangat ke nak mintak aku jd follower korang.

Aku sendiri pun xpernah paksa2 orang jd follower aku. Kalau rasa cam menarik blog aku dan suka dengan cetusan minda aku nie, jadi je follower aku. If dah bosan nanti just remove je la.

Boleh dikatakan setiap masa minda aku bermain2 dengan cetusan yang aku rasa berbaloi untuk aku kongsikan atau ingin bincangkan diblog aku nie.

Ada bermacam cara untuk anda memfamouskan blog dan diri anda.

Ada bermacam cara untuk anda memfamouskan blog tetapi memalukan, menghina atau menjatuhkan martabat diri anda

Mana satu pilihan anda.Anda mesti tidak akan memilih sesuatu yang menegetifkan diri anda.

Disini aku ingin berkongsi beberapa tips yang nampak leceh tetapi selalu diabaikan oleh blogger yang ingin menjadi popular atau famous. (Bagi yang dah famous tue xpayah la ek)
1- Feedback
Sekurang2nya setiap pandangan atau luahan dari pembaca di blog anda perlu mendapat feedback dari anda. Sekurangnya pembaca blog anda terasa dihargai walupun cukup dengan ucapan "Terima Kasih"

Ada sesetengah blogger perihatin dengan perkara ini. Sehinggakan mereka memasang application pada ruangan komen di mana setiap komen yang mereka reply akan disampaikan ke email pembaca

2- Entry Menarik
Ramai blogger kurang membuat entry yang menarik minat pembaca blog anda. Mungkin sebelum ini ramai yang tertarik kerna gaya isi cetusan minda anda. Tetapi tidak mustahil ianya akan merundum dan pembaca setia anda akan mula melupakan entry menarik yang pernah anda buat di blog anda.

Hati manusia kan sentiasa berubah. Begitu juga dengan minat seseorang. Jika anda boleh mebuat entry yang sentiasa mempunyai kaitan dengan entry yang sebelumnya. Mungkin ianya dapat menarik pembaca entry sebelumnya untuk mengetahui perkembangan cerita yang ingin anda sampaikan.

3- Tidak terlalu peribadi
Blog anda tidak perlu terlalu peribadi jika ingin menjadi fomous. Kalau anda ingin menghasilkan entry yang bersifat peribadi. Anda digalakkan mem"private"kan blog anda. Jangan sampai hal2 peribadi anda boleh dijaja sampai memburukan diri anda. (Aku dah pernah jumpa kes seperti ini, kasihan blogger tue) Len la anda nie mmg orang popular nak cari publisiti.

Ingat juga, pembaca blog anda masih mempunyai perasaan. So jangan nak wat entry yang menyerang hak peribadi seseorang (mungkin mereka keluarga atau teman rapat si mangsa anda, siapa tahukan). Kalau nak maki hamun Bush ke Israel ke xpe la jugak. Dorang pun xingin nak baca blog BM.

4- Loading
Pastikan blog anda ringan dan tidak mengambil masa untuk diloading. Kekadang dah nak dekat 1minit xhabis loading. (Tak pasal2 pembaca xnak datang dah blog korang-menghabiskan karen je). Jangan la buh bnde2 yang menyakitkan pandangan. Menyusahkan orang nak baca blog anda je.

Pemilihan warna pun memain peranan. Jangan wat sekadar ikut taste warne kegemaran anda je. Kalau nk wat cam tue jugak, baik wat blog untuk tatapan anda je ek

5- Update
Bukan mengupdate entry. Cukup la sekadar memberitahu para pembaca anda mengenai status anda untuk akan datang. Adakah anda bercuti, diluar kawasan ke, agak bz ke ataupun menunggu masa yang sesuai untuk entry terbaru. Jangan sampai mereka tertanye2. Sekurang2nya mereka tahu kenapa blog anda tiada entry yang terbaru.
Itu sahaja buat kali ini. Sebenarnya ada banyak lagi tips. Tapi nanti la ek. Itupun kalau ada permintaan

Blog Advertiser:-
| Moh Kita Berforum | Rahsia BlogStarz Terbongkar |||

42 Jejak Perantau Maya:

Tie said...

Bagus tips ni...hi hi..

Framestone said...

tips besa2 je kak

♥.misz luna.™ said...

huhu...
gud2...
sume tips yg bagus..



*klu online jap je nk reply komen pun x sempat..huhu..

Framestone said...

tips besa 2 je tue... kekdg kne curi time jugak..xpun bile ade mse free baru rply..jgn dah basi sudh la ek

epol said...

sgt2 bersetuju dengan tips2 tersebut..hehehe blog yang menarik tak perlukan 'terlalu' cerita peribadi..hehe

♥.misz luna.™ said...

huhu...baek la pakcik...akan adik mu ini mdengar nasihat abg ku itu...

Framestone said...

epol--> yup..selit2 sikit2 cerite peribadi xpe..tp biar la yang baik2 je..

huda--> ops sekejab pakcik sekejab abg nie ngapo... porli ek

♥.misz luna.™ said...

haha,,,
ala...
dua2 buleh...ang ke...pakcik ke..
tu dua2 gelaran utk lelaki..hee..
kn3?


mcm ne study okey ke?

en_me said...

hi abang ittewww.. salamm dr me dikejauhannns

Framestone said...

huda--> jgn pgl nyah udah la ek huuhu... xpun atuk huhuh dato' xpe

bro_me--> w'salam bro... wel Kome Back

♥.misz luna.™ said...

wahaha...
jgn garang sgt..
nnt cpt tua..
hee..



ye Dato' Syukri...hee

Framestone said...

xpe..muke bro pun dah mmg nmpk tua dah

♥.misz luna.™ said...

mn ade...


masih nmpk mude lg le..

