Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Woi..!! Exam Dah Dekat

Aku rasa sekarang ini musim budak U nak exam kan. If xsalah la.. Coz terbaca juga entry2 dari blogger2 yang tengah nak mengahdapi exam tidak lama lagi.

Aku ucapkan korang selamat menghadapi exam yang mendatang nie. Hope korang dah bersedia dari segi mantel and fizikal (jangan terdemam2 pulak)

Rest kena cukup. Jangan dok study sampai 3-4 pg. Last2 nak g exam pun mata dah macam rakun (betul x huda) Dan jangan pulak terpitam2 (betul x elle)

Aku rasa nie adalah semester last aku exam (if xrepeat la kan) untuk pengajian kali ini. Ada rezeki aku sambung study lagi.

Just nk kongsi cara aku study and buat assigement dengan u'll. Coz ade yang pelik xnampak aku wat assigemnet or study. Aku nei xde la pandai sangat. Sama je dengan korang. Penyakit M pun lebih kurang sama je.
Cara-cara aku wat assigement
- Selalu awal2 dapat tugasan, aku dah review awal2.
- Lepas tue bukak Google, and search pe2 yang patut.
- Tidur n berangan rangka2 assigement ku
- Time mood ok, dah draft kandungan assigement
- last day kne submit. Bagun awal n start taip apa yang dah ada dalam kepala ini. Normally memang sempat hantar n markah pun boleh tahan.
He..23x budak umah aku pun pelik bile usha aku cam tue. Selalunya aku lebih suka buat assigement sorang2 even bnde tue ken wat secara berkumpulan.
Cara-cara aku nak amik exam
- Rehat dulu, selak2 note, tgk tv, tido makan etc..
- Lagi beberapa hari nak exam, bukak Google search je pe2 maklumat yang aku minat
- Malam b4 exam, amik note letak akt muka n lelap kejab
- Bangun kul 3, kunci jam kul 4 n sambung tido
- Bangun kul 4, kunci jam kul 5 n sambung tido balik
- Lagi bangun kul 5, kunci jam kul 6 n sambung tido balik (cam hape je)
- Bangun kul 6 siap solat subuh n solat hajat (baik sih)
- Lepas tue bukak komp selak pe2 yang patut sekali dgn note
- Then sambung tido
- G exam
Peh2 bile study nye...!! pe2 pun result xde la teruk sangat. he..23x kata orang xpayah la nk seksakan kepala otak (xpasal2 blank pulak time exam-- base dari pengalaman)

Begitu la cara aku study. Bukan malas, cuma ada keyakinan dalam diri je yang aku mampu jawab soalan exam. Lecturer pun tahu aku sure mampu bagi jawapan yang dia nak. Student yang berkerja memang berfikiran lain sikit dari student yg dok study je.

Dan aku boleh jamin ramai student2 kita yang berada diluar sana tue lepas exam:-
- Dah lupa segalanya yg die telah study gile2 tue
- Note entah kemane letak
- Otak pun kosong dah
- Tido sepuas2nya
Kebanyakan student2 yang cam nie, tidak mampu memenuhi kepakaran yang diperlukan di dalam negara. Hanya layak menjadi aset tanpa mempunyai nilai yang tinggi. Faktor ini pernah dipanjangkan kerna kasihan dengan kualiti siswazah yang lambat mendapat pekerjaan dan tidak menjadi buruan mana2 syarikat besar.

Insya'lah aku akan membuat thesis untuk perkara ini dan dipanjangkan kepada kementerian. Hope akan datang semua siswazah yang kita keluarkan menjadi rebutan dan memangkin kemajuan ekonomi negara -Amin-
Pesanan Bro Framestone
Study yang terlalu tertekan, relax2 sudah asalkan keputusan cemerlang. Takut ada yang menajdi gila ataupun membunuh diri.

Mengikut kajian, tekanan pelajaran boleh menyebabkan berlakunya beberapa masalah moral seperti memandu dalam keadaan bahaya, mengambil dadah, berhibur di tempat yang tidak sepatutnya dan melakukan hubungan seks.

58 Jejak Perantau Maya:

♥ Cik AyieHeL ♥ said...

kite dah abes blaja..so teda exam...yeahhh!!!!

