Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Kenapa Perlu Curang

Sekadar topik untuk dibincangkan

Aku baru sahaja membaca satu entry di Blog Bro Mazidul mengenai Main Kayu 3. Sekadar bertanya kenapa perkara ini perlu berlaku.

Tidak bermaksud menyalahi sesiapa. Cuma ingin membuka pandangan setiap orang kenapa perkara ini berlaku. Dan kebanyakan ditunjuk kesalahan kepada lelaki.

Lelaki memang azalinya berhidung belang tetapi tidak pulak semuanya bernafsu binatang. Dok mencari gadis berdahi licin yang pandani mengoda. Isteri orang n janda orang pun leh disapu.

Tue kes sapu isteri n janda. Belum lagi kes boyfriend (BF) g pasang perempuan lain n si girlfriend (GF) pasang laki lain.

Pe2 pun fikir sendiri la ek.. Bile tahu dok la gaduh mengalahkan laki bini yang dah beranak yang rumah tangga menunggu rebah je.
Fikir la korang. Len la korang dah ada ikatan yang sah. Leh la nk marah2 n maki2 anak orang. Dorang tue belum lg menjadi hak korang. Yang korang nk bising2 knpe pulak. Len la kalau korang dah terlanjur (lelaki xpe, kasihan kat perempuan je)
Bukan nak mengalakkan berlakunya kecurangan. Cuma masing2 ingin mencari sesuatu yang mampu menjamin masa depan.
Bagi Lelaki
Tak guna cinta2 bagai nak rak.. janji nk sehidup semati.. tapi umur dah naik nk dekat 30 kerje pun xtetap2.. Nak sara diri sendiri xlepas.. Xdenye cinta and kasih sayang tue mampu nk jage anak dara orang (kalau xde dara no komen la ek).

Perempuan nie kekadang memerlukan belaian dan kemanjaan. Bukan sekadar seks semata2. So korang jangan la nk tuduh mereka bukan2 bila si isteri layan lelaki lain. Ke tertibe balik rumah ade lelaki lain didalam bilik. Time tue korang fikir2 la sendiri. Jangan pulak ikut perasaan yang dirasuk setan tue.

Bagi Perempuan
Tak guna give kasih sayang, cinta mahupun tubuh badan if sekadar menjadi tempat untukmereka mengisi kekosongan. Tak ramai lelaki yang setia. Ada yang sekadar untuk suka2, mengisi masa lapang, untuk di tayang2kan dengan rakan2. Lelaki jika mampu menundukan ramai perempuan ianya seperti satu kebanggaan. So jangan anda menjadi antara mangsa2 mereka.

Lelaki pulak mereka banyak fikirkan mengenai seks berbanding perempuan. So korang pulak jangan sekali offer pada dorang. If xdpt dari korang nnt xpasal2 dorang cari orang lain. Xcaya?? try la buat. Gamak2nya xpasal je korang ada madu tanpa bernikah.

Bagi yang dah kahwin. Xsemestinya layan suami dan menjalan tanggungjwab dah dianggap mencukupi. Lelaki (yang dah jadi suami) tidak akan mencari lain melainkan ada sesuatu yang kurang dalam rumah tangga korang. Tetapi ada jugak kes2 yang terkecuali. Iaitu keinginan mereka untuk berkahwin 4.

Jika si suami ingin berkahwin lagi satu, izinkan mereka asalkan tanggungjwab die kepada keluarga yang sedia ada tidak terabai. Ini dapat mengurang si suami melakukan zina. Jika si suami melakukan zina kerna keinginnya tidak mendapat restu dari si isteri. Maka boleh jatuh hukum ke atas si Isteri kerna mengalakkan berlakunya zina pada si suami. (bukan nk cakap berdosa, cuma ianya boleh dianggap punca)

Lelaki bukan seperti perempuan. Mereka mudah diperngaruhi oleh nafsu yang satu. (Pak Iman pun boleh terlibat..Inikan pulak jika si suami insan biasa)


TOLONG JANGAN BAGI KOMEN UNTUK ENTRY INI SEKIRANYA ANDA SEORANG YANG EMO

47 Jejak Perantau Maya:

Ruby said...

yayaya...sy seorg yg emo, jadi sy nk drop komen miahahaha...hurm, mmg kekdg kita buhsan dgn seseorg lelaki tu bila dia asek sibuk ja, so kita cari or kuar dgn lelaki lain, tapi sekadar kawan jer pun, bknya curang kan, tetpi org selalu salah anggap huhuhu...saya tak kisah klu bf sy nk kuar dgn kawan pempuan dia, tapi mesti berteman dgn kawan2 yg lain hehehe...

