Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Ops..!! Ku Tunggu Janda Mu


Assalamualikum Wbt & Salam sejahtera

Ops..!! Aku Tunggu Janda Mu..?? Siapa Mu tue ek he..23x maaf aku xberniat nak rampas isteri orang ek..

Aku x menujukan tajuk entry ini kepada sesiapa termasuk janda (cam kurang ajo la pulak kan) diluar sana. Cukup sekadar renungan para blogger sekalian.

Di harap dari entry ini dapat meningkatkan fahaman kita mengenai golongan ini diluar sana. Jangan pula anda menyisihkan mereka. Mereka pun ada hati dan perasaan. Cuma nasib mereka tidak seperti kita.

Before aku melangkah lebih jauh, ada baiknya aku menyumbangkan suara (aku tahu hari nie sure hujannya, xkisah la aku nyanyi ke x, insya'lah hujan) di blog ini.
Kutunggu jandamu
Maaf bila ku menyumpahi
Sakit aku cinta padamu
Kau janda pun aku mau

Namun cintaku tak bisa
Begitu saja menerima
Kenyataan kau pergi dariku
Aku masih tetap cinta

Lalu kuputuskan kutunggu jandamu
Baru2 ini aku membaca kajian yang dilakukan di Malaysia, didapati kebanyakan pasangan yang berkahwin dizaman sekarang mengamalkan cerai express. Ops jangan ingat kahwin je express tau he..23x (ada ke zaman sekarang nie, bukan ke denda RM3000 je n naik mahkamah dah settle dah)

Tetapi ramai jugak yang dah bercerai kahwin lain pulak tue (peh dah prepare back up rupenye) Sah2 dah leh ajak sebab perceraian dorang. Jika jegala ini tidak dibendung, gamaknya ianya akan menjadi amalan masyarakat kita di masa hadapan.
Punca berlakunya perceraian express:-
- Pasangan ada skandal lain
- Terlalu fokus pada kerjaya
- Belum bersedia untuk berkeluarga
- Tidak bertanggungjawab pada keluarga
- Masalah kewangan (kerje xtetap)
- Berkahwin berlandaskan nafsu
- Terpaksa bertanggungjawab (dah termengandung)
- Hilangnya perasaan kasih sayang kepada pasangan
Alhamdullilah jika penceraian merupakan jalan terbaik untuk kebahagian mereka. Bagaimana pula yang mengahdapi masalah selepas bercerai.

Pada lelaki mungkin xde pe2, melainkan memberi nafkah kepada anak2 (tue pun kalau teringat nak bagi) Bagaimana pula dengan si isteri yang terpaksa menjadi janda atau ibu tunggal yang terpaksa membesarkan zuriat si suami.

Tidak semuanya diantara mereka mempunyai kerjaya yang cemerlang. Mungkin sekadar kais padi makan pagi. Dan mungkin ada diantara mereka lansung tidak mempunyai tempat bergantung.
Persoalan ini pernah timbul di blog Bro Mazidul Akmar Sidek. Ada ibu tunggal terpaksa melacurkan diri untuk menyara anak2nya. Dan ada kejadian yang amat mengejutkan dimana anak2 mereka yg berumur 8tahun terpkasa menjaga ibu mereka untuk dilacurkan
Alang kejamnya dunia sekrang ini.....

Sebab itu islam menjaga kebajikan ibu tunggal di mana ada sesetengah negeri di Malaysia meletakkan mas kahwin yang tinggi keatas mereka. Ada juga yang meletakkan mas kahwin yg lebih rendah. Semuanya untuk kebaikan ibu tunggal ini

Jika diikutkan sejarah Rasulullah SAW.. baginda pernah mengahwini ibu tunggal atas sebab mengasihani wanita tersebut dalam masa yang sama ingin menjaga kebajikannya yang mempunyai anak untuk dibesarkan.
P/s- Bagi lelaki yang nak kahwin more than 1, cari la yang janda dan yang mempunyai tangungan. Insya'lah besar pahalanya. Baru betul ikut Sunnah Nabi he..23x jangan nak cari yg dara dan bergetah je ek

Maaf jika ada yang terasa

41 Jejak Perantau Maya:

ekino said...

hahha..btul3!!!..

contoh nya de saudara ekino yg terdekat duk kat klantan.dan baru bbrapa hari lepas tlh kehilangan suami kerana suami beliau meninggal dunia..

sangat kasihan kerana baru lg berkawin dan menjadi ibu tunggal kepada 2 org ank yang msh kecil..urmmm..
sian sgt..

dan ekino geram sgt kat lelaki yg da cerai ngan bini dia tp tak byr nafkah!!..
conth nye seperti A* M*Z*L..
geram tgk dia!!!!!!!!..tak ske!

