Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Bank Pilihan Anda

Salam Jumaat buat semua

Just nak tanya pendapat korang mengenai Bank2 yang wujud dimalysia nie

Pagi tadi aku keluar g bank sebab Tuan Pengarah mintak aku bank in duit di Bank Simpanan Nasional.

Masa aku pergi bukan la awal pagi..lebih kurang pukul 10pg. tapi masa aku amik angka giliran.. rupenye aku orang yang ke-4 hari nie..Aku pandang keliling yang aku nmpk pun pak guard je..Oh xramai orang ek

Aku nmpk staff yang bertugas pun 2 orang jekat kaunter. Tapi xtau la kat belakang ade orang ke x kan.

Kemudian aku ke Maybank untuk keluarkan duit aku. Nampak ramai jugak yang beratur di ATM. Kat dalam pun ramai.

Kemudian aku ke CIMB Bank untuk bank in duit as simpanan aku, supaya aku xterusik duit tue.. Xde la ramai orang. Tetapi ada jugak orang yang keluar masuk bank.

Lepas aku bank in duit, on da way nak g ke kereta aku lalu depan Bank Islam. Ada nampak juga orang berurusan di kuanter dan beberapa pelanggan yang datang (Kebanyakan student UPSI)

Cuma td aku xsempat nk tengak Public Bank. Xtau cam mane keadaan kat dalam tue. Yang menjadi persoalan aku sekarang nie "Kenapa ada bank yang ramai penguna dan kenapa ada bank yang macam kurang kegunaannya" Adakah sebab perkhidmatan? Pelan yang ditawarkan? Ataupun Kemudahan mengeluar dan memasukan wang?

Berbagai persoalan timbul. Aku jarang ke bank kecuali nk kuar duit or thank duit ke akaun aku yang lain. Kalau x, aku layan Online Banking je

Dan yang terakhir sekali
Korang perasan x?? Kenapa depan bank mesti ade orang mintak derma atau pun promote ubat2. Ade jugak yang jual2 buku dan cd yang berbentuk keagamaan. Dan kebanyakannya dari oarng melayu jugak. Adakah terlalu rendah martabat sampai nk mintak derma atau share ilmu agama di depan bank. (ssekadar pendapat, If salah harap maafkan)

23 Jejak Perantau Maya:

sharamli said...

k0t dy0rang igt 0rang2 yg kuar dri bank sum0 pkt ada duit k0t...sbb tu tggu kt dpn bank...hu3

iza~de~bintang said...

selalu bagi alasan dah beli kemarin walaupun kesian jugak kat budak2 tu yg disuruh-paksa-rela utk buat kerja2 tu.

ciK aMoi said...

suka maybank..
kalau bsn kat sini penuh bila ari ahad, ari gaji je..
maybank tiap2 hari penuh kecuali off day.

Framestone said...

sharamli--> tue la pasl..sedangkan sume dok check duit ade lg ke x he...23x

iza--> tue la..kite awal2 dah angkat tgn dah... bukan xnk tolong..tp bnde teu xpakai pun...dah pulak tue wat muke kasihan..xpernah jumpe perniaga cina wat muke cam tue

amoi--> suke maybank ek.. skrg nie dah de bank ape ek

ijechan said...

tu antara strategi dorang.. hmm.. mungkin drg ikhlas berdiri kat situ. mtk derma.. tapi mungkin agak negatif pada pandangan non muslims. emm

Eazy Izzuddin said...

hmmm...
bank mesti harimau kuningnyer...
huhu...
xD

2 la...
slalu dpn bank mesti jual2 nih...
maybe org br pas kluar wet kot
then penjual 2 igt dorang nk belilah klu da kuar wet tuh...
huhu

GeNeRaSi MaLaYSia said...

amboi sume bank g ek..
byk nye duit..leh r blanje..

anyways mmg rame sngguh org yg cm framestone ckp tu..kt memane mst ad nye kes cmni..xtau r nk ckp cmne..

Framestone said...

ijechan--> pe2 pun kne fikir pandangan orang la.. if bnde baik elok la dibuat dengan cara baik.. cam nk berkahwin jugak..xkan nk khwin kat siam kot

Eazy--> harimau kuning ek he...23x tue la..rasenye mmg kalau nk jual pe2 elok bukak depan bank..lepas teu xpasl2 leh jd saksi bank kne rompak

GM--> dah sume bank dekat2 he...23x mmg byk pun..if ikhlas mmg leh nmpk muke keikhlasan tue..tp kebanyakan buat muke kasihan je.. xkan sebab terpakse kot

GeNeRaSi MaLaYSia said...

tu r psl..skrg ni yg slalu tggu dpn pintu bank tu bdk2 ppuan..sian je dorg ni digunakan...

Framestone said...

ops budk pempuan??? area mne tue ek... yg bro selalu nmpk pun budak sekolah pakai songkok je.. xpun makcik n pakcik2 je

Lina Chan said...

kalu kat tmpt sy, mmg slalu ada mcm tu..
ada tu, budak lelaki sorg ni..
sy dtg bank bkn nak amik duit tp nak amik no pin..
pas kuar tu, dia minta derma..
sy senyum je la..

then, ble2 dia marah sbb sy x bagi apa2..
sakit hati je..
minta derma dgn jual yasin n doa2 harian..
kalu org luar nmpk, nnt apa la pndgn meka ttg agama kita kan?