Framestone said...

ops mmg ade yang cam tue kak... kdg kala dari kuar dgn org len leh jd bnde len... mungkin kite xrase pe2..tppandangan org len berbeza...

ijechan said...

saya bukan jenis emo. so, xyah komen kan? ehe

Framestone said...

ops silap taip la... dah edit balik..so boleh la komen ek he...23x

eya said...

sbb salh sowang da bosan tu yg dom men kayu 3..eh2..kayu 4 pon ade..

su said...

su bg je en.somi kawen len..dah dgn su xde rezki anak...tp dia xmo kawen lain...syarat kawen lain musti lepaskan su...dia kata xnak menyusahkan badan...lgpun su dgn en.somi kawan dr kecik lg...dan sekarang dah masuk 8thn kawen..

Framstone ni bile plak nak kawen? soklan cepu mas tuh! hehe....

Eazy Izzuddin said...

huhu...
sapekah yg emo tuh..
i'm not,,,
=P

ya btul ka su..
bila mau kawin?

xD

PJ selamba said...

takde la...
semua tu kalau iman & taqwa tak kuat
tu yg tok imam pun tewas
kayu 3 rasanya lagi parah kalau dah kawin...
kalau masa bercintan kari berapi dah main kayu tiga, lupakan la...cari yang lebih baik...

p/s: semua laki hidung belang?
aku tgk cermin...takde belang pun...haha

en_me said...

ko dah curang kerr.. ehehe

genkO said...

since she left me behind....
there is no truly love 4 me...

sob..sob...sob..

Naz said...

baik lelaki mahupun perempuan masing2 pernah ada kes. suami curang pd istri, istri curang pd swami... harap2 kita dijauhkan dpd perkara ni...

Framestone said...

eya--> he..23x jgn katekan kayu 4..5 6 7 pun ade.. tp kebyakan disebabkan oleh perasaan boasn dengan pasangan masing2.. mne silapnye

su--> kak su dah khwin ke..ade lelaki mmg xkan tglkan orng yg die syg dari dulu.. melainkan mereka dah berasa bosan.. ops soalan cepu emas ek

eazy--> ish ko pun nk tahu jugak ke..?? tgu je la nnt.. tgh byk dugaan nie..terutama tang kewangan..

PJ--> tue la..ramai jugak yg time bercintan dah berkayu2.. lepas khwin xtau la kan.. melainkan kalau betul2 die dah jumpe seseorang yg die impikan.. kalau x dok mencari lagi la even dah kahwin

bro_me--> ops soalan senstitif..dulu de la.. dah kantoi pun.. tue cite lame2 dah

genko--> sian ko ek.. teruskan mencari..masih ada love untuk kamu..cuma masa belum menentukan

Naz--> masing2 ade tggjwb..jgn sekadar buat je tnpa keikhlasan mahupun sepenuh hati.. sia2 je perbuatan itu nnt.. pasangan sure akan cari len..betul x bro

Eazy Izzuddin said...

hehe...
saba jela..
slow2...
hihi
xD

Framestone said...

tgh slow12 nie..hope ade yg sponsor nnt he..23x

CikYana(",) said...

kalo cik yana da kawen kn..kalo bole mntk jauh la bab2 curang nie..yela..kalo bole nk jge hbgn rumahtangga baik2 la..xnk la curang2 nie..insyaALLAH..hrp2 cmtu la..

Framestone said...

kite pun doakan la ek... tp pe2 pun leh terjadi pada rumah tangga..cuma masing2 perlu pandai memainkan peranan untuk mencergahnya

Tirai Hidup said...

ahaaa ni pertama kali aku masuk komen..

curang ada banyak maksud...cuarang besar atau curang kecil hahha

curang besar maknanya dah over hingga ke tempat tidur.

curang kecil ialah berkawan sahaja!

curang tu infinity juga...

bagi aku stone..aku mengisi kesepian,hilangkan stress dan mengisi hobi dgn berkenalan dgn teman maya..kerana bagi aku inilah jalan untuk melepas segala stress dan seronok dapat menulis di blog
walau dugaan berblog ni banyak sgt..memangla aku ni nampak nakal tapi aku yg real nakal tapi baik ececcece hihihi ok stone tq kerana rajin msg aku..:)

Cik Peanut said...

hem..peanut emo ke tak ..tapi tak pelah..peanut nak kumen2 jugak..

