Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Dia Mencabul

Assalamualaikum wbt & salam sejahtera.

Bro tertarik untuk berkongsi pandangan dengan u'll yang rata2 terdiri dari blogger. Harap korang boleh memberi respon yang bernas mengenai topik yang bro kupaskan.

Mungkin isu nie kurang hangat diperkatakan dan mungkin belum terjadi pada u'll. Tetapi bagi bro isu nie mmg perlu kita amik berat dan berhati2 dalam tindak tanduk kita as pemblogger yang kerap mencoret titik2 yang mungkin hitam dalam kehidupan kita.

Pe korang rasa sekiranya:-
- hilang privacy dengn blog anda terutama kepada officemate, housemate, roomate or somebody yang mungkin anda tidak mengetahui bahawa selama ini mereka mengutuk dan menjaja cerita korang.
- perbuatan yang anda buat dengan boyfrenz, gurlfrenz or gayfrenz anda dihebah2 kepada orang ramai. Sedang cerita sebenar bukan seperti yang dihebahkan.
- gambar korang dijadikan isu panas atau koleksi pada mereka yang tidak sepatutnya dan mungkin menjadi bahan memburukkan diri anda.
- apa yang anda tulis di blog menjadi salah satu alasan untuk menjatuhkan anda atau mendapat amaran dari majikan.
- cerita anda dah xmenjadi cerita anda sendiri (copy"paste"right)
He..23x sedangkan semua ini bermula dengan diri anda dan anda tidak boleh menyalahkan blog anda semata2. Memng betul anda boleh buat apa2 yang anda suka dengan blog anda. Tetapi perlu ingat, mereka jugak boleh membuat apa2 sahaja dengan apa yang anda tuliskan.

Bro pernah mengingati ramai blogger wanita diluar sana mengenai isu ini (selalunya blogger lelaki agak kurang terdedah dengan bnde nie). Tetapi ada juga insan yang memandang bro sebagai orang yang "gender bias" dan ingin memburukan blogger wanita.

Sedangkan pada dasarnya bro cuma ingin menasihati mereka supaya mereka tidak menjadi seperti yang bro pesankan. (susah jugak nk melayan insan yang mudah emo bila membaca tazkirah bro)

Pe2 pun bila dah terkena hidung sendiri. Bro xnk cakap pe2. Ada yang kol bro meluahkan perasaan tertekan mereka dan bercadang ingin berhenti berblog.

Waduh parah jugak nie. Pe2 pun bro nk remind je balik. (bukan untuk perempuan je.. lelaki pun sama)
Sekiranya anda berblog
- jgn letak gmbr yg terover
- cerita yang terover
- no kutuk2 (sindir2 sudah la)
- no aib2 kan orang
- no selak2 tepi kain or seluar orang.
- berfikiran positif dan rasional dengan penulisan anda
- kurang pengunaan double meaning takut org fikir len pasal anda
Fikir2kan dan selamat beramal ek

21 Jejak Perantau Maya:

en_me said...

me firstt.. ahaha

Framestone said...

waduh bro nie ish huhuhuuh

Dilah - DilOt said...

betul gak ckp bro kan,,,

bg sape2 yg jadikan blog peribadi..terpaksela kawal sket setiap tutur kate tutur bicara..yg nak dikeluarkan...

timas bro..memberi peringatan...

Framestone said...

sama2 je..bro dah biasa bagi nasihat... cam bro pun terkawal jugak.. coz ramai yg menjadi silent reader kat blog bro..

hati manusia len2.. mna tahu ada yang berniat mencari bahan untuk menjatuhkan bro.. pe2 pun berhati2 n bersikap profesional kan

♥chentaMAYA™ said...

s0k0ng br0!~

Framestone said...

he..23x sokong ek.. thank susah2 je sokong kan.. cam nk bertanding la pulak ek

hidayah said...

baru tgok 3r semlm

isu sama la..

mmg pun..betul sume nye..

tq tuk nasihat...

^_^

Framestone said...

oh ada kuar kat 3r ek.. bro xtgk pun huhu... wel Kome.. u'll kan bro syg..xnk la korang jadi mangsa ek.. berblog nie best tau huhu

hidayah said...

kenapa berblog ni best bro ?

(eh, sini bole tya soklan kan bro...kaunter pertayaan...hehe)

♥ Cik AyieHeL ♥ said...

yeah!!saya skong jugak!hehe

Framestone said...

hidayah--> entah la... tp berblog nie pun salah satu aktiviti yg sihat dan boleh menjana pemikiran.dalam masa yang sama boleh berkongsi pendapat dan pandangan

boleh je tnya he..23x bro xkisah pun huhuuh

cik ayiehel--> sokong ek he...23x thank huhuhu

-datin zazaw- said...

mmg skit aty law privacy di cabuli..
mmg ta ptot.
bro rase cerita zazaw kt bLog terover ta..?
huhu
juz pandagan bro
lalalala ;D

Framestone said...

he..23x tp tue la..lagi popular kita lagi org suka mencabul kehormatan blog kite...

bg bro xde la terover sgt pun...masih terkawal lg... tp xtau la pandnagan orang lain..

tp ada cerita yng bro pernah dengar... ade org teu siap print blog org teu n sebar2kan kat office..lg sadhu

bella said...

betul gak cakap bro tuh..
bella ingat pesan bro tuh..
buat mase nie macam tak kene pape lagi..
just baik prepare..huhu

Framestone said...

thank bella coz ingat pesanan bro... nie syg bella nie (as adik2 bro la kan) mmg kite xkena lagi.. sebab tue ken berjaga2..klu dah kne sure xsempat nk memperbaiki diri...

PoOhEm0 said...

yeah...
idup bro...
sokong2
hahahahaha

SweetyMya said...

yes u r so very rite. mg kne slalu hati2 kn.
thnx ats ingatan kamo.

Luth Textile said...

erm bro.. bab ni ha.. samala.. laki pmpuan ada.
tp, byk pmpuan..

Eazy Izzuddin said...

huhuhu
betul lah kate bro
huk3
terima kasih karena mengingati
=D

Zaidon said...

salam.. bagus entry ni, sebagai mengingati..

hidayah said...

ok..len kali nak tya paper yg musykil, ya nak datang sini je. hehehe~

betul2..kdg2 malas nak buka surat kaba tp bukak blog isu lebih kurang sama la..

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top