Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Psychology Kanak-Kanak

Ops gambar disebelah agak keterlaluan, So aku sensorkan untuk tatapan umum.

Sepanjang aku mempunyai anak buah ( aku xde anak lagi la) banyak yang aku pelajari walaupun aku xtau dorg berlajar dari mane pulak.

Kata orang ianya bergantung pada perangai ibubapa jugak. Mana kuah nak tumpah kalau bukan ke nasi. Betul x..??

Budak2 zaman sekarang ini xsama dengan budak2 zaman dulu.

Yang aku ingin kongsikan bukan berkaitan dengan perangai atau kemalasan dorang. Cuma ianya berkait rapat dengan psychology

Dalam membesarkan kanak2 ibupada atau penjaga kadangkala perlu mem"psycho kanak2 dalam memastikan pembesaran dorang lebih kepada bentuk pembelajaran dan pengalaman. Ianya dapat membantu dalam perkembangan minda dan memastikan mereka mampu berfikir sebelum bertindak

Jika anda tidak percaya, anda boleh cuba sendiri cara ini

Bila ternampak mereka melakukan perkara yang membahayakan dorang seperti memanjat. Korang jangan la marah dorg ckp jgn panjat. Even dorang xjadi panjat sure akan datang dorang tetap jugak memanjat.

Cara terbaik dengan menjerit kat dorang "Ha panjat la...Panjat tinggi2, karang xleh turun jangan nak nagis2 atas tue pulak" Insya'lah dorang turun balik. If xmenjadi maknenye dorang mmg xmakan saman sama cam makbapaknye mase kecik (orang cakap la kan)
Tetapi jangan sekekali psyco mereka secara berlebihan seperti orang dahulu. Takut ianya menjadi igauan di masa hadapan.
Jangan bising memalam, nanti hantu datang
Hati dalam gelap tue, ade hantu
Suma berkaitan dengan hantu je.. xde bnde len ke

Kata atie "kajian menyatakan bahawa perkataan "jangan" atau "don't" xdapat d proses oleh otak manusia"

Kalau tidak percaya, manusia sentiasa akan membuang sampah di tempat yang mempunyai papan tanda "Jangan Buang Sampah Disini, Denda RM****" Betul x???
Tue pasal dah besar panjang, tak berani bergelap. Dah ramai yang aku jumpe. Nak bukak lampu pun takut..(jantan pulak tue he...23x)

Lagi satu jangan sesekali menyatakan "Jangan" pada mereka seperti
- Jangan panjat
- Jangan usik
- Jangan berlari
- Jangan itu...
- Jangan ini...
Takut ianya membantut perkembangan kanak2 tersebut. Mungkin juga ianya memberi impak dalam pembesaran psychologi kanak2 di masa hadapan. Sehinggakan mereka tidak mampu bertindak sendiri, mengeluarkan pendapat sendiri, berfikir sendiri dan membuat keputusan sendiri. Mungkin sampai satu masa mereka gagal membentuk peribadi sendiri.

Kebanyakan kanak2 yang mengalaminya amat lambat mengalami perkembangan minda dan tahap kematangan.

Blog Advertiser
|||||

37 Jejak Perantau Maya:

-aTie- said...

kajian menyatakan bahawa perkataan "jangan" atau "don't" xdapat d proses oleh otak manusia......

Framestone said...

yup tul tue... sorry nk amik coment kamu n buh kat entry nie

SyazReA said...

owh, maknenyer jangan mengatakan jangan kepada kids la eh...
erm, kna gna reverse psychology...
ok2..i'll try kt anak2 buah nnt..n anak sy..in future nnt la..hehe

Framestone said...

boleh je... sebab tue iklan buh "katakan tidak pada dadah" xpun cube tngok tempat larangan membuang sampah

etomyam said...

hmm memang x sama, mak bapak bebudak zaman dulu makan ubi kayu, beras dan sayur tanam sendiri, ikan tangkap sendiri....mak bapak zaman sekarang membesar dengan KFC, pepsi Cola, McDonald, Levis 501, valentine day etc....he he he. Tak taulah bila masuk 2020 nanti....kalau hidup lagi umur dah 46 tahun masa tu...btw bila dah ada anak sendiri baru tahu....betapa besar pengorbanan mak bapak nak besaukan bebudak......bagi aku jawablah segala pertanyaan mereka dengan jujur dan jelas....membantu mereka memahami konsep kejadian .....selalu kena tanya apasal abah tak mengandung....dan biasanya selepas satu soalan ada 4 atau 5 lagi soalan tambahan yang bermula dengan KENAPA.....hu hu hu

Framestone said...

insya'lah anak aku nnt pun aku akan wat begitu... harap aku mampu menjawabnya...ada satu buku org putih tue..die ajar cam mne cara nk jawab persoalan dari anak..tp aku lupe name buku tue

Eazy Izzuddin said...

huhu...
perkataan jangan tuh ampir slalu di gune 4 my young brO..

tp sian die.ade la bende yg die takot..
huhu..