(kat sini mmg dah melular dah.. yg tak ble blah tu, ada sorg makcik slalu minta 50 sen je.. tp dah ble bli kete waja skrg <-- papa sy yg cite)

Naz said...

aku pernah sekali kat maybank subang jaya. seorang perempuan melayu minta derma utk pembinaan ruang perpustakaan sebuah sekolah agama. tp aku ada sedikit rasa kurang berkenan dng cara dia minta derma. dia cuma tunjukkan pamplet dng muka x der perasaan dan bila dpt sumbangan, usahkan senyum... terima kasih pun dia x cakap. hmm.. bukan nak mengata atau apa. kalau nak minta drma, x siapa yg larang cuma budi bahasa kena ada. elok2 org ikhlas nak menyumbang, jd kurang pasal si peminta tu mcm kurang ajar... mcm2 lah...

Cik Peanut said...

bagi peanut lah...bank yang selalu peanut pergi...err jarang...bank islam kot yang selalu...sebab nak bayar yuran pengajian kat situ, kekadang abah peanut cashkan chek kat situ..peanut tukang amik duit n tukang membodek abah letak amout banyak sikit...hehehehhe

well, pasal peminta sedekah, penjual buku keagamaan, budak2 yang kunun2 anak yatim tapi sebenarnya di pergunakan oleh manusia tak bertanggungjwab, memang ada kat depan bank2,..tak kiralah bank2 mane sekalipun...entah..kekdang peanut akan bagi duit, tapi kekdang peanut menyampah...ade tulang empat kerat..badan ok, tak moh kerja lak...apapun, peanut harap family peanut tak gitu...

ops, terpanjang lak kumen..hehheh..apapun atm pilihan hati peanut..tiap2 minggu mesti pergi atm..sebab peanut jenis tak suka kuar duit banyak terus...hehhhe..kan habis..dadadadada

nuyui said...

ahahaha...miss nuyui sungguh setuju ngn statement yg last tu.. cukup x suka bile ade org2 jual buku2 agama mcm mintk sedekah..sungguh x bagus lah...memalukan...huhuhu...

Farah Aminuddin said...

bajet org yg kuar bank tu tgh ade duit yg byk.. padahal ade je yg tgh broke. hehehe

en_me said...

bsn bukanlah bank komersil spt maybank, cimb bank dll .. tp me tetap guna bsn sebab nak menang kete mewah volleee ghittewww.. hi abang syukri, salamm weekend..

أزيزول حاكيم said...

ada banyak bank...
tapi yang duk guna...
bank islam jer...
hehe...

ape2 pun bank islam sentiasa fulll...
*ZZZZ*

mc'eja said...

tu marketing tuh duk dpn bank.tp dorg ni pon satu.igt bank kuakan singgit2 ke...xkan la org nk derma 50rm kan. g la dekat tempat org byr parking.hehe...sure gune singgit2.

xpon g je jumpe en.syukri tuh..sure die bg duit byk2..kan kan kan...

dBa said...

hal yg derma2 tu mmg x logik langsung kan.,.
depan bank gi wat derma2..isk..
dba nk kuar bank pon takot....
t die kata

'kak,derma kak??'
'kak,tgk dulu kak??'

dba jwb

'sy x bwk duit...'
'sy nk msuk opis dahh'

hehhehe..
kadang2 juz angkt tgn n bla jer..
adoi....

[[sya]][[ec0t]] said...

statement last tuh aku setuju..
bukan kat bank jek..mane2 pegi pon melayu jek mintak sedekah..
pemalaz tol..
geram aku..

eliza said...

agaknya diorang ingat semua yg keluar masuk bank tu berduit..
tp sbnarnya diorang tak tahu ada juga yg pegi bnk tu skadar menjalankan tugas bank in duit syarikat atas urusan keja..
aku kadang kasi jugak la..kadang tidak..bergantung pada kemampatan poket..hehe

kt tmpat aku depan supermarkat..shopping complex pun bertenggek juga org2 mcm tu..

emm pandai2 la handle..:D

Naz said...

betul... beri ikut kemampuan. kalau ada, beri. kalau x der, senyum saja. bukankah senyum itu 1 sedekah?

Framestone said...

lina chan-->nk mintak derma biar la dengan cara yag betul... entah la..rasanya nk wat entry susulan dari topik nie

Naz--> tue wat kerje xikhlas la tue.. sebab tue xsenyum pun timemintak.sekurang2nye kita sebagai org melayu mesti xleh lekang dengan senyuman..betul x??

Cik Peanut--> xpe peanut. bro suke orng yg komen pepanjang...sekurang2nye bro leh dapat idea untuk entry seterusnya..walaupun xtau bile

nuyui--> thank untuk pandangan dari gadis melayu yang bernama cik nuyui.. kne gejala ini tiada yang bendung ek

farah--> orang yg g bank nie kebykan org yg tengah kopak..yg xg bank je tgh byk duit..sebab teu dorg xg bank huhu

bro me--> wow..!! ade jugak nk menang kete mewah..tp akaun bsn dah mati.. kne wat baru huhuhu

زيزول حاكيم--> student lg ek...teu pasl pakai bank islam je kan..saje tnye

eja--> he..23x betul tue eja.. awat la bank xkuarkan singt2 sure leh derma kat dorg huhu..tp dorg bukan selalu mintak derma..just jual2 je..tp harag die 10ingt huhu..siap dorg de duit pecah lg

dba--> jumpe pa pun dba angkat tgn je he..23x takut jumpe pa ek... pndai tul cari alasan

sya--> tue la pasl... dorg nie rajin mintak sedekah tp wat kerje len xreti ke.. kekdg elok lg org yang selongkar tong sampah tue

eliza--> wow..!! mesti dompet mampat ek.. pe2 pun if ikhlas kite leh bg...tp dorg ikhlas ke meminta derma nie??

Naz--> senyum juga satu sedekah kan...

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top