Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Menjadi Panelist

Baru2 nie bro terbaca entry salah seorang antara pelawat baru blog BeliBuy. Dimana didalam entry beliau mengatakan kecewaannya dimana IPTS beliau dihina dan dipandang rendah oleh anonymous person.

Bro baca pun mahu terasa jugak la… Pe la nak dibanggakan jika masuk IPTA. Sia2 je belajar tinggi semata-mata nak menjadi takbur mahupun lupa diri.

Pe2 pun korang yang ada otak dan terpelajar (even sekadar layak amik SPM) pun boleh fakir sendiri kan.. Biarkan la insan tersebut dengan dunia dia. If menguris hati seseorang insya’lah mmg dah tercatat dah pada buku amalannya. Betul x rakan2.

Yang paling bro xtahan bila baca feedback dari owner blog tue

Bunyi lebih kurang cam nie la (if terlebih tue sekadar penambah perisa)
Ko bernasib baik je dpt IPTA, ko jagan ingat kami yang berlajar IPTS xbagus ke.. Sekurangnya kami ada jugak keinginan nak sambung berlajar walaupun terpaksa bayar duit berganda2 dari ko.

Ko kutuk2 pun..mana tahu akan datang, anak cucu ko pun masuk IPTS. X ke kne kat muka n hidung ko sendiri.
Dan dari entry beliau jugak bro tergerak hat ink berkongsi sesuatu yang ada hubung kait dengan isu mahasiswa xkira IPTA mahupun IPTS.

Pada tahun 2007, bro telah dijemput ke sebuah IPTA yang terkemuka sebagai tetamu kehormatan (Anda boleh usha di gambar yang bro tempek kat entry nie)

Semasa di akhir ucapan bro, ada seorang hadirin menanyakan satu soalan yang membuka telinga setiap hadirin untuk mengetahui jawapan dari bro.
Soalannya,
Kenapa Graduan dari University anda iaitu IPTS kurang mengalami gejala graduan menganggur berbanding graduan IPTA. Dimanakah silapnya system pendidikan sekarang yang menyebabkan kadar pengangguran bertambah dari tahun ke tahun
Jawapan bro,
Sebab kami dididik menjadi pekerja dan bukan dididik menjadi pelajar.
(Peh ringkas tul jawapan bro) Tapi cukup mengedukan sesetengah pihak. Cukup la untuk membuat mereka terfikir seketika kenapa mereka berlajar tetapi tidak memenuhi kehendak pasaran.

Alhamdullilah buat bro, bro baru sahaja menamatkan pelajaran bro. Ramai yang menganggapkan bro pelajar PJJ. Sedangkan bro merupakan pelajar sepenuh masa (Eh cam mana boleh kerja ek)

Kebebasan yang diberikan oleh pihak University bro memudahkan bro untuk mengambil kelas pada sesi malam dan pada hujung minggu. So hari biasa bro berkerja (makan gaji je) Harap dalam tahun nie leh naik pangkat.
Pesanan buat rakan2
- Dimana ada kemahuan di situ ada jalan
- Jangan tanya di mana Bro study ek (xde iklan masuk U ek)
- Buat semua yang tengah nk sambung belajar. Xsalah memilih IPTS. Asalkan bidang yang kamu amik tue memenuhi kehendak pasaran dan anda minati.
If korang nk men game. Anda boleh download di sini.
If korang rasa korang boleh memberi pendapat yang bernas. Sila komen di blog ini.

42 Jejak Perantau Maya:

Lina Chan said...

sylah owner blog itu..
tp komen tu mmg ditambah perisa la..
but still membawa maksud yg sama..

thanx bro..

:)

eya said...

yezzzzzzzzaaaaaa..dimn ade kemahuan,disitu ade jln..kdg2 rumah tol pon dowang sggp langgo. x dulik halangan tuk berjaye..aiseh..lalut2 lak aku

kayteeze said...

Baguslah entry yang membuka mata ni... sekurang2nya mokcik sorang ni faham , hi hi..

P3tani is my nama said...

salam Bro.

bagi saya tak kisah la apa ipt mana pun kita blja..yang paling penting adalah ilmu yang kita dapat dan mcm mana kita pratikkan ilmu itu kelak.

lagi satu..mentaliti kita perlu ditukar. masuk universiti bukan bermakna kita akan berjaya dalam hidup. kerja besar dan hidup senang..etc.

tapi masuk ipt sebab nak timba ilmu.....dengan harapan utk menyumbang sesuatu kepada bangsa dan negara kita. :)

-aTie- said...

yup atie sokong p3tani...
berapa ramai org kat malaysia nie walaupun x masuk u tpi leh berjaya...

kalo setakat masuk ipta tp x gune kan segala kemewahan yg ade (duit ptptn,yuran murah, fasiliti sume cukup) bile kuar tp xjadi ape2 nk wat ape...

ape2 pun dont judge a book by it's cover...bende mahal biasenye lebih berkualiti....

