Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jangkitan Selsema BaAlifBaYa


Meh kita mengeja ye rakan2
Ba Alif Ba Ya
Bunyinya apa rakan2 he..23x

Semalam, kehidupan ku sungguh terganggu, aku selsema, hingus mengalir je dari lubang hidung ku 9nk sedut xleh, nk hembus pun xleh) so aku pun pakai la pad kat hidung ku nie.

Dah la badan ku lenguh2, rasa cam nk je orang urut ala spa pada tubuh ku.. dah la selsema nie tarik sakitnya sampai ke kepala...

Rasanya berbotol2 gak aku minum air masak semata2 untuk mencover jumlah bendalir dalm badan.. if terkurang takut bdan jatuh sakit n mula demam (aku dah lame xdemam)

Dan malam td masa aku dok depan tv (cet sejak bile aku layan berita nie ek) terdengar pasal satu wabak yg tengak menular di kawasan mexico.. ops terus aku tertelan air liur aku sekali dengan kahak2 yg keluar mase aku batuk huhu (ops jgn makn sambil baca entry ku ini.
Tanda-tanda selesema babi adalah menyamai dengan selesema biasa
- demam
- batuk
- hidung berair
- lenguh anggota badan
Selsema terbaru itu dikatakan lebih mudarat berbanding sebelum ini kerana ia menggabungkan virus burung, manusia dan babi.

(ye ke?? aku copy paste dari http://syahrilkadir.wordpress.com)
Pagi nie aku dapat call dari pegawai aku yang die MC.. alasannya demam selsema. Dan pagi nie aku berjalan2 ke department ICT dan terdengar bunyi batuk dan bunyi org meyedut hingus... Peh UPSI leh kne quarantine kalau cam nie he...23x

Pagi tadi jugak, aku mendapat msg dari rakan ku di FB bertnya pernah x aku nie berhubung dengan org mexico..urrrmmm tertelan air liur aku seketika
Last 2 week aku menjadi Secretariat untuk International Conference dan kebanyakan masa aku habiskan melayan peserta dari oversea.

Tapi setahu aku xde pulak aku perasan si Amigos2 dari mexico huhu
p/s- bagi cik angah & poohemo, hadiah korang baru je post pg td.. Harap sampai la kat korang ek

Bg rakan2 yang len tue..meh la join forum aku di http://belibuy.forummotion.com

39 Jejak Perantau Maya:

CikYana(",) said...

bro xsehat ke?
jgn lpe mam ubat ye bro
get well soon
:)

Framestone said...

cam xsihat je.. malas nk cari ubat huhuuh

CikYana(",) said...

aik 'malas'tu xilang2 lg ke?
kalo xmkn ubat..cmne nk sembuh nie?

Framestone said...

skrg tgh musim nie.. kot2 esok leh apply cuti ke he..23x

~cik manis~ said...

smoge cpt smbuh bro!

Framestone said...

harap2nye gitew la ek.. badan dah start rase lemah nie.. takut terpitam je nnt

Eazy Izzuddin said...

lorh..
bro pi la mkn ubats...

bro..
eazy de post en3 hadiah bro 2..
hehe
xD

Framestone said...

malas nk makan ubt la huhuh bdn dah bnaik panas nie huhuhu

ain said...

sekrg ni tgh musim org batuk dn selsema la.

p/s..moga cpt sembuh ye.

Framestone said...

yup mmg tgh musim nie kak.. dh xlrt je rasenye..cam nk amik MC..tp cam xbest pulak dok umah je... dh mintak ofismate belikan panadol

SyazReA said...

uit bro.. r u ok...
cpt pegi cek kt klinik...hehehe
get well soon ya..

Eazy Izzuddin said...

lorh...
malas 2 yg makin sakit tuh...
huhu....

en_me said...

sori abang syukri, 1st time me dengo penyakit selesema binatang haram*jadah tewww.. uhuhu

Framestone said...

SyazRea--> malasnye nk g klinik huhuhu... tgh tgu panadol dari mbe ofis huhu

eazy--> xde la makin sakit huhu..makin ddemam je nei huhu... dah la kak atie jauh huhu

bro_me--> xpe bro.. baru malam td dok hebat diperkatakan di tv.. huhu bro kne take note nie huhu.... kite pun riso2 je nie

::alwaniamalini:: said...

hohhh..
hr tu baru kena selsema..berhingus2 hidung.
nasib skang dah ok..
cepatt brooo, g klinikk...
takut wehhh kalo terkena penyakit ni...
seelok2nya, cegah seblom kena =)

––––•(-•Oº°‘¨ ie3za ¨‘°ºO•-)•–––– said...

uisshh
dasyat gak virus2 tu huhu
dulu selsema burung
skrg selsema babi lak
huh...ape nk jadik laaa..

Naz said...

mencabar juga tugas ko tu. boleh terdedah kpd virus2 dr luar negara. apa2 pun take care.. mkn ubat smpai sembuh...

Framestone said...

amalini--> takut ek..takut ap eek..takut nk samak ek huhuhu.... skrg nie bro dah ok sikit lepas makan ubat huhu... dah leh teruskan koje hari nie

ie3za--> entah la..tnda2 akhir zaman la tue kan..dah la die berjangkit pada semua..xmen dah burung2 huhuh.. lg jenuh nk menyamaknye

Naz--> xde l amencabar sebenarnye...cuma kekdg ade risiko terutama time panas2 nie... wabak mudah tersebar...

