Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Ko Faham Ke X Haa..!!

Maaf wat entry yang agak berat n terlalu serius di entry sebelum ini Curang?? Tidak Semestinya Orang Luar. Itu la realiti yang berlaku tanpa kita sedari.

Untuk tatapan semua, Sabtu (25/4) usha la TV3 pukul 10mlam. Ianya kisah mengenai lelaki yang mencintai akak ipar dia. Sekurang2nya anda boleh memahami perkara sebenar yang ingin aku sampaikan. (Itu pun jika korang xlyan AF malam esok la ek)

Kali ini, aku ingin berkongsi pengetahuan yang mungkin anda perlu ketahui untuk memahami opposite gender anda. Cetusan ini datang dari perbualan aku dengan blogger bernama Lina Chan di sini.

Bg perempuan mungkin kekadang susah nak memahami lelaki dan selalu merunggut sebab lelaki tidak memahami mereka. Sedangkan perkara sama juga terjadi pada lelaki. Mungkin lelaki tidak terlalu mengkritikalkan pemikiran mereka untuk memikirkan pasal pael korang.

Anywhere here bro nak share pe yang bro sembangkan dgn Lina Chan.
Lina Chan-
sypun tgh cuba memahami lelaki ni..geram la, payah nak paham..kalu la lelaki umpama ABC~

Bro Framestone-
gamaknye la kan..
if lelaki semudah ABC boleh la nk fhm

perempuan pulak sure cam formula kimia he..23x coz perempaun lg la complex..sentiasa reaction dengan emosi dan perubahan sekeliling dan formulanya sentiasa berubah2 (entah2 berapa corban chain la ade ek)

Lina Chan-
formula kimia?
huh, complex tu.. sgt2 payah..

tapi kan, ppuan ni senang je nak paham sebenarnya..
bukan susah sgt..
esp mcm sy..

:)

Bro Framestone-
Memang la senang nk faham.. asalkan ade periodic table he..23x

cam kimia jugak.. Kita boleh tahu perubahan dan reaction dalam formulanya jika kita sudah memahami periodic table. Cakap je pe unsur yang mempengaruhinya sure leh agak kesannya atau hasilnya.

Ops sorry bro bersembang ala ahli kimia.. Bro mmg minat kimia. Ikut hati mmg nk wat kejuruteran kimia if dapat. Tp result fizik bro teruk masa STPM (xdpt restu cikgu)

Pe pun bro dah berjaya samapi ke menara gading. After this bro xtau ke mana hala tuju bro. Hope dapat ke oversea la ek (either kerje or continue study) walaupun len bidang dengan science n kimia

p/s- today my last paper in my last semester (even bukak note malam td, n start study kul 6 td n exam kul 9)

tgal thesis je untuk disiapkan.. rindu my ofis. dah 2mgu xmasuk ofis (1st week outstation & 2nd week cuti rehat)

38 Jejak Perantau Maya:

Lina Chan said...

ekceli kan, perbezaan tu la yg buat ppuan ngan lelaki serasi bersama..
btul tak?

kalu la ppuan sama perangai ngan lelaki, xda sopan santun, tata tertib yg baik, mesti mcm pelik kan?

bak kata org tua kalu nmpk ppuan yg tomboy,

"ish, perangai mcm lelaki dah tu"..

:)

lagi satu, lelaki ni, menariknya bila dia lain dr lelaki lain..
tak la org kata typical lelaki sume sama je..

curang, buaya darat, mata keranjang..

hehe~

wawa said...

bro dh abis exam nnt tlg jwb exam utk kte lak...kte xleh focus ni hehehe

-aTie- said...

laki ke pmpn ke same je complicated...kalo x complicated xde la cabaran dlm perhubungan...

memg laki susah nk faham pmpn sbb beza dr segi pemikiran, percakapan, perbuatan, memang sume berbeza..begitu jugak sebaliknya...

but 1 think yg atie suke dgn care lelaki ialah care dorg berfikir lebih rasional n creative...

uiish nape atie puji lelaki nie??
hikhikhik
sbb ade yg kate atie nie (half2) huihshh ape tuh half2???
sila bbk jawab ek

::alwaniamalini:: said...

setuju dengan kata2 bro
"Mungkin lelaki tidak terlalu mengkritikalkan pemikiran mereka untuk memikirkan pasal pael korang."
memang betul kan lelaki tidak suka srabutkan pale otak mereka untuk pk benda yg remeh tapi sebnanye tidak remeh bg perempuan.

bg org ppuan, sume bende adalah penting dan tiada yang remeh.bagi lelaki?

isk mmg komplekslah nk paham bnda ni......

