Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Siapa X Reti Memasak Nie.??


Assalamualaikum

Just nk bukak satu topik di pagi jumaat. Harap ada la respon dan feedback dari rakan2 blog sekalian.

Korang rasa la kan. berapa peratus (%) perempuan pandai masak dan berapa peratus (%) lelaki pandai masak.

Dan siapa antara kita yang kurang mengemari masakan ibu mereka ek.. Rasanya walau g mane2 pun mesti balik jumpe ibu semata2 rindu dengan masakan ibu mereka.. Bagaimana la perasaan mereka yang berjauhan dari ibubapa ek.. ke ibu dorg pos makanan kat dorg he..23x

Di sini nk share satu story yang ajak lawak & kelakar sikit untuk korang fikir2kan dan renungkan bersama.
Aku : Ala die tue bukan pandai masak, nak komplen masakan
orang
Lza : Sape cakap kiet xpandai masak
Aku : Ye ke, tunjuk sikit pandai masak pe
Lza : Cakap je, nk kite masak pe... masak kari ke, laksa ke, tomyam
ke, sup ayam pun reti pe.
Aku : Eh betul ke? Bukan kamu xrerti masak ke
Lza : Betul pe, tapi masak megi la.. 2 minit dah siap
Aku : Hampeh


p/s- pe lagi aku nk sambung wat koje. Petang nk runer balik KL.. Esok de kelas

41 Jejak Perantau Maya:

topek said...

kalau kat rumah topek kan bro, x kire pompuan ke, laki ke, sume mak suruh masak. bukan ape... senang. bila dah besar, hidup membujang, xde la asyik makan kat luar jer. membazir duit. just beli barang ape yang nak masak, then balik masak sendiri. kan itu lebih jimat, betul x bro??

hehehe...

p/s: datang rumah topek kalau nak rasa masakan topek. :D

SyazReA said...

uit topik memasak plak kluar da..huhuhu

rase2nye la kn..70% owg pompuan reti memasak.. n hanya 30% je owg lelaki yg reti memasak.. kot la kn...

bro ni kategori lelaki yg reti memasak ke x eh..??? hihi..

dah 2 mggu x blk umah, windu giler kt masakan mak ni..
mak, tlg pos.. ahakz

PoOhEm0 said...

erm..

bagi pooh kan..
zaman skung dah xmacam dulu...
skung sume owg dah pandai masak..
xkira lelaki mahupon wanita...
lagi pon skung nie nak masak dah senang sangat...
just buka 0r koyak, masukkan kat lam kuali, tunggu beberapa minit...dah pon siap...

so...
xleh ar nk banding2 lagi dah sapa lagi pandai memasak...

sapa yang xsuka masakan mama depa tue mesti da something yang xkena kan2...
erm..
kalu nak tau seteruk mana pon masakan mama kita, yang tue yang ter baek skali untuk kita...

hihihihih

Framestone said...

topek--> cam la topek de kat rumah untuk bro dtg he...23x ok la tue..bro pun dah lame xmasak huhu... nk masak ikut mood

syazrea--> besa la..bro suke bukak topik je... bro reti jugak memasak..cuma malas je.. oh rindu masakan mak ek

pooh--> len macam je perlinye... mmg org sekarang sume pandai masak.. buka koyak n campak je dalam kuali he..23x yup suem suke masakan mak sendiri

Eazy Izzuddin said...

kalau dok kat rumah mmg tiap hari dok mkn masakan mak....
mmg naek lah berat bdn...
huhu....
klu kat luar plak....
mkn kat kedai...
rindu plak masakan mak...
hehhe.....

tapi % lelaki n wanita memasakk x tahu la....
but ak memasak dlm 50% jek..haha...
xD

Framestone said...

tue la.. mak bro pun dok bising2 la skrg nie sejak bro duk umah...asal balik je jerit "mak lapo" mak reply pulak "hari2 masak, feedup mak nk masak"

-aTie- said...

atie tau sape yg xsuke maskaan mak die..siap ckp dpn2 mak g tuh..heheh jgn mare ek..

percaya tak atie dh kene masuk dpor n d ajar masak mase umur 6 thun...hurmmm bile d pikir blek rase nye kalo tnye dak len xde cm tu kot...

atie byk blaja dr arwah nenek...mase form1 dah stat masak tuk family..xkesa ape jua jnis lauk pauk..kdg2 kalo makcik2 atie rindu mskan arwah nenek dorg akan suh atie masak..hehe sbb atie memg ikot care nenek msak...

hurmm xsalah kalo laki tahu masak...sbb biasenye laki masak lagi sedap...siyes xtipu..