Framestone said...

lina chan--> mmg ditambah perisa pun.. pe2 pun maksudnye tetap sama... moga yang lain boleh ambil iktibar dari ape yg bro cetuskan di blog nie

eya--> he..23x pe la yg kamu melalut nie..nie dah mandi pagi lum nie huhuu

kak tie--> thnak kak coz sudi meluangkan mas membaca rapuan saya.... harap yg len pun boleh membuka mata.

p3tani--> thank coz sudi mengomen rapuan bro... yup xkisah mana2 anda berlajar asalkan tidak membangga diri dan riak dengan ilmu yg dimiliki..kne ingt..ilmu tue datang dari Allah swt untuk kita gunakan sebagai sesuatu yg boleh memberi manfaat kepada bangsa dan negara,

atie--> ops ipta mewah ek... harap xde la yang hanyut dalam kemewahan tue ek...kne ingt gak.. lepas habis study jgn lupe nk bayar ptptn

:: p R i n c E s S _ N :: said...

btl2...blaja tggi2 tp habuk tarak pon tarak gune...

Framestone said...

tp ramai yg ade habuk dalam poket huhuuh... tp paling riso kalau berlajar tinggi2.. tp pemikiran xke mane... dok bwah tempurung je

LaDy NaS said...

betul tu bro!!!! aku setuju!!!! miahahahahah!

Framestone said...

he..23x setuju je die ek... pe2 pun thank coz sudi membaca celoteh bro ek

Cik Peanut said...

hai2x..
peanut kembali..
nge~~~
erm... isu sensitif ni
heheheh
pada peanut,,beljar lah kat mane2 pun..
asalkan kiter de keinginan nak belajar..
ipts ngan ipta,,peanut ase same je..
daripada kiter menganggur buang masa tu..
nge~~~

Nazz@Purple said...

Betul..betul..betul..nazz setuju ngan semua..ipta ke ipts seharusnya kt berbangga dan bersyukur kite dapt peluang menuntut ilmu.

Framestone said...

cik peanut--> ops sensitif ke... mne de la...besa2 je isu nie...

Purple--> yup... xkisah mne kite berlajar asalakn ade niat untuk berlajar

OREOO said...

ILMU itu ada di mana2 sahaja kan bro!
yg penting USAHA **thumbsup!

Framestone said...

thumbup untuk pe nie ek oreoo he..23x

ain said...

akak setuju...belajar di mana pun, klu kita sungguh2 mesti akan berjaya. Universiti cap apa pun bukan ukuran.

OREOO said...

thumbs up ntok bro dan post bro kali ini..heheh

Cik Angah said...

saya bangga menjadi pelajar UNIMAS..tp tidak berbangga menjadi pelajar IPTA...

hehehe..

kita semua sama aje beb..

tempat blaja je lain..

no matter what people said about ipta`s is better or not other than ipts..

just shut up..

hak3

Framestone said...

kak ain--> baru tahu university pun ade cap ek... ade x cap ayam??

oreoo--> thank ek.. thumb up untuk bro knpe ek?? bro nie just insan besa2 je..xde pe2 keistimewaan pun huhuuh

cik angah--> he..23x shut up ek huhu....

PoOhEm0 said...

erm...
btul3...
ipta, ipts...
sama jer...
yang berbeza hanyalah...


huruf yg terakhirnya saja...

hahahahahha

♥ Cik AyieHeL ♥ said...

saya tabik spring sama bro!!!boleh gitu????hehe..
pandai bro bahagi2kan masa yer..ishhh!

––––•(-•Oº°‘¨ ie3za ¨‘°ºO•-)•–––– said...

ipta ke ipts ke sama jek.

ape yg beza hanya individu tu je.

ade yg malas ade yg rajin wakaka

memang org kata belajar kat ipta byk bljr teori x mcm kat ipts yg byk practikal kot?? tp, bljar teori ke..belajar praktikal ker.., nk mempraktikkannya dan nk menteorikannya terpulang kpd diri individu tu jugak.

klo dh malas nk study sedangkn peluang ade depan mata, knp perlu nk salahkan sape2 kan.

n menganggur or x, sumtime silap individu tu jugak krn terlalu memilih keja dan x nk start experience dr bawah kononnyer gaji ciput la, takut nk mencuba la, itu takut ini takut.. takut x pasal2 tanpa mencuba dulu.. errmm...

maaf if sape2 terasa becoz i do have bbrp kwn (ipta) yg bersikap mcm tu.