Framestone said...

oh mude ek..alhadulillah...ramai yg cakap nmpk tua..kamu xtgk muke yg sebenar2nye..yg kamu tgk yg siap di edit

uNa !! said...

broo ! wewitt
tibe2 jd blurr
adeh
T_T

disebabkn blur nk wt ksmpln
sy sokong seme y diatas
haha

Framestone said...

mne leh sokong2 cam tue... ish budak nie he..23x

Eazy Izzuddin said...

wow...
tips ni bagus gak..
leh jadi famous cam ko..
hehe
=P

Framestone said...

aku xde la famous mne pun..besa2 je.. cuma terlebih mesra la pulak he..23x nk tgk yg famous ko g usha along he...23x

Eazy Izzuddin said...

hehe...thu x fe..cam Along tuh..coment penoh memanjang..jelez..hihi 23x

Framestone said...

boleh je..jnji wat satu entry yang menarik lepas tue tarik je org dtg..tp along sentiasa org yg tertarik dtg..die relax je

Eazy Izzuddin said...

huhu..
thu x fe..
di rileks n rmi yg g kat die..
cOz blog, entry, susunan ayat mmg besh..
hihi
xD

Framestone said...

ko try la wat cam tue...lgpun along wat entry ikut mood.. sampai satu masa..cam entry die tue bernyawa la pulak

Eazy Izzuddin said...

insyallah i'll try...
tp ayat Along cam...besh jek...
thu x fe..
entry die cam bernyawa..
pe rahsia die erk?..hihi..
=)

Framestone said...

tue tnye die la

Eazy Izzuddin said...

huhu...
k2..
t tnye..
(>_<)

sharamli said...

kal0 nk wt feveret kaler gk?

hik3

Framestone said...

eazy--> tnye jgn xtnye...

sharamli--> boleh je.. mane la tau kot2 ramai yg menyukai warne tue..sure dorg dtgnye..tp takut dorg dtg tgk wrne je..bukan bce entry

etomyam said...

ha ha ha...kalau asyik 'all about me'lama2 boring gak

Along Arman said...

bagus tips nie...
sape² yang ske suh org jadi followers die tu misti terasa bila baca entry nie.. hahah... ada gak blogger yg camni.. baru skali masuk blog die, dia dah suh kiter jadi followers.. terus malas nak masuk... wakaka...

Tie said...

Ada award utk framestone...kalau sudi datanglah ambil ye..kalau malas tak mengapa..hi hi..

Framestone said...

etomyam--> yup betul tue.. len la blog artis ke ahli politik ke..xpe la

along--> tue la..ade jugak kes cam tue..mmg terus xdtg dah blog die.. tp blog along tiap2 hari kite masuk walaupun xkomen huhuh... xnk tukar template ke

tie--> thank untuk award ek...award untuk ape tue

nuyui said...

uiks...nape bunyinye mcm marah je..?ade org pakse awk jd follower dia ker..?ekekekekeke...

Framestone said...

xde la..cuma ade cerita disebalik cerita huhuhu

nadia-ady said...

huhuhu..tak pernah terfikir nak jadi famous pun. Act, blog ni bergantung kepada orang jugak kot. Kalau niat dia nak kongsi maklumat+famous sket2, ok la.Ramai gak masuk. Kalau niat dia berblog memang ikut suka hati takda peduli orang, dia takde la blogwalking,hanya dia dengan dunia dia. Takda kacau2 orang, orang pun tak kisah. Tapi kalau entry entah apa2 (entry asal boleh je,macam budak sekolah rendah buat),lmemang orang masuk skali je dah tak masuk2 dah.hahaha. Yang tak tahan tu, boleh plak request jadi follower dia.Tak boleh blah.hahaha

Framestone said...

nie hanya tips untuk mereka yang ingin menjadi famous dengan cara yang profesional.. xguna jd blogwalking tp blog cam hampeh

nadia-ady said...

btul la tu. Bertambah hampeh kalau dia minta kita jadi follower dia.hohoho

cacen86 said...

tq for da komen da da tips...:)...

Framestone said...

nadia--> betul tue... lgpun if jd follower die pe yg bro dpt..mengumpat ke... pahala ke.. ke information yang bro harapkan ke

cacen--> komen n tips besa2 je tue

samdaddycool said...

Aku paksa ko follo aku... (muahahahahahhahaaaa.... :P )

Framestone said...

wawwawawawwam (ngis) pak cik samdaddycool pakse kite follo die he..23x follo g mane ek he...23x

dBa said...

ahahaa!!yeah!! dba rasa,sy slh satunyer!hahaa

weah!!!ni dah lmbt giler komen!
isk!!tension!!!!

Framestone said...

bda yang mana satu ek... nkgak tau huhu..tue la xnk dtg blog Pa..Pa tiap2 hari de entry baru

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top