Framestone said...

mesti atie pandai masakan uhhuhu ye ke laki masak lg sedap..nk rase x masakan kite huhuhu

PoOhEm0 said...

hahahaha...

framestone masak????

nge3~~

cmna la rasa dier....

jgn mrah....:)

Cik Peanut said...

hohohoho...

bagi peanut...

err..ramai gak pompuan tahu masak..n ramai gak lelaki pandai masak..

tapi..

peanut tak pandai...

lalallalala

walaupun peanut tak pandai masak...

peanut tetap menyibuk kat dapur...

tulun2 kupas bawang, potong sayur, kacau2 dalam periuk,,,masak nasik..rebus air..

err, tapi bab mee segera..cakap je nak pe, kari ke, asam laksa ke, mee goreng ke, tomyam ke, ayam ke...gerenti peanut leh wat..

lalalla...
shh,,jangan g tau owang tau...
lebih2lagi kat makchik yang ade anak yang hencem untuk jadi calon suami peanut..
hehehhehehe

en_me said...

hi abang syukri tewww.. salam jumaattt

Framestone said...

pooh--> oh cam perli je.. nk rase ek..meh la dtg umah bro..rase sndiri masakan bro... selalu org bertuah je yg dpt rase..sebab bro masak ikut mood

cik peanut--> alamak ade makcik yg ade anak hensem tgh bace komen peanut he...23x dah masuk dapur tue berlajar2 la mask ek..

bro_me--> salam jumaat bro

Cik Peanut said...

hohoho...
tulun makchi jangan bace,,
peanut tipu je tak pandai masak(bodek je..lalalla)
hehehe

tulah pasal...
peanut try belajar..
tahu masuk menda alah ni, masuk benda tu masuk yang ni ,
api tak tahu banyak mane lak..
hehehhe
tu pasal tak pandai masak..
goreng2 leh ar,,,
telur mata agi lah'hhhehehe

Framestone said...

senang2 je..ingt yg pakai tue pandai sgt ke...doprg pun men campak2 je.. tue pasal kat hotel mkn nmpk simple je..tp harga die

Cik Peanut said...

huhuhu...tu lah pasal..
peanut tak nak jadi pro..
hehehhee

lallala..
tapi peanut rajin cari resipi..
kira okey lah tu kan?
time kakak kat umah,
peanut ajin lah sebab leh wat dapur macam peanut punya..
lalalalla

eya said...

ermm..mestila peratus pompuan pandai msk lagi tggi...ekekeke..dlm 70%.

Framestone said...

cik peanut-->awat rajin time akak ade je? peliknye ke akak xreti masak hhuhuhu.... rajin cari resepi tp xpraktik kan pun xde mkne jugak..mne tau resipi tue penipu ke

eya--> ops ye ke.. kamu reti masak x nie huhuhu

mademoiselle azieshakespeare said...

sape nk resipi plg snang...
xyah gune dapur...

kat blog sy, eheheh (smpat lg pomote)

btw, thanx yarh

Cik Peanut said...

hohoho..sebab akak suka memcuba..
hari tu peanut wat kek cokelat ngan akak...

cuti lepas,peanut g skol lame, melawat cikgu kesayangan peanut kat situ, bawak kek tu..
wah, diowang semua puji, cakap sedap..
lalalal..ikut resepi tu,,hehehhe..
kembang kepis hidung peanut time tu...
hehehehe

~cWa~ said...

hm...setahu sy la...pmpuan yg pndai bdikari mst tau masak...n laki pn cmtu gak...
tp kan....kalo lelaki yg masak mst lg sedap...xtau nape...hik3...
chef2 pn rm laki...

Tie said...

Memasak ni sama je dengan kerja2 lain. Kalau dah minat tentunya rajin, dan bila rajin tentunya lama kelamaan pandailah memasak.

Kak tie dulu tak berapa pandai, tapi setelah jadi suri ni, boleh laa kalau nak jamu kengkawan dan saudara mara tu...tapi tak de lah sedap sangat. Masakan rumah je...hi hi..

Lina Chan said...

sume org ada kepakaran memasak..
sedap atau tak, belakang kira..