::alwaniamalini:: said...

haaa sokong atie juga =)
lelaki lebih rasional bila bercakap dan berfikir....
tidak cepat melatah bila dalam keadaan marah..
sebabnya tadila, mereka tidak mengkritikalkan pemikiran mereka heheh

Framestone said...

lina chan--> sebab tue la bro talk pasal kimia dan kenapa org putih dok cakap pasal chemistry je memanjang... hubungan perlu sentiasa berubah mengikut perubahan sekeliling asalkan hubungan tidak membawa kepada perkara memudaratkan..

tp baru bro perasan ramai org selesa bersam dgn bro dan kekdg teringat kat bro yg selalu wat org selesa bersembng mahupun makan bersama walaupun masa bro agak terhad

wawa--> oh tidak..jgn sebut sesekali pasal paper dah..dah xlrt dah nk study huhuu

atie--> half2 urmmmm bahaya tue he..23x mmg lelaki kekdag berfikiran lg rasional dan creative.. sebab tue lelaki di beri tggjwab untuk memimpin walaupun mereka xde sifat kepimpinan.

amalini--> sebab tue la byk perempuan lagi senang kecewa and mengahdapi tekanan jiwa kerana mereka suke memikirkan sesuatu yg remeh temeh...

bukan lelaki xnk fikir pasl perempuan... sebab bile fikir je.. xlame lepas tue perempuan tue pulak berubah feal.. dah kne fikir lagi sekali.. sebab tue la kne ade periodic table he..23x

::alwaniamalini:: said...

ermm btul2..dan nasib baik juga kuasa talak ada di tangan lelaki kan hehe..kalo ppuan yg diberi kuasa mejatuhkan talak ni ramaila lelaki yg menduda hehe..
haha ppuan berubah fe'el nih sebulan skali jek eheh..

Ayu said...

ntahla..

sharamli said...

erm..masih befikir sejenak....
kal0 ckp laki tr0k2..nnt tk0t kna marah..nak diam je la..

Framestone said...

amalini--> bukan ramai lelaki yg menduda..tpmungkin ramai lelaki leh khwin dicerai kahwin dicerai la he..23x fe'el mmg la sebulan sekali..tp sekali meletup tue leh makan hati gak tue he..23x

ayu--> kak ayu rehat la ek.. jgn tertekan ek

sharamli--> sape yg nk marah kamu ek.. lelaki mmg teruk pun di mata perempuan.. tetapi perempuan kekdg lgi nmpk teruk di mata lelaki..sebab tue la kite kne tgk pada hati dan bukan luaran

––––•(-•Oº°‘¨ ie3za ¨‘°ºO•-)•–––– said...

actually masing2 perlu saling memahami, percaya, buangkan ego, jgn terlalu emosi. baru la x timbul mcm2 hal.

ermm lelaki memang susah sikit la nk fhm pompuan hehehe...

tp.. betul jugak ape yg LIna Chan komen tu hahaha

::alwaniamalini:: said...

haha itu lagi bahaya...ermm tapi memang betullah, antara lelaki dan perempuan banyak bezanya. dan perbezaan ini perlu ada..kalo sama je, xseronoklah.tiada kepelbagaian..
org ppuan ni tak susah nak dihandle.we are fragile,so handle us with care =)

––––•(-•Oº°‘¨ ie3za ¨‘°ºO•-)•–––– said...

oooo..baru tau skrg kat mane nmpak muka bro jugak hahaha.. awat muka kat blog yg tu lain sket ek.. nmpak mcm muka bro tp sy confius sikit tu bro ke or bukan hehe..
belek punyer belek blog rupa2nya sy dpt jawapan hehe..
ooo itu ek jantung hati ek? ;)
maaf la sy budak baru x tau hehe

Framestone said...

ie3za--> mmg susah pun nk fhm tue.. walaupun dah fhm kekdg wat je xfhm.. takut pompuan naik lemak he..23x (kekdg xleh nk dimanje sgt perempuan nie, sebab perempuan mudah hanyut dalam perhatian lelaki, takut akhir nnt mereka 200% xreti nk berdikari..sume past kat laki he..23x)

ops pernah nmpk muke bro kat mne ek?? blog mne yg len tue ek?/ story sikit..bro cam blur2 je nie he...23x td belek sampai mne dah.. ye ej baru sgt kat sinie..rase cam dah lame je dok dtg blog bro kan

amalini--> nk handle with care to la yg susahnye.. tercuai sikit krg.ade yg pecah.. dah la brg pecah xleh nk pulang cam tue je.. cam kat kedai " nice to see, nice to hold, one broke consider be sold" xleh nk kne hujan panas pulak.. lum lg kne bnde tajam he..23x (jgn fikir len pulak, bro ckp pasal tanda yag selalu tertempek kat kotak2 yg selalu ade bnde yg perlu kite bawak dgn care)

CikYana(",) said...

out of topic-aiyakkk bro nie
u can hate maxis okeH
but dun hate me

Framestone said...

xhate kamu pun... hate maxis je coz dah xdpt balik my fav no huhuhu

OREOO said...

minat kimia??
kimia mmg besh kan bro..
nk refer kt bro ah kalo de masalah ngn kimia pehnh..leh x bro?
kalo xdk keje nnti..
wat tusyen ntok sy leh??=D

Framestone said...