"Fikir la korang. Len la korang dah ada ikatan yang sah. Leh la nk marah2 n maki2 anak orang. Dorang tue belum lg menjadi hak korang. Yang korang nk bising2 knpe pulak. Len la kalau korang dah terlanjur (lelaki xpe, kasihan kat perempuan je)"

-->betul2...nak gaduh rak2 pun, tak confirm agi jadi milik kiter..so, if dia curang, kita pun boleh kan? lalalalla

"Bagi Perempuan
Tak guna give kasih sayang, cinta mahupun tubuh badan if sekadar menjadi tempat untukmereka mengisi kekosongan. Tak ramai lelaki yang setia. Ada yang sekadar untuk suka2, mengisi masa lapang, untuk di tayang2kan dengan rakan2. Lelaki jika mampu menundukan ramai perempuan ianya seperti satu kebanggaan. So jangan anda menjadi antara mangsa2 mereka."

ni pun peanut setuju, wat gurl2 kat luar sana, jangan lah jadi bodoh ikut je pe bf kowang cakap.n jangan sesekali cuba nak kasi menda alah kowang yang satu tu...

etomyam said...

penyakit yg buleh serang semua orang...cakap memang senang, tapi yg lalui sendiri baru tahu pedihnya....iman kena kua nih

Framestone said...

kak lawa--> oh baru ku tahu ade curang besar n kecik ek.. xpe kak..byk2 kan la bersabar..kesunyian mane pun..kat blog sure xsunyi kan

cik peanut--> oh suke sokong ek he..23x yup xsalah pun curang b4 khwin..jnji khwin xcurang dah.. ops bnde yg satu ek he..23x

etomyam--> tue la... bro pernah rasai ke he..23x

Cik Peanut said...

skunk ni peanut suka brecurang2..heheh
tye lah leh cari yang tul2 sesuai ngan kiter..
err, kekadang peanut ni kejam..
tak salhkan kalu peanut tinggalkan owang tu kalu tak sayang kan?
err, tu nama curang gak ke?

bro, usha blog peanut..ade something..peanut nak kasi tau
lalalal

CikYana(",) said...

btul2..
da kawen..kna pndai jge n main peranan dgn baik la..supaya rumahtangga sentiasa berada dlm k'daan aman dn bahagia..insyaALLAH

Framestone said...

cik peanut--> ops suke bercurang2 ek...meh curang dgn bro..tp bro jrg sgt layan curang2 nie...bz sikit..lyn blog best pe he..23x xsalah pun..kekdg kne ade take n leave dalam mencari teman hidup yg betul2 sesuai

cik yana--> tapi ramai yg dh kahwin xpandai men peranan...juz buat ala kadar je.. tue pasla ade suami isteri yg curang kat luar

♥.misz luna.™ said...

whoopppsssss!!!
gile isu yg dasat ni..

xtau nk ckp ape da...

Framestone said...

la sampai xleh nk bercakap la pulak huhhu... ke pernah wat nie he...23x

Ajwin Ajeera said...

sy seorang yg emo so taknak komen la.

lalalalalalala
nk nyanyi lagu doraemon kat entry ni jap.
huhu

Framestone said...

emo sgt ke he...23x meh la nyanyi..xsalah pun...

Ajwin Ajeera said...

eh..
ter sgt2 emo tau..
huhu
jom la nyanyi skali..

♥.misz luna.™ said...

hoho...
zaman skola dlu2 ade la kot...
hee....

ala..
name pn ms tu kanak2 lagi...
bkn siyes..
xtau nk ckp ape sbb..


curang ni..
xleh nk slh kn sebelah pihak je..
kn..


masa kan pokok bgoyang klu angin x tiup...
[btul x peribahasa ni]
heehee..