:)

Framestone said...

mademoiselle azieshakespeare--> wat makanan ikan berenang dlam sup cendawan ek.. ok ej nk promote kat sinie

cik peanut--> dorg saje je puji tue..nk jage hati he..23x bro gurau je.. ok latue dah leh masak.. bykan berlajar memasak..nnt senang

cwa--> ops lelaki nie bab2 memasak mmg secukup rase..men campak2 je.. atau2 sedap..kalu pompuan sume nk ukur2 he..23x leh terime ke alasan nie

kak tie--> ok kak tie..nnt nk dtg umah kak tie nk rase masakn kak ti eek uuhu leh ke..

lina chan--> ops kamu cakp nie ade pe2 ke... erm bg kamu l akan..sedap x kamu masak huhuh

Cik Peanut said...

hohooh..
tak pe2..jjum sape golongan same ngan peanut(golongan tak wape pandai nak memasak),..jum kita masak same2 ..lalallala

Framestone said...

sape la golongan same dgn die ek...eh jgn nk gatal2 masak kat blog bro ek

Lina Chan said...

erm, sy pndi memasak tau..
sbb hari2 mmg masuk dapur..

:)

tapi takkan la kita nak ngaku kita pndi masak..
lain org lain taste.. ye tak?

Cik Peanut said...

hohoohooo...
jum2x..semua sertai bengkel memasak peanut di blog bro fs..
huhuhuhuhu

Framestone said...

lina chan--> ok moh pakat reramai serang rumah kamu... masak la pe2 ek.. mmg lain org len tastenye.. tp kalau dapat pikat orng melalui masakan mmg beruntung la ek

cik peanut--> sempat pulak die wat bengkel kat blog bro ek... ok la wat la ikut suke ati kamu huhuh

nono said...

pasal pos makanan tu kan, mak saya and nenek saya buat tau.. haha pasal kasihan kan saya :P hehehehehhe.. sesimple mana pun makanan yang ibu and nenek buat, tetap sedap pada saya.. :P

and saya pandai la masak tapi if untuk masakan yang mantap2 tu tak la. kadang2 saya modified buat resepi sendiri je.. :)

Cik Peanut said...

hohohhoho.....
hoorey!
bro mengalah akhirnya..
lalallala

Framestone said...

nono--> oh mmg tgu di pos la ek.. mesti terindu2 masakan dorg kan.. selalunya org yg pandai modified makanan mmg pandai memasak

cik peanut--> ops xde manenye nk mengalah..cuma membenarkan bnde yang baik je.. rasenye ade ke ramai yg nk join bengkel kamu nie

una said...

erh una boleh gk msk sket2
sukeee masak tmbh2 kalo mskn 2 cm omputeh2 ade cis seme bagai
haha
tp nk wt tu tatahan mudel kne besau
ekekke

una start msk tym kecik2 gak ms tu cube2 je pastu tgk sndr mak msk seme
pastu mak xde br try buat
kdg2jd kdg2 xjd
hee mcm wt ekxperimenn la
masak adalah best kalo bhn seme ckp
n dapo kemas.
memasak adlah xbes kalo bhn xdee sgt pastu dapao besepahh bagaii
eii xsukeeeeeeeeee

Framestone said...

soleh la una masak untuk bro kan huhuhu..tertibe lapo la pulak... dulu bro pun masak cam wat experiment jugak..tp selalunya mnjadi

Fairy said...

uiyo0o0.hangatnye topik nih bro..hehehe rsenye....zaman skrg nih...50-50 kot...laki ngan pompuan sume bole masak..hikhik..psl suke mskn ibu tu....sape2 pon suke kn...ntah la,no komen..heee:D

Framestone said...

xde hangat mne pun...cuma ramai yg suke mengomen kat topik nie... mungkin terkena kat hidung sendiri kot.. teu yg terbau2 masakan kat topik nie

uNa !! said...

peh bro la kne mskkn tuk una
bro ag tua
una budak2 ag
mwahahaha
*ayt keji
hee

Framestone said...

ish una nie..una la masak untuk bro... una dah bearkan..dah layak digelar anak dara n tgu org pinang je he..23x spm dah habis pe lg.. berlajar masak la

una said...

haha
nga blaja la neh broo
nga cr respi tp bc2 je
x wt pon bhn xdeee susahh la bro nk msk bhn xde neh
pastu nk pg bli satu keje ag
eiii da la respi nye ala2 respi org kawem
mwehehe
tp kdg2 kalo xde ape msk je laaa
ape y adeee
hee

Framestone said...

masak je dgn bahan yang ade..nk senang masak ikut resipi sendiri..kalau menjadi leh la jd chef nnt

Princess Azi said...

sy pun xreti msk sgt
huhuhu

Framestone said...

la xreti ke..baru je nk mintak kamu masakan huhhu

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top