Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Korang di"Copy Pirate"kan

Assalamualaikum wbt & salam sejahtera.

Walaupun ke"busy"an dan kekurangan rakan2 menjejak kaki di blog ini, tidak sesekali mematahkan semangat bro untuk berblog.

Mungkin anda sendiri perasan saban hari blog bro makin sunyi. Pengomen setia makin berkurangan. Ngomelan bro makin kurang bisanya dan tiada info yang menarik bro kongsikan.

Tetapi niat bro untuk berblog tidak mudah padam.

Semalam ada salah seorang rakan kita bertanya, "Berblog nie best ke?" Peh kekadang berblog nie lagi menyeronokan berbanding dengan melepak depan komp tanpa berbuat apa2.

Ok di sini bro nk menceritakan serba sedikit yang bro akan update dalam masa terdekat:-
- Bro dipilih untuk memberi testimoni untuk seorang rakan blog yang ingin melancarkan ebook terbaru berliau.
- Bro mendapat komisen jualan ebook yang telah lama bro promosikan (alhamdulillah rezeki tue)
- gaji bro xmasuk2 lagi (mungkin tidak akan menjadi entry kot)
- Bro akan ke Penang hujung minggu nie. (insya'lah jadi entry)
- One Drop Perfume bro masih menunggu tempahan. maybe bro akan mansuhkan kos penghantaran.


Dan berbalik pada topik perbualan kita hari nie (harap2 panas la ek)
Pe korang rasa bila diri korang ditiru sedikit mahupun bulat2 dari segi:-
- Korang berbahasa
- Korang berblog (cara penulisan)
- trademark korang dijadikan trademark dorang
- Cara korang berpakaian (kekdg pinjam pakaian kita)
Belum lagi kes yang mereka mencuri identity anda dan menjadi bayangan anda. Segala perbuatan dan tingkah laku anda di"Copy Pirate"kan.

Dan akan muncul seorang yang mempunyai penampilan sebijik dengan anda sehingga ada yang menyamakan anda dengan mereka (kalau artis or pelakon xpe la) kat aorang Mawi Jr. (contoh je).

Tetapi yang lebih malang sekiranya:-
- Anda dituduh meniru mereka.
- Dia mengambil tempat di hati rakan2 anda.
- Anda kehilangan trademark sendiri.
- Identity anda dicuri (untuk bnde yang tidak baik)
- Anda menjadi anonymous (xde sesiapa mengenali kamu)
p/s- Jangan la meniru bloggers yang lain. Jenuh bro nk ingat sape la kamu ek. If ada identity sendiri lagi senang bro nk kenal u'll (Bro ada masalah untuk mengecam orang atau mengingati nama orang)

29 Jejak Perantau Maya:

wawa said...

tu tandanya kta ni best bro..sbb tu org nk tiru kta hehehe

MISZ NaNa said...

kalau macam tuh kite tiru diorg balik. baru leh amik identiti kite yg asal kan?

Eazy Izzuddin said...

huhu
betul kata wawa
xD
hehe
tp kite mesti original
no tiru2
huhu
xD

CikYana(",) said...

identiti yana original oke
xde tiru sape2 pun

hikhikhik
bro rse identiti bro de org tiru x?

DilOt said...

nak comment ape ek bro..dieorg dh komen...

hahha...

tp mmg tak baikla kalo kite copy cat org lainnye...penat2 org tu wat identiti sndri..tp dicilok lak...aiishhh...

Framestone said...

wawa--> best ek huhuhu... if tiru bnde yg baik xpe la.. jgn tiru n last jadi cam copy kite sudah la ek

MISZ Nana--> nk tiru balik ek he..23x boleh je..jgn sampai kite dituduh meniru dorg je..sedangkan tue identity kite sendiri huhuuh

dalam dunia nyata dah kerap berlaku cam nie...

Eazy--> cam eazy ade tiru sape2 x?? he..23x yg bro tahu eazy tiru layout along je..tp tukar warna he..23x

anywhere eazy mmg ade identity sendiri..betul x??

cik yana--> yana mmg original gitew... cuma xnmpk cop sirim je he..23x erm xde yg nk tiru bro pun

Dilot--> he..23x komen je pe yg kuar dari hati n pemikiran kamu...

tue la.. tp yg lagi penat jabatan pendaftaran..dok tgkap gmbr wat mykad.. byr berape ringt je..

sedangkan org yg copy cat identity card tue..wat sekeping untung berapa ribu huhuh...

X-C said...

maaf if sy ada curi2 copy cat bro punya cara berblog

DilOt said...

haha...btl gak ek bro...yg wat duplicate pasport ke..mykad ke..untung gler...

copy cat ni mmg susah nak dipantau sbnrnye,,,sbb tu semua terpulang pada hati dan individu masing2...

comment+++ ~~
tutorial ni untuk tukar kedudukan comments kite..

cth..dilotnye comments kat atas...sebaris dgn Posted by DilOt at 7:57 AM dan bwh tajuk entri...

tp dilot nak tukar ke bawah lak..