insya'lah mgu depan dah byk kerje menanti atas meja ofis bro.. dah 2mgu xmasuk ofis nie.. last week outstation..this week bro cuti rehat... kimia dah out dah.. dulu leh la tahan huhu

––––•(-•Oº°‘¨ ie3za ¨‘°ºO•-)•–––– said...

hak3..bro buat2 x tau lak kat mane de muke dia tertempek hak3... siap pkai baju sekolah lagik hehe..

ehem2.."takut mereka 200% xreti nk berdikari" ???
pedas sungguh tu bro! sy jenis 500% berdikari tau! hahahaa..

x nk mengalah ni. weks..wekss.. ;)

Framestone said...

eh?? tgh fikirkan..tgk kat mne pakai baju sekolah nie he..23x xkisah la die leh 500% berdekari..tp bile dah terlebih diamnjekan..dari 500 pun leh turun jd 50%.. sebab tue la dinamakan manusia iaitu makhluk tuhan yg paling alpa

––––•(-•Oº°‘¨ ie3za ¨‘°ºO•-)•–––– said...

eeeeeeeeee.... gerammmmmmmmm...

bro jahat! weks.. weks..

lalalalalalala.... ;)

Framestone said...

he...23x geram knpe pulak nie...ops terbias kat diri sendiri ke?? bro xde la jahat mne pun..nakal je..suke mengusik org he...23x

ops awat weks weks nie.. ops jgn la muntah kat blog bro

––––•(-•Oº°‘¨ ie3za ¨‘°ºO•-)•–––– said...

ooppss.. x de la terbias lalala...

cuma x puas hati jek. huahuahua...

bro jgn lupe tgk citer kat tv3 mlm esk ekekeke..

Fiza said...

tadi ulangan semanis kurma bincang pasal curang disebabkan sms..yg mlmnya lak, api dlm sekam..psl r/ship ngn kakak ipar/abg ipar etc...uik,awatla sume curang2 ni..seram..hoho

chemistry itu penting, sikap n perangai kita juga penting..if kita nak pasangan kita paham kita,kita kenalah start phm diorng dulu,ye x?

Framestone said...

ie3za--> oh xterbias ek he..23x bro gurau je noh... xpuas hati pasal pe ek...pasl bro xfhmi kamu ek he.23x

insya'lah bro usha cite tue if xde aral melintang la kan.. pe2 pun bro xleh nk jnji..if ade kat umah leh la tgk.. mne la tau kot2 time tue bro dlm perjalanan balik ke Perak

Fiza--> mmg soram2 pun topicnya.. pasl api dlm sekam tue bro de ulas dalam entry sebelum nie... nk lebih tahu pasal kesoramannya.. jgn lupe tgk tv3 kul 9 mlm nie ek...

dalam chemistry keseimbangan perlu ada.. ikatan antara satu molekul dgn satu molekul kne stabil dan tidak mudah diputuskan oleh reaction or heat yang dikenakan keatasnya (ops sembang kimia pulak)

ije said...

hoho.. keserasian perlukan toleransi~

Framestone said...

he...23x awal2 pg dah komen ek.. morning wat ije chan

kuIna LadyInRed said...

wanita diciptakan dr lelaki utk lelaki
persamaan tak akn ujud tp persefahaman perlu.

Framestone said...

yup..tp ramai yg xsedar yg wanita dicipta dari lelaki dan untuk lelaki.. mereka lebih taksub mengatakan lelaki itu mereka yang punya..tiada sesiapa boleh berkongsi dgnnya...

xsemestinya perlu ada persamaan untuk wujudkan persefahaman.. tetapi kekdg persefahaman perlu ada dalam mencari persamaan..

p/s- pe yg aku merapu pg2 nie ek

Cik Angah said...

bro-------out of topic..hehe..if bro dh post adiah 2 kan..angah nk tau bro post alamat mn meh?alamat umah kah?atau univeristi? post biasa kan..klu post biasa kt alamt U 4 sure x smpi..sbb dah kena sapu dengan PENCURI / MALING kundang!hehe

Framestone said...

untuk angah bro xpost lg tau... semalam xsempat..rasenye post ke umah.. xberani nk post kat U huuhu

SweetyMya said...

formula paling mudah:

1. understanding
2. tolerate

baru rasa hati akan hepy. sb namanya manusia, mg complicated.

Framestone said...

peh dia ckp cam pakar kimia gitu...

SweetyMya said...

isk. saye tidak pandai kimia ;'(

♥chentaMAYA™ said...

br0~
sy rasa kita xmgkin dpt cari 0wg yg b0leh phm diri msg2~
haha~

Framestone said...

Mya--> ye je xpandai kimia.. awat dulu xberlajar betui2 huhuhu

chentaMAYA--> kebarangkalian tetap ada.. jika diizinkan tuhan insya'lah kite akan menjumpainya...

LaLa♥ said...

kimia susah lorr

Framestone said...

kimia manyak senang lor... gitew + gitew dapat ginie he..23x tarak susah.. mahu paham concept baru moleh wat lorr.. xpyh nk study teluk2

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top