Framestone said...

Pasti ke Ac xbg nafkah..sedangkan die ade prove yg die bg n isteri salah gunakan.ops no more artis gosip ek... ajal maut ditangan tuhan.. pe2 pun bersedia la untuk anak isteri ek

CikYana(",) said...

btul2
xsume pompuan nk jd janda
ibu tunggal..balu..janda
mereka sume de perasaan tau
so jgn sekali2 menyakiti hati mereka
entri cm tuk mak yana jer..
huhu..

Framestone said...

maaf entry nie untuk semua.. mak atie pun ibu tunggal jugak... dah 19 tahun kot

en_me said...

hmmmm..

CikYana(",) said...

erm ok

ain said...

betul3x...akak setuju klu lelaki yg nak kawin lg tu kawin ngan janda2. Kawin yg byk anak lagi. baru le namanya nak menolong kaum perempuan. x le bini no 1 meroyan.hahahaha!

Marzalina said...

wah..sokong2..kalau nak kawen lebih carilah janda yg susah..dan betulkan niat tu yg paling penting iaitu nak menolong sesama manusia kerana Allah..jangan kerana nafsu.

Framestone said...

bro_me--> awat hmmm je... tgh berfikir ek

cikyana--> sama2 ek

kak ain--> he..23x betul tue kak.. tp perempuan asal suami ckp nk khwin je dah melenting.. alang2 baik cari yg dara lg.. de gak tergerk nk cari yg janda.. tp cam xlepas je

marzalina--> kamu izinkan x?? kalau kamu izinkan..moh kahwin kite jdkan kamu no 1.. nnt snang nk dpt no 2 3 n 4..tp sume janda la...

Eazy Izzuddin said...

aha..
betul3x...
cari lh yg jande2 n de tanggungan...
huhu...

itulah dunia skang bro..
sangat kejams..
huk3..
bth pe l nk jd..
xD

Amer Aan said...

btul....
cr yg janda

suezensuzanna said...

erm nk komen ntah pape nih jap....penceraian skang nih mmg slalu sgt terjadi..n semakin meningkat hari demi hari, sume nih sy confirm...adalah disebabkan skandal office atau di mana2 sahaja. So untuk mengelakkan skandal, suami dan isteri harus lah memainkan peranan untuk merapatkan lkembali hubungan yang jauh. Ok...itu saja..trima kasih:D

izan said...

framestone,

nanti dulu akak tolong buat calculation tuk orang yang nak diambik tu.... tinggi belanja tu -belanja empunya diri yang nak diambil, anak-anak dalam tanggungan, hutang piutang dalam buku 3 lima... ada lagi tak yang tertinggal cuba framestone ingat2 kan. hihi...

Framestone said...

eazy--> yup mmg kejam sgt.. hari2 dengar cerita yg berbeza2... tanda nk kiamat kot.. eazy nnt if terase nk khwin lebih cari la janda yg byk tggan

Amer--> mu pun kne carik yg janda tau

suezen--> ops skandal office ek... ok nnt kite wat entry pasal skandal office ek.. tp ada jugak skandal dengan client. thank coz bg komen yg bernas

kak izan--> he..23x kne kira ek.. pukul rata xleh ke kak... if mampu baru la mengambil yg janda..if x tolong sekadar yg mampu

eRRuL AspHyxiAteD said...

janda yg ada tanggungan.. ish.. lagi besar tanggungjawab tu

Framestone said...

kata dah benar2 mampu.. alang2 baik amik yg besar tggjawab baru betul2 ikut sunnah nabi n pahala yg diberi berbaloi dengan tggjwb yg diamanahkan

epol said...

ada jodoh ape salahnye kawen lagi (tak kire le janda ke anak dara ke)..hehehe

mc'eja said...

i pon janda..tp janda belum kawen. menjanda sbb break ngn bf..tp klu dh kawen nti mint jauh la cerai2 nih..x rela!