Framestone said...

X-C--> boleh je... jgn curi identity bro sudah ek he...23x

Dilot--> tue la.. nie just nasihat bro je...sebab org zaman skrg mmg suka meniru.. sampai org xleh nk bezakan dorg dgn kite..tau2 dorg wat salah..kite pulak yg kne huhu

oh yg tue ek... ingtkan yg mne satu huhu

Eazy Izzuddin said...

owh
x de tiru sesape...
juz eazy jek, ayat eazy sendiri sume...
owh yg itu kah?
x tiru along sebenarnya, mase mule2 wat blog suwo along tulun cari template untuk eazy...
so dapat template ini,
geetu~
mekasih to along
hik3
xD

betul3x
i've my own identity
=P
xD

Framestone said...

oh nie kire credit to along la ek... "tnjuk ajar ku sifu" he..23x ok la tue kan... akhirnya eazy terjebak jugak dlam dunia berblog nie huhu

suezensuzanna said...

agree...blog nih best...better than doing nothing

Framestone said...

mmg pun berblog nie best huhu... best sgt kan huhu...

Zaidon said...

salam.. bagi teman, kita boleh tahu kalau seseorrang tu meniru orng lain.. teman tak suka dgn orng yng dok meniru2 ni.

Eazy Izzuddin said...

yups2
mmg credit sesangat kat along...
tu la
sbb mule blog coz suke tgk n bace blog along
cam 2 la
hihi
xD

Framestone said...

Zaidon--> salam.. sama la kite kan... tp byk kes yg kite xtau org tue meniru org len..dan menganggap bnde tue datang dari diri die sendiri

Eazy--> cam mne la kamu leh terbace blog along ek.. time tue tgh search ape ek

PoOhEm0 said...

bro pooh bro ingat x??
hihihi

pooh klu da tiru bro...
pooh mintak maaf yek...
hihihi


ada ka bro???

bella said...

jgn tiru kite pas tuh rampas kekasih kite dah la..
huhu

CikYana(",) said...

hahaha
tau xpe
mmg xde cop sirim pun
yg pasti yana mmg original gitu

(^_^)

:: p R i n c E s S _ N :: said...

sayep x suker dtiru bcoz sayep x sukerr meniru....

iza~de~bintang said...

Blog saya takda yg best mana pun, rasanya takdak yg tiru kot huhu.

Framestone said...

poohemo--> bro sentiasa ingat pada pooh huhuh..pooh xde tiru bro la..

bella--> dari bro rampas kekasih kamu..baik bro rampas kamu je he...23x

cikyana--> tp org len xtau yana original ke x?? ada tanda original ke he..23x (gurau je) yg xori hanay manusia klon je

N--> N pun xde orang tiru rasanya... ade budak ofis bro minat dengan blog N...

Iza--> blog iza redup mata memandang... ada kot..tue pasl ade entry durian kat blog kite

Nazz@Purple said...

kalau nazz, mengaku..memang tgh keliru lagi..identiti yg macam mane nazz nak dlm berblog ni..tak tau la kdang2 ade tertiru ke tak..

~~Noli said...

noly ialah noly..xde tiru2..hehe..

Framestone said...

Nazz--> bro ade nmpk identity nazz... bro kekdg suke baca pe yg nazz tulis kan.. tp rasanya elok nazz bersantai dalam berblog..mungkin dari situ akan dtg satu identity yg sesuai untuk nazz

Noli--> Noly adalah Noly... mmg xnmpk cam meniru pun huhuh

en_me said...

ada orang tiru copycat blog me kerr.. sodeyyy kanns

Framestone said...

ada kot.. kan bro_me sentiasa mempunyai peminat setia huhuu...

kite pun tru bro jugak.. terutama mencuri perkataan "gitew"

hidayah said...

"Berblog nie best ke?" -->> NI YAYA KE YANG tanya? hehehe...maklumla, yaya ni suka sgt menanya...(saya budak br belaja)

betul2x rs cam baik baca blog bro, byk info yaya dpt dr yaya jln2x kehulur hilir buang masa.. rite??

a`ah kan, ya pon kdg2 ada gk rs dicopi pirate kan.. tapi bile pk positif...beliau slalu bc blog yaya..ayat yg di blog beliau pon sbijik gan ya tulis..tu mknanya ya bwk pgruh kat dia..

kalu pk lg, manusia ni mmg cepat tpengaruh..

bro jgn lupa yaya kay..(ceh!siap buat pesanan penaja...xblh bla la...)

hidayah aka yaya... jgn salah org kay.. hehe

Framestone said...

he..23x bro baru ade mood nk reply komen2 yg lepas2...

bro leh je ingatkan yaya asalkan yaya xtukar nama or nickname he..23x (berkesan sungguh persanan penaja tue kan)

peh bawak pengaruh ek...bukan senang..ke dorgcopy paste dari kamu je he...23x tp ok la tue kan..jika dibandingkan dgn bro..masih xnmpk org copy or wat entry tajuk sama dgn bro

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top