Naz said...

nampaknya kena pakai topeng pernapasan la kot? hehehe... yg org slalu pakai time jerebu hari tu..

Framestone said...

He..23x masalahnya xtau die merebak melalui ape huhu.. kalau tau senang je la nk kawal..pe2 pun byk brg dari mexico di quarantine kan

ekino said...

tkt jgk dgn selsema BaAlifBaYa nih..

harap wabak nih tak sampai ke Malaysia..
:)

owh..sal domain tuh..a'ah!..

ekino tukar..hihi bnda free kan.,.

sal adiah lak..ekino da dpt da..thanxs ye :D

cntik.. :D

Framestone said...

ha tau pun takut huhuhu.... isnya'lah belum sapai malaysia lg... so xpyh la tkut sgt ek..tp knpe berjaga2 tau huhu oh sebab percuma ek he..23x dah dpt ek..simapn leklok tau hadih tue

yOnnA said...

uhuii bahaya kan bro?
get well soon ya!
i'allah takde pape tu

Framestone said...

jgn riso la yonna..bro dah ok dah nie..lepas makan ubat td huhu... tp xtau la krg jd cam mne pulak... bro mungkin jd cam nei sebab perubahan cuaca kot... Kl len..Perak len

Cik Angah said...

bro..hehe..dah post ek adiah 2?ye ye..

;p

psstt...bro jg kecihatan baik2...

Framestone said...

dah post dah pg td..tgu je la ek... pe2 pun hadiah teu bro sent ke alamat umah..bukan ke alamat U tau huhuh... insya'lah bro jaga kesihatan diri bro ek

PoOhEm0 said...

bro camna la leh ckit2 nie???
erm...
dh g ke klinik??
jaga kesihatan tue....
skung nie dh la musim xmenentu...
kejap2 ujan,
kejap2 lagi panas...
kalu makin teruk sapa ssh???
huhuhu
bro pikir la sendiri...

hahahahaha
jgn mrh yek bro...
men2 ja...

thank k bro..
tue kira adiah ari jdi gak la tuk pooh...
hihihihi

Framestone said...

sape yg susah..mesti la pooh yg susah coz terindu kat merapu bro nie he...23x bro reti jg diri sendiri..jgn riso la ek.. mybe sebab kne hujan ptg semalm kot

PoOhEm0 said...

hihihi...
bro nie mcm pham2 jek yek..
huhuhu

bro men ujan xajak pooh pon...
huhuh
dh lma xmndi ujan,
best oo0o...
0_o

SweetyMya said...

alololo ciannye die. saket eh? ush g mkn ubt cpt!

aiyo! u selesema ba alif ba ya ke? aih seram seyh!!!

elle said...

ih ih ih.... leh skt lak dia ye... xpe2... adat la tu.. manusia mn yg xprnh skt??

::alwaniamalini:: said...

uiii takutla bro...
kslo nak kena samak, tang mana yg nak kena samak tu ye hehe...
bagusla kalo dah ok...
selsema ni kalo mudarat tak besh jugak..
kang mulut dok ternganga je...nak bernafas secara normal xleh..seksaaaa..

Framestone said...

poohemo--> bro amat memahami sesetgh org huhu... bukan xnk ajak..bro pun xde la plan nk men hujan pun..cuma terpakse sebab nk g kat kereta..

Mya--> dah ok dah hari nie..sihat dah.. batuk2 je ade sikit2 huhu mne de seram la.. haram je.. nk kne jangkit x??

elle--> dahnk sakit nk wat cam mne kan huhu... dh elle xnak jage bro..tue yg jatuh sakit tue

amalini--> takut ek.. sure la samak kat lubang hidung tue he..23x tau xpe.. bro hari nie dah ok sikit dah..tgl batuk2 je

::alwaniamalini:: said...

hahaha..tgh imagine cane nak samak lobang idung tu...
bagusla kalu dah ok, batuk tu jangan lupa tutup mulut. kang berterbangan virus2 tuh..

Framestone said...

xpe la.. share in caringkan..biar je la die merebak he...23x senang je samak lubang hidung... basuh sekali dgn tanah n 6kali dgn air mutlak

SweetyMya said...

ces kalo gitu meh la borangnye nk isi. agagagag ;p tp kalo tgk bola je xnmpk sape yg pass kn xfeel laks. heheh. uhh bgs la da oke. kalo xoke g la klinik! ces tamau jgkit. tamau!

ps: muga cpt sembuh!

Framestone said...

xpyh isi borang...cuma perlu beratur je.. bg no tepon..i free i call u he...23x after that permohanan anda akan diproses dalm tempoh 7hari..

dah ok sudah..jgn riso ek

Cik Peanut said...

erk,,,adekah bro terkena selesema tut tu?
nge~~
ni mesti de skandal ngan makchik3 mexico sane tu
hehheh
harap2 tak samapi malaysia..
malaysia kan penternak babi yang berjaya
hehhhe

Framestone said...

xdenye bro terkena selsema tue.. bro pun xde skandal dgn makcik mexico.. bro dok dgn mak cik2 Sweden je hari tue

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top