Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Peragut Berluasa

Assalamualaikum wbt & salam sejahtera
Cukup 2 hari bro membicarakan isu yang agak berat untuk setengah pihak. Yang pertama berkaitan dengan wanita dan yang seterusnya berkaitan dengan lelaki.

Hari nie, bro ingin membuat entry yg tidak kurang beratnya tetapi sesuai untuk semua peringkat umur even dorg masih xmatang lagi.

Mungkin anda sendiri pernah terlihat atau terserempak dengan kejadian ragut. Walaupun benda ini berluasan tetapi masih kurang kesedaran dari kalangan pihak tertentu.
Pihak Polis,
Sekadar mengambil report then masih tiada tindakan. Peragut masih juga berluasa

Pihak Media,
Sekadar membuat liputan yang berkaitan dgn orang or sedara mara orang kenamaan. Banyak cerita kejadain ragut yang menyebabkan kemalangan jiwa atau trauma. Tetapi perkara seperti nie tetap juga berluasa.

Masyarakat,
Nampak peragut, gamaknye leh xbernyawa budak tue dikerjakan. Tetapi masih tiada kesedaran di dalam diriPeragut2 ini.

Peragut,
Kecik2 xnk mati, besar2 menyusahkan orang ramai. Tau la Peragut tue kerjaya yang sesuai dengan keadaan ekonomi korang. Tidak memerlukan kelayakan akademik yang tinggi.
Bro membuka topic ini setelah mendengar peristiwa yang berlaku kepada adik member bro. Masih lagi trauma.

Seeloknya brio ingin berpesan terutama kepada rakan2 perempuan di luar sana. Beringat sebelum kena.
Pengunaan Handbag
Gunakan handbag yang tidak terlalu menarik perhatian. Pastikan ianya tidak dipakai di bahagian yang mudah diragut. Pilih handbag yg tidak mudah diragut (tali tidak terlalu kecik dan pendek. Yang penting mudah di kepit erat dicelah ketiak)

Isi dalam handbag
Pastikan tidak terlalu byk barang berharag dibubuh di dalamya. Hp ke purse (yg sebesar alam tue) ke. Cukup sekadar alat make up je.. kalu kne ragut xde la menyesal sgt,

Barang berharga
Cam purse gunakan yang simple (xperlu sebesar alam) cukup untuk di simpan di dalam poket. Lagi mudah, bwak mykad, kad bank n duit buh dlm poket je..xperlu purse2 nie…
Tetapi masih banyak juga kes nie terjadi even dah byk iklan dipaparkan “hati2 dengan peragut” tetapi masih xdapat mengelak ianya dari berlaku. Bila dilihat semula, kebanyakan terjadi atas kecuaian mangsa.

Tidak perlu nak menunjuk2 dengan handbag anda yang menarik or purse anda yang sebesar alam.. tp duit dalam tue 2-3 keping warne merah je
Sekadar nak bertanya pada anda, apakah hukuman yang sesuai kite kenakan kepada peragut2 ini. Adakah:-
- penjara
- rotan
- khidmat masyarakat
@ u'll ade cadangan yang sesuai kite kenakan kepada dorang
Iklan Komuniti ini di bawa oleh Bro Framestone, lebih keras dari biasa he…23x

update:-
Blog yang bro promote semalam telah di delete kesemua entry terlampau dan dimulakan dengan entry yang lebih bersih. (rugi xdownload)

21 Jejak Perantau Maya:

Nur Fatehah said...

bagi mati je..

Framestone said...

wow lagi kojam ek die nie

Anak Gemilang said...

ngehe3.
sebesr alam yer bro.
hihi..
adeyh2. yer la. purse tu mmg bsr gk. yer la. dh g pasr kan. msti la pki purse yang cantek. ekeke. last2 kena rgut. haha.
adeyh2. cmana tu ek. *_*
stkt ni. tmpt ora x la bert sgt kes ni. yer la. lom cpi tahap bndar lg kan..
yer la. yang slu drgut. perempuan..
skli sekala. rgut la lelaki..
nk gk tgk.
haha.
biar dorg btumbk dlu. ada berani..
tp..
klu dh nama prgut..mmg berni mati la.
huhu.
stkt ni..
klu nk bg hukumn..
lanyak je dlu kt tmpt kejadin smpi dia trauma.
pastu. pkul2. smpi ilang ingtn. gila trus pun xpa. kasi pngjrn cket. haha.
tu la.
klu kasi kt polis.
lmbt tuh.
haha. kita jar dia dlu.. bru dia taw langit tu tggi ke rendh.
permpuan gk jd mgsa. ish2..

sharamli said...

pihak p0lis..mungkin skdar melepaskn bat0k ditangga...

lizz said...

u know what???i hate police kadang2 bro:P
tau makan duit free je. bukan semue tp yg terkena padan muke. last week tyr kete pecah my fren pecah tepi jln..semue gurl ok dok tepi jln...tp, kete polis just tgk n blah camtu!!!! hampeh woo.. ragut2, lg ar die malas kot :P

Framestone said...

