Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Awat Xmintak Cuti Bersalin??

Arghh.!! Ngantuknya hari ini.

Bukan senang nk dapat tido yang puas di hari rabu terutama kepada yang berkerja. (len la bagi mereka yang sememangnya bercuti pada hari rabu)

Bukan selalu dapat cuti kan. Ada sesetengah orang tue sabtu n ahad pun kne kerje jugak. Besa la coz nak kejar target company. Ada jugak yang sekadar nak dapat OT buta je.

xde mknenye OT dapat RM10 je.. comand2 pun 2x ganda dari gaji harian korang. (Jangan nk tipu Pakar HR la ek) If korang xdpt, baik korang laporkan kat Kementerian Sumber Manusia. Leh gak dorg amik tindakan kat Company korang tue

So untuk korang la kan. Aku merajinkan diri wat entry pendek nie. So korang layan n fikirkan la ek
Dia : Ada ko kat KJ nie ek
Aku: Ada je la, kenapa?
Dia : Xkerje ke hari nie
Aku: Aku apply cuti nie, coz nk exam
Dia : Bile paper ko ek
Aku: Selasa & Jumaat. Masing2 Paper pagi

Dia : Abis, ko cuti berapa lama nie
Aku: Minggu nie aku cuti direct je. Aku apply cuti Selasa sampai Jumaat. Isnin Perak memang cuti.
Dia : Lamanya, awat ko xamik cuti bersalin je
Aku: Aku nk salin pe ek? Salin Kulit ke? Kulit aku dah lame kne buang pun (tuuututttt korang perpaham je la kan)

"Dia" merupakan member rapat ku dari U aku cawangan Johor dan merupakan orang kuat ku semasa aku berada di atas.
Tapi cam rugi je amik cuti pepanjang tapi xde g mane vacation. Cadang nak ke Sabah tapi duit xde. Ada yang ajak ke Ganu (tapi duit tetap xde jugak he..23x)
Kat bawah nie aku listkan alasan orang2 yang pernah aku dengar semata2 nak mintak cuti
- Sakit mata
- Anak sakit
- Kereta rosak
- Letih baru balik kursus
- OT sampai lewat malam
- Nak kahwin
- Cuti bersalin (untuk bapaknya..aku lupe pe nama cutinya)
- Nak berehat sekejab (alasan ini aku mmg suka dengar terutama dari mereka yang rajin berkerja)
Korang pulak cam mne ek
P/s- Bro baru sedar... nie merupakan entry bro yang ke-100 di blog ini

45 Jejak Perantau Maya:

ekino said...

haha :D

yeke ?..
bro duk mne?..

blh je nk lepak sme..hihi :P

owh ye!hadiah tu tak kesah lmbt ke cpt..asalkan dpt..haha.. :D

ekino said...

haha,..biasalh tu..

ekino kalo nak mintak cuti tak taw nak bg alasan pe dah kekadang..

alasan yg len dr yang len..

sudah nye alasan cuti ekino 'personal'

haha :D

PoOhEm0 said...

hahaha bro..
normal la tue kalu nak lepas diri...
macam2 alasan leh kuaq..
hihihihi

Eazy Izzuddin said...

macam2 alasan skang nk MC
huhu
xD

lorh....
joms tgk wyg ari rabu..
mmg murah gler...
huhu...
parking pon ok...
xD

ayyak!, lufe2 eazy kene stdy..eehehe

CikYana(",) said...

tengs bro sebab sedekahkan al-fatihah tuk arwah

ain said...

akak x pernah ada atau pun dpt cuti..alamat nanti ada yg x makan, x de baju bersih nk pakai, hubby gi opis baju kedut sejuta, umah mcm tongkang pecah dan yg sewaktu dgnnya lah.

elle said...

cuti tp dpr rht kt rmh pn ok gk ape... klu gi jln2 pn pnt gk... baik duk rmh je... hihi...

cuti brsalin utk bapak dlm bI Paternity Leave... BM xtau lak... hihi...

MaDihays{Ida} said...

alasan saya eh?
antaranya, balik kg, sedara datang umah, ade kenduri, anak demam, bapak budak demam.. eh, silap.. mak budak yg demam.. keta rosak. haaa... ok x?