Framestone said...

ajwin--> jgn la emo2 sgt..nnt xcomey..xde pulak yg nk kat awak nnt... xnk la nyanyi same..nnt nmpk cam kanak2 ribenna pulak

luna--> ops ala curang time sekolah dulu pun bro pun terlibat same... sekrg nie angin xtiup pun dah ramai org tumbang (bile tgk tungakan hutang)

♥.misz luna.™ said...

hahahahhah...
bro pn tlibat n tbabit jugak la ni ms skola dlu2 eh...
nakal nih...
hehe...

mksd bro ape tu?

"sekrg nie angin xtiup pun dah ramai org tumbang (bile tgk tungakan hutang)"

xphm..
saye masih blur ngn ayat itu..

Framestone said...

jiwa muda la kate kan dulu..tue pasl leh terlibat same he...23x oh ramai yg tumbg bile tgk tungakkan hutang berjela2.. hutg byk2 tp xmampu nk byr terus mati kat situ jugak

♥.misz luna.™ said...

hoho..
seb baek skrg dh jiwa tua kn..


npe pulak mati?
kaitan nye pulak ngn curang2 ni?

Framestone said...

ops xde kaitan pun he...23x jiwa tua kah?? he..23x xde sape2 yg nk curang dgn bro..bro nie baik skit dah..dah xnakal2

GeNeRaSi MaLaYSia said...

hoho...
nk jg yg sorg tu pn leh peluh2..
so ckp r sorg..
xmo r tmbh2 lg..
hohoho..

♥.misz luna.™ said...

huhu...
jiwa tua la sbb dh b+ tua..heee..
kn pkck kn..


baek ckit dh?
mkds nye ade jht lg la ni?
gtau kt kak atie la..
huhu..

Ajwin Ajeera said...

takpela..
jodoh kn ditgn tuhan
hehe

Framestone said...

GM--> berpeluh?? mung wat pe samapi berpeluh tue..berjemur ke.. or mngunakan tenaga yg lebih nie

huda--> bro mmg jahat pun..kak atie je tau huhuhu tapi jahat terkawal la

ajwin--> harap2 begitu la ek... doa2kan la dapt jodoh yg baik

♥.misz luna.™ said...

ye ke tkawal ni?


hehe...
ape bukti tkawal lg?
lalalala...

Framestone said...

bukti terkawal ek?? cam ne ek nk buktikan he..23x susah nk buktikan..

puteri said...

wah, byk btol pengomen utk entry ni..

erm..for me kan.. btol jgk ape yg bro ckp tu..

sy pun rs xde slhnya klau isteri bg suami brpoligami,dan suami pun jgnlah lupa mntk izin n bgtau kat istri yg sedia ada keinginan utk berkhwin yg baru.. kn?

:: p R i n c E s S _ N :: said...

hurmm...no comment laa...

Framestone said...

puteri--> bro xde la cakap pe yg bro ckp betul..cuma kalau difikirkan dari sudut agama, mmg si isteri akan berdosa jika melarang si suami berkahwin lagi sekiranya ianya mungkin mengundang berlakunya zina. (xpasl2 leh dpt dosa free) tetapi jika si suami sendiri tidak mampu..cukup la sekadar menjaga mereka dengan baik..xde la dorg cari len

N--> no komen ek he..23x just fikir2kan dan selamat beramal

riqzmie said...

hi,can we exchnage our banner,if u done have banner i still can post yur link,please let me know after it done.thnak

Framestone said...

boleh je..tp kite selalu wat link exchange dkt pelawat setia je.. xkisah la jika awak selalu dtg sambil bersambg di shout box

SyazReA said...

Bagi Perempuan
Tak guna give kasih sayang, cinta mahupun tubuh badan if sekadar menjadi tempat untukmereka mengisi kekosongan. Tak ramai lelaki yang setia. Ada yang sekadar untuk suka2, mengisi masa lapang, untuk di tayang2kan dengan rakan2. Lelaki jika mampu menundukan ramai perempuan ianya seperti satu kebanggaan. So jangan anda menjadi antara mangsa2 mereka.

setuju sgt2 dgn statement tu..
naper la SUSAHnyer nk cari lelaki yg setia pd yg 1....!!! why..why..why..? haha

Framestone said...

enth la..cube lyn cerite yg awal ashaari n heliza berlakon tue

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top