Framestone said...

poohemo--> die punye view pasal perbezaan tue nmpk yg hujung je ek... yg len xnmpk he..23x sama je.. yg bezakan pemilikan je he..23x

cikayieHel--> la tabik spring knpe pulak kat bro..pe2 pun boleh je.. bahagi masa?? bahagi masa untuk pe ek??

bro besa2 je..cuma menghargai masa je.. time kerje tue kerje la..time tido tue tido..time dgn keluarga gunakan sebaik mungkin..time malas tue gunakan semalas yg mungkin. he..23x

ie3za--> he..23x xkisah teori or praktikal..asalkan yang keluar nnt berkualiti.. lg bagus kalau leh wat multi tasking.. baru la berbaloi company tue nk amik..

cam bro...budak business major HR.. tp kerje part IT.. jauh tue he..23x xkisah la rezeki kat situ.. even kerje IT pun, bro tetap gak diberi tugas meetg dgn badan kerajaan. handle program besar.. berurusan dengan foreign people.

tp mmg nmpk la.. lg byk multi tasking yang boleh buat.. insya'lah rezeki murah dan org atasan selesa kerja dgn kita.. jgn reti kipas je he..23x

PoOhEm0 said...

hihihihi...

Princess Azi said...

nice topic.

sy pelik kenapa sesetengah org suke sgt nk compare between ipts and ipta. both are ipt kan? selalunya student ipta yg always make a comparison. Bangga sgt ke ddk ipta??

Saya paling bengkak bila sorang sis ni ckp,

"Korang igt korang budak UNITEN hebat ke? Kalau betul hebat mesti masuk IPTA kan."

the hell. So budak ipta mmg always smarter thn ipts student la? Sorry to say, tapi bila wujud org cmni, rs cm ceteknya la pemikiran umat ipta.

Kami msk bukan dgn hny hulur duit, tp dgn qualification juga. Lagipun, bukan semua di ipts bayar sendiri. Scholar pun ramai juga di uniten. SCHOLAR, bukan pinjaman.


All of us are students. Tak perlulah compare di mana kita belajar. Sama je semuanya. Tempat menuntut ilmu juga.

Framestone said...

poohemo--> tersengih je die nie ek...

Azi--> normally mmg budak ipta...xtau la ideology mana yang mempengaruhi dorg... even student yg de byk A's pun selalu pilih IPTS coz dorg tahu perluang untuk sambung oversea tue ade..

lg satu... mbe2 bro even dok IPTS.. sume otak lg geliga.. siap di offer untuk jd lecture if dorg habis berlajar..time berlajar pun dah ade company nk amik.. so pe lg.amik je la kan..cam kes bro gak.. dpt rezeki kerje even xhabis study lg..

lgpun yg masuk IPTA pun bukan la bgus sgt.. cuma dorg bernasib baik je dpt..tp xguna jugak if dpt kos merapu..last2 xde tempat untuk kerje..menambahkan tahap pengangguran

PoOhEm0 said...

btol2 p.Azi...
pooh pon stdy kat uniten slalu kena ngan kawan2...
pooh tau la pooh nie kurang pndai cm depa...
but dont say like dat la..
makan dalam o0o..
but pooh nie chill2 jer...
watpa layan owg mcm tue
kan2...

SweetyMya said...

it is not bout ipta ke ipts but d knowledge dat we gain n d way we develop n represent ourselves. ape gune riak takbur sedangkan disisi Tuhan kita tetap sama. yg penting ikhtiar dan tawakal dlm memajukan diri terus ke depan.

ps: ade lg ke pemikiran cetek cm gitu? aih~

Framestone said...

poohemo--> oh lupe pooh n azi berlajar kat UNITEN... saling kenal kenali x nie?? if x.. berkenalan la ek.. elok eratkan silaturahim...

jgn la cakap cam tue pooh.. mmg pooh xpandai..sebab teu la pooh berlajar kan.. klu dah pandai dam dorg xpayh la sambung berlajar... bg je perluang kat yg xpandai cam kite nie kan...

Mya--> yup.. pemikiran cetek tetap ada di dalam cendiakawan mahupun cendik pandai... bila keangkuhan menguasai diri...mula la jd cam nie

SweetyMya said...

uhh. kesal amat.

SyazReA said...

x kisah la ipta ke ipts.. yg penting ada inisiatif n usaha nk tambah serta tingkatkn ilmu dan lengkapkan diri tuk menjadi lebih baik dr sebelum kn..

~Allah xkn mengubah nasib sesuatu kaum itu, kecuali mereka berusaha untuk mengubahnya~

Framestone said...