Naz said...

kalo aku maybe wat kez sakit mata. kdng2 boleh dpt cuti berhari woo.. hahaha...

Ain Aishah said...

knpa dah xboleh nk tgl komen kt dpn tu ek?

sharamli said...

wat2 demam xm0 p sk0lah..padahal xwt h0mewek...hu3

Framestone said...

ish berderet pulak komen yg ku terima time aku lelapkan diri

ekino--> bro dok area kelana jaya je.. tp hujung mgu je la..lepas nie xtau la bro dpt lepak sinie ke x?? tp masih leh je turun sinie..oh personal ek..pe yg personal ek

poohemo--> besa la kan pooh nk cuti punye pasl.. ke pooh pernah wattime nk ponteng mals g sekolah huhuu (juz tnye je)

eazy--> g study dulu..ish budak nie.. betul gak ek hari nie rabu he..23x tp duitnya tgh xde nie...dok depan komp je la

cikyana--> sama2 je..jgn sedih2 sgt tau..biar yg pergi tue pergi dgn hati yg tenang

kak ain--> yg tue xleh nk mintak cuti kak..kerje pun 24jam he..23x yg seksa kerje time memalam.. org nk rehat pun xjd rehat

elle--> yup thank ek coz ingtkan bro..dah terlupe sebenarnye... tau pun penat berjalan kan..g bgtau kak atie time cuti duk umah je he..23x

ida--> cet..die punye alasan.. tp leh nmpk la sapa yg berkeluarga mmg senang nk dpt cuti terutama time cuti perayaan... yg bujang2 gak cuti raya pun dpt beberapa ketul je

Naz--> he..23x xrela sih sakit mata... rasa xenjoy cuti tue... tertibe teringt zaman hostel dulu..buh sabun kt mate n pakat g hospital reramai

Ain Aishah--> dah nk tutup dah tang tue..if nk komen kne klik button komen kat belah atas

sharamli--> he..23x tue zaman sekolah ek.. bro dulu pun klu xsiap homework just wat bodo je dtg sekolah... samapi sekolah copy mbe punye

PoOhEm0 said...

hihihi....
tyme sek dulu xbrani..
mama pooh garang o0o....
bagi la alasan pa pon...
dier xlayan lain la betul2...

yang slalu dok tyme skung..
hihi
mama xdak...
slalu nyer bgi alasan kat kawan2 terlajak tdoq...
hihihi
so leh la depa tuun sign...
kira ok la tue kan2 bro...????

Framestone said...

ish kamu nie... meh bro kejut2kan kamu pepagi he...23x cam bro if malas nk dtg kelas..mmg xdtg terus dah...lepas tue fac to face dgn lecture.. tnye pe2 note yg penting je

PoOhEm0 said...

huhuhu....
malu2....
sem 3 nie dh rajin bro...
hihihi...
dulu2 jer..
sem nie xleh wat mcm tue dh..

(cover balik)hihihi

Framestone said...

he..23x pandai cover ek kamu nie kan he..23x if nk bro kejutkan leh je..tp sponsor prepaid la ek he..23x ok la teu dah insaf awal...takut insaf lewat xsempat

ekino said...

out of topic--> owhh!dekat gak la kan..kalo bro free..n kalo ekino free leh r lepak sesama kan..hihi :D

bro blanje mkn ke..blanje tgk wayang ke..haha

:D

Framestone said...

ops belanje ek..tgk la pada bajet yang bro wat tiap2 bulan..bro selalu je wat gathering blogger..tp kecik2 je la.. nk wat besar2 xnmpu..

ape2 pun area bro lepak sunway pyramid je la..parking murah he..23x

intan.dayana said...

yeay~!
kite same..cuti arini..hihi

-WaN- said...

aku dah hampir 2 minggu cuti..study week beb..hehe

Framestone said...

intan--> kite same2 cuti ek...

wan--> kamu cuti sebab study week..patut la dpt 2 minggu..try kerje nnt mintak cuti 2minggu..

elle said...

ni msti kak atie ajk berjalan time cuti... hihi..