2 la nk didik nyer psl..
kene wat revision blik klu nk didik bdk2 nih..
xD

Framestone said...

tue la... nk jd pakar kanak2 mmg susah..kne wat research lg..makan bertahun..time tue pun information mybe dah absolute dah..kne wat research balik

Eazy Izzuddin said...

huhu...
thu x fe...
susah gak klu nk jd ibu bapa nih...
hu..
=)

Framestone said...

sape yg cakap sonang ek he..23x wat anak senang la.. nk lahirkan tue nk besarkan nk didik tue kne jugak fikir..betul x

Eazy Izzuddin said...

haha...
mmg wat ank senang..
2 la..nk lahirkan, didiknye...
mmg kene ready la sape yg otw nk jd parents...
huhu
xD

Framestone said...

tue la... bro dah prepare dah..cuma nk nikah dan wat majlis tue je xmampu lg... tgh kumpul harta

PADUKA AYAHANDA ZUL PPT PJK said...

salam bro.. saya tertarik gambar ini..

Framestone said...

ops gmabr tue agak keterlaluan sikit la... jgn tertarik lelebih ek

Eazy Izzuddin said...

wah..
cepat2 lah kumpul harta..
nnti leh rase nasi myk...
hihi
xD

-aTie- said...

amek la... even kite yg besar pun sbnarnye x leh nak proses perkataan jangan tuh...atie dah pnah wat ujian tuh....n memg terbukti....agak2 sape yg berjaya proses perkataan jangan tuh mesti x concentrate..hehhee

uNa !! said...

bro n kak atie n seme
mwehehe
y psl jgn tu una pnh dgr ade pkr motivasi ckp
sp ke tah nm nye lpe pulak
tp mmg btl pon y tu kite neh lagi kat ejgn lagi nk wt
degeyyy betoi haha

sharamli said...

aci x kal0 ganti pkataan JANGAN tu dgn ToLoNG....hu3....
kaNG jdik mksud laen plk...

en_me said...

hi abang syukri.. salammm dr me dikejauhannns (lawo gambo tewww..)

Framestone said...

easy--> tgh mengumpul la nie... nk siap2 balik perak nie.. terus ke tempat kerje

atie--> pernah wat ujian ek...bile nk wat kajian pulak..kot2 dpt pangkat Dr ke pof ke

una--> same pe una he..23x oh una bg contoh diri una yg degil ke tue he...23x

sharamli--> kalau disambungkan akan jd JANGAN TOLONG..tp kekdg if kite gnti dgn perkataan TOLONG..sure dorg cam malas n memberontak dalam diam

bro_me--> jauh kat mne nie bro... xbalik KL lg ke...ops gmbr copy dari internet kekdg cantik juga...

Naz said...

jadi isu betul gambo yg hang letak tu. ramai bebenor yg berminat...

Framestone said...

ops sume layan gambr ke lyn entry nie...ish23x

uNa !! said...

ahaha mn de
mang la una degeyyy
tapi seme org pon gtu apeee
*xmo slh kn dr
ahaha

MaDihays{Ida} said...

ooo... patutla anak2 saya x makan saman bila saya kata jangan...
tp bab yg kata sama mcm perangai mak ayah tu sy tak setuju, sbb sy kecik2 dulu baik dan bersopan budaknya.. itu apa yg makcik sy cakap..

Framestone said...

una--> tgk tue..perangai buruk xnk ngaku pulak... ish die nie..meh bro babap nk x

ida--> tue tang maknye..tang bapaknye2 huhuhu xcaya tnye nabil..die pun cakap cam tue

samdaddycool said...

Apsal kat atas ni hang letak gambo hang masa umur 5 tahun framestone??

kuang.. kuang... kuang

Framestone said...

ops gmbr aku ke tue..mne mung tahu nie... xkan la nie aku dye rambut warne hitam kot

samdaddycool said...

muahahahhaaaa.. takpe, aku biarkan ia menjadi rahsia...

Framestone said...

rahsia ape la nie ek..wat suspen je

topek said...

biasa la budak2 dalam proses tumbesaran.. makin kite larang, makin dia nak buat... so, jgn halang mereka ni... bagi jer. tp disamping tu di sertakan sekali dgn sindiran sedikit...

cth: if budak nak panjat pokok, jgn larang dia... bagi jer. cakap "ha... panjat... panjat, tinggi2 pun x pe.. nanti jatuh, sakit, padan muke.."

p/s: uih... jahat betul aku ni... hahaha...

Framestone said...

bunyi cam ko pernah kne je cam tue.... sape yg ajo ko nie ek...dari pengalaman ek.. he...23x

topek said...

hoho... dari pengalaman masa kecik2 dulu.. bile dgr cam tu, takut woo nak buat. huhu...

kadang2 panjat jugak.. x peduli. :p

Framestone said...

takut nk wat ek... ingtkan topek mse kecik nakal he..23x budak laki xpe nakal2..jgn yg pompuan

topek said...

kadang topek panjat jugak... tp senyap2 la.. hehe.. bile bosan, pergi merayap. jalan la kemana2.. sampai petang. sampai marah ayah topek sebb x balik tgh hari. huhu..

Framestone said...

he...23x sebenarnye bukan marah tue... saje je nk bg semangat kat kamu suruh terokai dunia cuma jgn hilang sudah

dBa said...

pa!!! ehee!! dba bukan ank papa ker?!!
ermmm

Framestone said...

meh sinie Pa Babap die huuhhuhu

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top