Ora--> punya panjang bro wat entry.. tang "besar alam" teu jugak yg kamu nmpk ek he...23x

oh nk menunjuk ek.. teuyg ramai peragut berminat kan... sekali peragut berminat dgn empunya.. mahu2 dgn empunya2 juagk diragut kesucian nnt..

xde mkne dorg nk ragut lelaki.. tetapi ade dk dorg ugut... if laki lalu lorong sorg2..tahu2 je dah dikepung n masing hulur pisau...pe2 pun terpakse la serahkan sume...

xusah jugak klu pukul sampai mati... sure die xterase terseksa.. cam bro rase nk try patahkan kaki dorg n biar dorg xleh nk teruskan kerjaya dorg

Framestone said...

sharamli--> polis xnmpk pun ygbatuk2 dok cari duit kopi de la.. erm entah la kan... macam dah kurang function polis kan...

lizz--> he...23x xume gurl ek..klu bro pun sure lalu je.. xberani nk tolong.. bro nie penakut sikit if ramai2 gurl...

rasanya polis tue tgh mencari nyah cam dlamentry ygbro bgtau semalam kot he...23x

suezen said...

.huh...erkkk.....peragut nih...kita hukum dorg sula...hah..br dorg tkt

Kill-Vearn said...

erm aku rasa kan hukuman yg setimpal adalah gantung sampai mati... sbbnya majoriti mangsa ragut ni akan mengalami satu trauma yg boleh efekkan otak... erm tambah buruk jika mangsa mati...

Framestone said...

suezen--> ops sula sampai puas ke sampai mati nie he...23x tp pasti ke dorg takut...dulu org yg berzian mmg kita sula..tp tetap gak berlaku kes2 cam nie

kill-vearn--> ok gak hukum mati.. ko nie mmg kojam la...

pe2 pun cam bro better sent dorg ke medan perang..sekurang2nya mati bermakna juga..

Kak Izan said...

k zan selalu klu naik motor mesti guna baju lain sperti kemeja ke untuk lindung handbag.

kalau nak diikutkan peragut ni bukan sorang, dan lagi dimana-mana ada.... kalau nak dihukum, rasanya separuh rakyat malaysia.... susahkan. jadinya sendiri kena beringat bgmana nk ngelak dari di ragut.

~~Noly said...

mintak2 dijauhkn kne rgut nih..tp mlng xberbau kn..so elak la berpenampilan yg senng dibau peragt..leh gitu..?

ragut ape yg peragut tuh ade..haha!bru insaf agaknye..

Framestone said...

kak izan--> oh..bagus la kak izan... xramai yg nk beringat cam akak...

Noly--> nk ragut ape ek he...23x ish tertibe bro terfikir len nie huhuhu

Nazz@Purple said...

lame tak jenguk blog bro..nazz busy ar..erm..topik ni berat..erm semoga semua berhati2 dimana sahaja..

Framestone said...

lame jugak kamu xjenguk huhuhu.. ke mane la kamu menghilang ek.. topik nie xde la berat mne pun...berat lagi entry 2-3 hari lepas

Ayu said...

blog terlampau??

bro bg link dia hehhehe..

DaliaLiyana said...

yg penting hati2....jgn bwk cam pelesit...hehhee..(pelesit tu ape ek?? dalia penah dgr org cakap camni...tp tak sure maknenyer...hehheeh..)

Framestone said...

Ayu--> blog terlampau tu ebro ade buh kat entry sebelum ini... tetapi owner blog tersebut telah mendelete semua entry yg terlampau.

maklumat yg diperolehi beliau merupa cikgu di Jeli dan askar2 n polis2 yang terlibat tengah disiasat identitynya

DaliaLiyana--> nk bawa ape hati2 ek..pelisit nie sejenis makhluk halus yang bergerak pantas... xsempat nk kelip mate dah xnmpk dah

DilOt said...

bg lumpuh sebelah tgn ke...kdg2 dieorg ni xpenah serik..walo dh kene penjara..

mcm sorg jiran dilot..dh kene penjara..sbb mencuri...tp kuar penjara buat keje mencuri balik..siap 4 umah dieorg masuk..ngan kantin sekolah...tu semua dalam 1 ari...

penjara pun kdg2 tak gune,,,xde kesan lgsg,,,

PoOhEm0 said...

ala...
klu dah dasar meragut....
wat pi la papon....
skit pon depa xamik kesah
huuuuuuu

ije said...

dah kerja dia meragut.. nak wat cmne. kita la kena hati2.. kan2?

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top