Framestone said...

mmg die de ajak...tp tgh kering skrg nie huhuhu

LaLa♥ said...

cuti jangan tido ye,
stadi stadi :p

-aTie- said...

huit..sape ajak sape nie

ije said...

haha2. le wat sumber rujukan ni. alasan yang kerap untuk mintak cuti. haha

Framestone said...

lala--> de gak lelap2 kjb..study?? oh tidak..bro jenis susah nk nmpk study.. selalu lg beberapa jam nk exam baru selak note

atie--> ayam yg ajak...sebab tue ade ajak2 ayam

ije--> sumber rujukan ek... eh selame nie xpenah mintak cuti ke cikgu oiii.. ops lupe kamu cikgu yg berdedikasi he..23x

elle said...

ok, bro, kak atie... jgn gado2... elle xde niat nk mencetuskn pergdhn antara br2... hehe... merncglah dgn baik sblm bercuti... =P

Eazy Izzuddin said...

hehehe...
ngah stdy ni lorh..
huhu
stdy smbil on9 geetu...
huk3..
erm..
bro da post lucky adiah??
ehehe
xD
=P

––––•(-•Oº°‘¨ ie3za ¨‘°ºO•-)•–––– said...

cuti bersalin utk bapaknyer pun ade nama ek?? haha lawak jugak ek ;)

Framestone said...

elle--> ops mne de gaduh2 la..kami tgh bermesra he..23x

eazy--> belum lg... baru mlm td beli sampul surat huhu..insya'lah hari nie kot post

ie3za--> mmg ade la.. untuk lelaki yang isterinya bersalin..die leh mintak Paternity Leave tetapi maximum 3hari kot if xsalah la...

Purple said...

Erm,purple tak penah bg alasan pape pon..kalau tak dtg amik emergency leave je..bos pun tak bnyak tanya..tp tak la buat selalu..sebab nye cuti sehari je..kerja jd berlambak..email smpai tak larat nak bace..

Framestone said...

kerje bace email ke?? gurau je.. tau xpe.. nie pun xtau la pe akan jd bile balik munggu depan..dah la last week xmsuk ofis coz outstation..kire dh 2mgu xde kat ofis la nie..suspennye

Naz said...

aku wat pakai air tembakau setitik jer. dia punya merah mengalahkan bija saga. bila doktor tengok, trus kasik mc 3 hari.. seyes..

oneyani said...

huhuhu tempat yani..OT xdpt..kalau nk mintak cuti mcm nk kite buat salah..kecut perot..bos y sgt kejam!=(

Framestone said...

naz--> peh tue lagi kejam...xsakit ke mate ek..?? aku berani buh air sabun je dulu...la nie xde dah wat bnde2 cam nie

oneyani--> peh takut je dengar die ek huhu..kite leh je amik cuti asalkan kerje dah byk siap n baki cuti tgh banyak huhuhu

elle said...

amboii... bermesra ek... hihi

Framestone said...

ops.. tue la namanya mesra.. bg pasangan yg xpernah bergaduh pasti susah nk menikmati kemesraan yg lebih baik dari pe yg die pernah dpt.. base dari pengalaman sebenarnye

ekino said...

out of topix---> ok..no hal lah :D haha

tk sbar rse nye.. :P

Framestone said...

tgu je la... ish die pulak yg xsabar2 ek... nk buat press conference x time kemunculan ekino di khalayak blogger nnt?? he..23

Naz said...

sakit kejap jer.. lebih kurang sakit mcm kena air sabun. tp dpt mc berhari2.. seyes aku ckp..

Framestone said...

peh..xpe la..buat mase skrg nie belum ada reason untuk aku bercuti cam tue... tp cam best je.. riso gak terkntoi dgn bos tau2 je di vacation makan angin n mintk mc pun pasl sakit mate.

tp leh gak nk ckp sebab sakit mate la.. kne g cuti mate n makan angin he..23x

puteri said...

sy bese amek mc je, dmm. ha.ha

kwn2 pny kdg 2 ckp skit prut, skit kpla,
ngantuk.. mls pun ada (ayyooo).

klau ckgu plak yg xdtg or cncel kls
ank dmm, seminar, meeting bla3...

puteri said...

haa.. ada lg..
ikut prog, tp bese ikt prog yg dpt plpsn kls..

Framestone said...

he..23x ish kamu nie... de satu sem tue bro just dtg beberapa ketul kelas je...tau2 dah amik final.. mmg xdpt nk dtg kelas..asik outstation n meetg luar je.. selamat lecture memahami

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top