Framestone said...

he..23x dah habis ek.. bagus la tue huhuhuu

CikYana(",) said...

selamat menempuhi final exam
yana da abis study
so zaman exam da lepas..
gudluck 4 ur final :)

en_me said...

me nak wat lasik mata esok.. hmmmm

Framestone said...

cikyana--> awat xsambung study..bro lepas nie pun mybe sambung study lg kot...

Bro_me--> wat lasik amta untuk pe bro huhuhu

CikYana(",) said...

bkn xnk smbung bro
tp keadaan kewangan x mengizinkan la
kalo ikut..mmg nk smbung

elle said...

cess... smpt lg letak nama elle kt n3 ni...nape xletak link skl? indirectly, leh promote blog elle... haha..

cara2 elle amik exam:
study a day b4 exam.
study sejam, rehat sejam - mkn n tgk movie.
study lg sejam, pastu tdo 2jam.
mlm study max smpai pkl 2pg shj. ada la rht2 sbntr gk.
bgn pg pkl 6, wat pape yg ptt dlu, then selak2 je nota. bc pn dh xgna.
msk exam, bl result kuar, xde la teruk mn pn. okeyh je... hihi

klu bab esaimen, elle pn jns last minute gk. but result xde la teruk mn. still in my expected marks to get. (^_^)

exam hr ahad ni. but believe me, elle blm study ape pn lg. huhuhu...

Eazy Izzuddin said...

gud luck2 bro 4 final exam...
huhu...
final exam eazy pun nk bermula x lame lg...
ohoho...

bgs2 lah tips2...
ehehe...
bole pki ke??
=P
xD

Wah byk gaks info2 nih...
leh tahans....
xD

Framestone said...

cikyana--> xpe slow2 ek..kumpul duit sikit2 n sambung berlajar ek

elle--> nnt bro masukan link ek... ye je relax wat asigment last minit..tgk hari tue muke dah pucat habis dah he...23x

eazy--> jangan pakai pun..xpasl2 rosak masa depan exam ko tue.. hanya orang yg betul2 cam bro je leh pakai... karg xpasal2 bro dituduh bg tips palsu

CikYana(",) said...

insyaALLAH bro
de peluang dan rezeki
mmg nk smbung blaja
mekasih

elle said...

xmain la pucat2 muka nih... last minit pn rileks je... sbbnye sll dpt asgmt group, part elle dh siap mlm b4 nk antr. org lain blm. so elle bg part elle, pastu diorg edit la sndr. so elle xdela tension ke hape. kecuali tension sbb diorg xsiap2 lg. haha...

Eazy Izzuddin said...

kdg2 pon bole pki juge....
hihi...
tp x semua...
eazy pon kdg2 suke bgt stdy last minute....
huhu...
besh...
tp result alhmdulillah jg...
xD
ble bro abes final exam nih?

ain said...

tips yg bagus ni. Boleh akak simpan utk anak2 akak nanti.

Framestone said...

cikyana--> ok la tue kan huhu asal niat ade

elle--> ye je.. habis hari teu awat nmpk cam pucat je..riso bro tau huhuu

eazy--> habis 20lebih kot..xusah lagi jadual exam..tgh malas nk usha he...23x bz sikit dgn kerje huhu

kak ain--> if anak akak cam sy xpe la pakai tips nie... if x jgn sesekali pakai.. xpasl2 je masa depan mereka dijadikan taruhan

elle said...

hr tu riso ada byk sbb:

1-xbiasa kuar smpai mlm [ada tp jrg]
2-riso cmne nk blk uia [mlm2 bas dh xde]
3-esknye ada kls pg
4-asgmt xsiap

asgmt tu xriso mn pn... mlm tu trs buat n siap je xsampai 2jam... [tp group members xsiap lg rupenye... hihi]

ms tu riso lebih pd cmne nk blk sbb dh mlm... tu je...

en_me said...

abang syukri, pasal lasik materr, me ada citer dulu kannns:

LASIK MATA

Framestone said...

elle--> oh ye ke..last2 bro jugak yg hantar kan..lepas nie kuar bwk baju siap2 tido sinie je..

bro_me--> kne recall balik la bro..dah lame la bro..oh esok wat ek... brpe kene ek.. hope mate bro kembali normal ek

elle said...

klu tdo rmh org lg la elle riso... hukhuk...

