Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Al-Quran DiBakar

Assalamualikum wbt & salam sejahtera

Alhamdullilah, Jumaat sudah. Elok rasanya bro wat entry tazkirah pendek di hari Jumaat ini.

Isu berkaitan dengan Al-Quran
Bro tersentak membaca artikel di salah satu akhbar tempatan di mana ianya menyatakan seorang bekas banduan membakar Al-Quran di perkarangan Masjid.

Pe nak jadi dengan dunia sekarang nie ek.

baru2 nie bro ade terbace entry yang agak menarik di blog En_me (bro selalu gelarkan beliau Bro_me) Dalam reramai blogger yang bro kenal, en_me la yang bro paling suka cara berblog n paling lama bersama dgn bro.

Beliau menceritakan pengalaman beliau di Sarawak (kalau xsalah). Beliau melihat gereja & masjid didirikan sebelah menyebelah. Tetapi masyarakat disana masih hidup dalam keadaan aman sejahtera.

Berbeza pula dengan masyarakat dunia mahupun di sesetengah kawasan di semenanjung Malaysia.
Agama dijadikan alasan untuk memecah belahkan bangsa, kaum, persaudaraan mahupun pandangan umum sesetengah orang.

Bro amat pantang bila agama dipolitikan.
asalkan isu agama tidak disentuh rasanya aman damai dunia nie…tapi bila agama dipolitikan..di perkaumkan.. boleh mencetus ketidak senangan sesetgh pihak...

Seelok2nya
jangan dijadikan agama sebagai senjata..cukup sekadar peganggan bersama Al-Quran… Yg dijadikan senjata biarlah amalan mu & bukan takburmu yang dilahirkan Islam..

Pastikan anda bukan Islam pada nama mahupun pada MyKad.
P/s- Jangan pulak nama mu Ayu tetapi dalam MyKad pulak bernama Samad Bin Salim

24 Jejak Perantau Maya:

anggerik said...

ASTAGHFIRULLAH..
teruk2..

"P/s- Jangan pulak nama mu Ayu tetapi dalam MyKad pulak bernama Samad Bin Salim"

bleh lak cmtu...heheh

Framestone said...

he...23x dah byk kes2 tukar nama nie huhuhu... siap tukar body lagi tue..xtau la upgrade ke downgrade huhuh

Leeza Rule said...

huhu..kawan wa ader sorang..ehh banyak gakla.. kalau boleh hindarkanla..tapi wa rasa kadang2 cam officemate wa pun cam diragui gak..sapa eh?

Framestone said...

kawan lu sorg je ke.. ingatkan ramai huhuhu... pe nama die n nama dalm mykad die ek...

officemate?? eh bukan ke u dok sorang2 dlm sangkar tue

Leeza Rule said...

en.shukri..bukan sangkarla..ni nama dia partition..ala..yang sorang tue..haritu dia jalan ala2 aww tue..nama dia cam rie rie kat belakang..ala..

Framestone said...

oh nmpk cm sangkar je huhuhu...xbaik hari jumaat mengaibkan orang lain...

semalam ustazah xckp ke

Leeza Rule said...

ala dia cakap org sangkar tue kutuk gak tue..

huhu..ala..arie kan nama dia arie lasso..hahaha...

suezensuzanna said...

apakah???

Framestone said...

LeezaRule--> xkutuk kite memperbetulkan keadaan huhuuh

suezen--> xde pe2 yg berlaku..anggap xde pe2 yg berlaku...sekadar dosa2 kecik di hari jumaat he...23x

hidayah said...

nama saya kekal sebagai Hidayah! KEKAL.

Framestone said...

yaya--> alhamdulillah he...23x jangn tertibe jadi nama Seman pulak ek

Marzalina said...

Berani betul banduan tu menghina Al Quran..ish2x..tak takut tuhan le tu, anyway thanks ya untuk tazkirah pagi jumaat ni hehe

♥chentaMAYA™ said...

namaku zaki.
ahahah!
dlm mykad namaku ayu!~
ngiahaha~
boleykah begitu bro?
ngee~

Naniey said...

byk isu mcm ni timbul..tp tu lah..manusia ni byk ragam bro..

len tmpt len ragam n kehidupan

Framestone said...

Mrzaliana--> maybe die ingin menyatakan yang die xpuas hati sebab tuhan bg dugaan cam nie kat die kot...entah la...

ChentaMAYA--> boleh je he...23x tp ade jugak yg buh nama nie i'm zack nama betul zakiah... nie kes pompuan jd laki..

Naniey--> he...23x ramai sgt orang cam nie la yg kite takutkan huhuhu.... entah berjaya ke x Najib nk wat 1 Malaysia tue kan...

ain said...

betul tu. mereka2 ni menjadikan seolah2 agama itu penghalang kpd keamanan dn kejayaan!!!

Framestone said...

tue la kak... islam yang digunakan untuk menyatupadukan manusia dijadikan alasan untuk memecah belahkan saudara seagama...

ekino said...

setuju bro..

setuju 100%!!! :D

Eazy Izzuddin said...

Masyallahh bro
entah la pe nk jd ngn dunia2 skang
huhu

hidayah said...

tak sanggup la nak jadi seman bro...

perli memerli tu adat wajib kami. HAHA~ Nasibla bro pon x perli saya. kalu tiiidddaaakkkk.....

Cik Zahora said...

wah.. bgganya jd org sarawak..
hehehe.
sarawak mmg best.. hihi..
=)
islm pd mykad =) syum2 gk bc n3.. ada gk btul nya ek..
hihi...
peace.. =)

DilOt said...

stakat ni name tidak la ditukar cume nickname saje..hehe..sbb dh byk sgt name dilah...owang duk tanye dilah mane..jadi terpaksela gune name glamer sket...name glamer..????kehkehkeh,,,,

Cik Peanut said...

betul2...
agama bukanlah penghalang kepada keharmonian dan perpaduan..
bro2x..ayat last tu best lah..
mula2 baca serius je...
tiba2 tergelak baca ayat tu
hehehhe

Framestone said...

ekino--> tang mane la yg kamu setuju tue ek he...23x

Eazy--> entah la eazy..dunia makin menghampiri kiamat cam nie la

yaya--> oh xsanggup ek jd seman...jd samad sanggup x he...23x

oh nk bro perli yaya ek... tgu bro cari point dulu ek huhuhu

Zahora--> he..23x bangga ek.. ok la tue..tue culture di sarawak.. kat semenanjung hngt pasl isu perobohan kuil n tokong..

tp isu nie masih dirahsiakan...entah la..pasl agama pun dipolitikan... xde kebebasan langsung huhuhu

yup..ade byk kes islam pada nama n pada mykad je..bro suke rapu rapan...tau2 je ade yg tersenyum..mesti manis senyuman ora kan he..23x

Dilot-->cam mne la dilah leh bertukar jd dilot ek he...23x nk gak tahu he...23x nama bro glamer x?? ke besa2 je huhuhu

Peanut--> ops bro kan suke wat entry serius2..tetapi dlam masa yang sama pasti diselitkan rapu rapan bro...

pe2 yg dirapukan oleh bro ade benarnya dan ade tidaknya... pe2 pun untuk renungan anda semua kan he...23x

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top