Mya--> nk kesal pun xde gunakan... cuma mantelity mereka perlu diubah je...

syazRea--> peh ustazah kite berceramah he...23x i like your word....xperlu bezakan swasta n awam..asalkan ilmunya berkat...

PoOhEm0 said...

hihihi,
btol2..
pooh stuju..
hihihi

pooh xknl azi..
dier senior kot..
pooh bru jer foundie
huhuhuhu

-aTie- said...

sape kate masuk ipta tuh budak2 pndai n masuk ipts dah2 yg x pndai...
tengok lutut sket buruk ke lawo...

kalo dorg pndai kenape kes pengangguran sume dari keluaran ipta n bukan ipts???

name x mencorak identity okes....
n jgn terpengaruh ngan ideologi yg kate dak2 bodoh sume masuk ipts....

eskiusme...silap teknik la...

Framestone said...

poohemo--> die pun baru je kat sane..tahun lepas masuk kot..if xsalah bro la kan... dok setuju je dgn ape yg bro ckp ek he..23x

atie--> peh penuh emosi die menegakkan kebenaran ek.. tp mmg ternmpk cam tue la.. kadar pengangguran byk dari dorg... tue pasl kerajaan dok nk kawal je.. sian pun ade..tp mna yg berjaya tue alhamdulillah la kan..asalkan x riak dan takbur sudah

––––•(-•Oº°‘¨ ie3za ¨‘°ºO•-)•–––– said...

huhu..

relax2..jgn kutuk mengutuk lak huhu..

semua kat sini semua bijak pandai kan hehe..

jgn mudah melatah klo kena kutuk even ipta ke ipts ke..

be profesional k ;)

sabar2 ekeke..

Framestone said...

he..23x panas la pulak entry bro kali nie... cam mne nk sejuk kan nie ek...

su said...

tepat & padat jwpn tuh....sokong sgt2!

Framestone said...

he..23x jawapan besa2 je huhu... time tue xtau knpe terkeluar jawapan tue... mybe tuhan bg ilham kot untuk membuka mata setiap org yg ada di situ

::alwaniamalini:: said...

IPTA IPTS same je..tempat belajar. Kat Malaysia ni dah makin ramai orang yang bijak pandai dan nak belajar tinggi. IPTA tak banyak, kadang2 x cukup tempat, Jadi, nasib baik kita ada IPTS. Taklah sia2 orang yang bijak pandai tadi. Sekurang2nya mereka ada tempat untuk dituju untuk menimba ilmu. Nak seribu daya, xnak seribu dalih. yuran mahal ke ape ke tolak tepi..
Jangan bangga dengan kat mana kita belajar. Tapi bangga dengan apa yang kita belajar.

p/s: Benci dengan kenyataan anonymous di blog tersebut. Sangatla bodoh dan sombong..

elle said...

hadoii... elle ni pljr IPTA and IPG... kdg2 rs student IPTA, kdg2 rs student IPG... kdg2 rs xditerima antara 2 nih... [hnya kami je yg tau nape... rs di anktirikn... sedih tul bl ditendang sna kemari sedemikian rupa... =( ]xde la fkr IPTS tu worse drp IPTA lak... cuma kdg2 rs IPTS membebankn sbb byrn mahal... yela... akak elle kn sm tmpt bljr dgn bro... so sian gk tgk dia nk byr duit yuran dlu... byk tul... skrg ni nk kna byr pnjmn blk...

elle brsyukur msk IPTA dh tu dpt scholarship... rezeki tuhan bg... Alhmdlh....

tp kdg2 rs better msk IPTS drp msk IPTA klu dpt kos tah hape2 kt IPTA 2. mcm akak elle, bljr kt IPTS je tp skrg dh jd lecturer. gaji pn nt sm je mcm elle yg study kt IPTA.

so xde beza pn IPTA n IPTS. yg penting, lps hbs bljr, tau nk idup dgn cari keja yg bgs. tu je.

samdaddycool said...

Tak kira mana kita belajar, IPTA, IPTS setakat habis SPM mahupun sekolah pondok. Yang penting adalah niat dalam melakukan sesuatu pekerjaan.

Bagi yang gagal melanjutkan pelajaran. Itu bukanlah noktah hidup. Banyak lagi cabang yang wujud: IKBN, Giat MARA, Kolej, hatta kursus jangka pendek MARA, Jabatan Pertanian, Jabatan Haiwan dan banyak lagi kursus jangka pendek samada kerajaan mahupun swasta.

paling penting adalah arah tujuan selepas itu : Mahu bekerja makan gaji, berniaga sendiri, jadi usahawan ataupun 'self employed'. Tujuannya adalah satu : mencari rezeki (+ hutan PTPTN kena bayo ler..)

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top