:: p R i n c E s S _ N :: said...

ms dgr lagu tu 1st time..cm nk tgelak yo..uik eja..ngaku status plakss kann...

Naz said...

jom pekena kopi janda... iklan baru kat tv. hehehe..

joegrimjow said...

mmg klu kene kat kita baru akan terasa
smoge yg kene d tabah kan hati

Purple said...

Betul tu bro..

Framestone said...

epol--> cet nk anak dara lg tue ek... peh kalau khwin 4 sure sume anak dara ko sapu ek... teu jodoh namanya kan..

mc'eja--> ops tue janda ke?? oh kalau cam tue i nie duda xkahwin la..tp duda xde anak he...23x duda n janda ok pe

N--> he..23x mule2 lyn gak lagu nie..tp time tue xtau nama lagu tue.... sape yg ngaku status tue ek.. he..23x

Naz-->he..23x dah lame xusha tv..oh ade ek kopi janda he..23x meh secawan

joegrimjow--> tue la... selamat hang laki kan... bg yg dah mengahdapinya harap bersabar la ek

Purplr--> dok betul je kamu ek... lame xdtg blog bro ek..bz ek

SyazReA said...

sokong ayat last tu...!

Framestone said...

he..23x thank coz sudi menyokong he..23x meh bro kahwin dgn kamu leh..lepas tue madu2 kamu bro amik yg janda he..23x

~SweetyMya~ said...

hmm, mesti lgu feveret kn lgu ku tggu jandamu tu? mesti duk hapal kn?kn? ade hajat ke? ops... hee~

Framestone said...

akak dah menjanda belum nie he..23x if dah leh x masuk he...23x

LaLa♥ said...

artis la yang banyak cerai express tu..kn
muhuhu..

~SweetyMya~ said...

hahahahahaha klakanyer die (smbil gelak guling2). neh pon tgh duk cr calon dkt2 sket. ari tu si skofil tu jauh sgt. heheheheheheheeh ;p

Eazy Izzuddin said...

hehe...
ya...
insyallah klu mahu kawen cr jande ea bro..
if kawin 2 la..
=P
xD

elle said...

oh hoo ksh janda la plak...

tingat akak elle ckp kt elle hr tu,

"amboi, sejak2 menjanda ni dh pndai main boling ye??"

cess... ada ka ptt kate adik dia menjanda?? pdhal br breakup je... ih ih ih... :p

Framestone said...

Lala--> yup..!! artis yg cerai express tueyg kite nmpk..yg kite xnmpk pun ade he..23x yg cerai b4 khwn pun ade..tue pun larik sebab xnk bertggjwab he...23x

SweetMya--> gelak ek he...23x kite dekat pe.. leh je masuk pinang kamu he...23x if menjanda la kan he...23x

Eazy--> tue la if kahwin dua.. cdg cari yg janda..tue pun if kak atie izinkan @ bro dah bersedia untuk dikejar parang oleh kak atie

Elle--> he..23x peh ayat akak mu... nnt bro boleh gunakan untuk menyakat kamu..leh x he..23x "ewah2 kamu, sejak menjanda nie..muke dah ala faradhiya pulak" he...23x

~~Noli said...

dah xde anak dara ekk..keh keh..

Framestone said...

bukan xde..cuma susah nk jumpe anak dara he...23x lgpun xsalah pun berkhwin dgn janda asalkan niat hati ingin menolong meringgankan beban dorg

yOnnA said...

penceraian adalah perkara halal yang paling dibenci Allah..
mintak2 la kita dijauhkan cerai express ni..

Framestone said...

mintak2 gitew la kan

elle said...

amboiii... muke mcm faradhiya org dh sebut dh sblm elle menjanda...opss...break up... hihi

Framestone said...

he...23x msih jugak nk ckp menjanda ek...mmg berpengaruh tul la entry bro nie kan huhuu

elle said...

mmg la...controversy... haha

Framestone said...

he..23x bestkan mencetuskan controversi... elle jngn la jadi janda meletup pulak lepas nie ek

~SweetyMya~ said...

hakhakhakhakhakhogan ;D xkuase eden nk menjandakan drku utk drmu! hahah ;p pekata kalo ade calun2 yg oke tu pass2 la. hahahahahahahahah ;D

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top