Framestone said...

riso knpe pulak.. bukan tido dgn bro pun he...23x tido dgn kak atie.. kami sellau je ajak member tumpang tido kat sinie...

elle said...

riso sbb elle xbiasa tdo rmh org laaa... huhu... xbrp sk... lgpn sll ingt pesan mak abah jgn tdo rmh org klu blh elak... lain la klu dh xdpt nk dielakkn....

klu nk bc ksh elle, tekan la disini:

kenangan yg perlu dilupakan

berhenti selamanya

mimpi sedih

nape aku putus cinta

bad beginning of my 2009's life

org lain nk baca pn elle xksh... sumenye telah berlalu....

Framestone said...

ok bro dah komen sikit2 entry elle

Eazy Izzuddin said...

oh ho...(ayat elle skit =P)
cepatnye abes exam...
eazy abes dlm awal bln 5 nih...
huk3.....
ni pon ngah fening2 lalat pe yg bace nih...
huhu...
xD

Framestone said...

bro 2hari je exam..1st day kot lepas teu lusanya pulak..then tamat sudah

elle said...

owaits... dh tgk dh n dh bls komen... thanks... (^_^)

pwincess AJA said...

hahaha
gileps relaks cre bro.

tp xpat nak ikut r.

coz dah biase dgn style skang neh.
org laki blh r wat cm bro wat.
org laki cpt tangkap.
xcam org pompuan.
semua mesti teratur dr awal2 lg.
hehehe

Framestone said...

elle--> ok bro dah komen balik dah

aja--> relax ke he..23x relax la baru bro gempak.. kalau cam study study gile result teruk je.. tension lg..darah tgi lgi huhu

nnt bro wat entry pasal aja ek

SyazReA said...

ape kata..mansuhkn exam.. coz slalu student study tu hanya utk exam jer..pas kuar dewan, da ilang sume...

kita ganti dgn buat case study..so kurg stress utk hafal n student akan tumpukan cari info n baca lbh byk, so byk input student leh dpt..huhu

p/s:ahaha..suka ati nk mansuhkan exam.. x suka exam.. STRESS..huh

Framestone said...

boleh je..tp exam kne ade..cuma format exam perlu ditukar.. no more hafal2 tetapi soalan yg memerlukan seseorang tue mengunakan otak sebaik mungkin..

baru dorg mampu menilai krebiliti dan kualaiti seorg pelajar itu samaada die mampu berfikir atau sekadar mngahfal huhuu time kerje nnt nk hafal pe...hafal script wat sale tepi jalan ke

♥.misz luna.™ said...

aah btul tu...dah mcm rakun...lalala...

Framestone said...

he..23x sedar pun..erm bile nk upload mate rakun mu itu ek...

♥.misz luna.™ said...

haha...nnt la huda upload..sgt busy skrg...waaa....nnt gelak la puas2 ok?

Framestone said...

ok nnt upload tau huhu.. oh ingat panda je reti kung fu... rakun pun reti ek... bro leh je gelak2.. buakn susahnk mneglak pun..tp klu nk kiss or peluk (pompuan je) bro jrg elak he..23x

Cik Peanut said...

hahahha
peanut udah mahu exam dah ni
lagi 13 hari..
hehehhe
pastu cuti hoorey...
lalalallala
peanut pun tak study sangat2,
tak study hard tapi study smart..
hehhehehe
romate peanut lu study giler2,
tapi biler result peanut yang ilek2 ni de lagi tinggi..heheehhe
ops, bukan bangga diri ye..lalalal

Framestone said...

ish ye je.. jom challenge dgn bro nk sape lg tgi..cepat amik pita ukur he..23x bro 20th kot exam..tp semgu sebulum tue outstation pulak

Cik Peanut said...

ahhaha
tinggi yang tu
sape2 tak leh challenge kerendahan peanut
hehehehhe
wah..dah nak exam pun bz agi ke?
hehhee

Framestone said...

nk wat cam mne..dah tggjwab xkisah la bz ke x?? bro ok je bile nk exam huhu selalu pun study last minit

Cik Angah said...

salam kembali..cikangah lagi..ni salah satu entry yg menarik perhatian sy..kenapa?
coz...saya nak EXAM x lama lagi...uwaaaa!!haha(gelak jap)tp alhamdulilah..setelah 3thn bertungkus lumus,ini sem yg last..(same as u,i guess)

p/s:- ambik 2 paper teras aje..so xdela hard sgt nak pulun tuk exm nnti..hehe

Eazy Izzuddin said...

uish....
dua ari je exam???
eazy dekat seminggu...
huk3...
fening2...
dah lah 5 subjek...
hope bole wat dengan jayanya...
bro doakan eazy ea...
=)

elle said...

elle sudah hbs exam!! hepi2! \(^o^)/

tp skrg ni bosan lak xtau nk wtpe... suddenly leh rndu lak pd saat tgh struggle nk exam... sk perasaan stress nk exam nih... haha... elle mmg pelik! :p

slmt mengambil exam la ye pd sesiapa yg blm lg tu... (^_^)

Cik Angah said...

Eazy :- haah..2 paper teras aje yg tinggal..yg len2 angah dah pulun masa tahun 2..hehe..apepun..wish u luck okeyh encit eazy? =)

Elle:- susah2 aje wish tuk kamik..hehe..mudah2an selamat lah cik angah mengambil exam tuk...o yeh o yeh...hehe

elle said...

cik angah, slmt mengambil exam... besh amik exam ni... stress mmg stress tp elle sk... ala, elle pn bkn jenis yg study xbgn2 dr meja study nih. msh lg lepak2. last minit br study. haha...

bl dpt result, tu la saat keceriaan atau saat kesedihannye... bergantung la... hihi...

Cik Angah said...

elle:- samalah..angah ni jenis stdy last minute..tp itulah..ade pro n kontra nyer..hmm..
bile M terlalu besar,jgn harap lah buku ku pandang..tilam yg empuk juga yg menjadi pujaan hatiku..ahaks!~ ^_^

p/s:- jgn di ikut perangai senonoh ku ini..hehe

PoOhEm0 said...

selain tue...
kita kena ada backup..
toyol amat penting sebelum ke exam..

siapkan lah ia kalu dh blur sgt mtk ke toilet n apa lagi...

Eazy Izzuddin said...

thanks cik angah..
hiks..
hope sume sukses2 k...
xD
insyallah

Eazy Izzuddin said...

pooh : toyol di college ku x bergune lorh...
ahaha...
nk msk exam di periksa seluruh body wooo..
ohho..
so makanya simpn lah d tmpt yg org x check....
ekeke
xD

ekino said...

ekino tak continue study pom..
so tak de exam..

tp ekino tkt jgk tgk student yang tungkus lumus study..
gler ah!..cm ne eh dorang bg mse..
sian gak tgk..

kpd sume student..jgn menyiksa diri..
wat yang termampu dan terbaik..

:D

tp jgn lah tak de usaha langsung..
parah tu..
hihi

Cik Angah said...

ekino:- hehe..betul 2..menyiksa diri 2 boleh x salah tapi agak2 lah ye x..jgn sampai stdy x ingat nak solat ..hehe

pesanan untuk semua + diriku jugak =)

ekino said...

cik angah :- betul2!yang penting berdoa,usaha..

kan..kan..kan..???..

hihi ...

cik angah pom rilex2 kan diri ye.. :)

Eazy Izzuddin said...

huhu, aish stdy mesti sholat, itu yg penting mtx doa kat Allah moge di permudahkan untuk menjawab soklan exam nnti...
huhu..
insyallah..
xD

ekino said...

eazy :- betul tu :)

stuju 100%,,

:)

Cik Angah said...

ekino:- baiklah..diriku ini sedang merilekskan diri sambil melayan balasan2 dr kalian ni..hehe :)

Cik Angah said...

eazy:- berusaha,berdoa dan akhir sekali bertawakal..
mudah2 senang dan dipermudahkan menjawab soalan exam...

ekino said...

cik angah :- haaa..bgus lah mcm tuh..
nak2 lg melayan ekino pnye komen..sgt2 merilekskan hati cik angah..haha :D

Cik Angah said...

ekino:- betul3..rileks skit minda ni ..hehe..

Eazy Izzuddin said...

ekino yup2 mmg btul3x..
cik angah, benar3...
insyallah...
huh
=0
XD

Cik Angah said...

ehem2..walawe!~ bro dah hbs ke lum contest ni?hehe

PoOhEm0 said...

wow...
best nyer tgk cara bro stdy...
hahahaha

nnti leh ar pooh praktikkan..

neem said...

saya x hbis lagi

2hb baru habis. huh

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top