Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Beginikah Family Anda?

Assalamulaikum wbt & salam sejahtera
Cam mne hari ahad anda. harap tiada yang dok menarik selimut even hujan masih lagi renyai membasahi bumi gersang dek kerakusan khalifah yang gagal menjaganya

Entry kali ini, bro nak bawa anda semua jauh kepelusuk ceruk yang mungkin ada antara kita tidak tahu kejadian sejarah yang tidk tercatit di arkib negara mahupun di dinding2 longkang area LRT Pasar Seni.

Hope anda tidak begini.

Ceritanya bermula dari pakcik tua yang terbongkok2 mencari nafkah seawal 5pagi untuk menyara anak2nya yang hampir kesemuanya berlajar. Sonang cerita bro namakan pakcik tue Mat Nor.

satu hari Mat Nor ditegur oleh rakan **seperkejaan (***ofis sebelah je..)
Aku cemburu tengok ko la Mat Nor, hari2 ko menoreh berapa ko dapat? Sampai mampu pakai Hilux. Aku hari2 gak menoreh. Tapi pakai kapcai jugak.

"Adalah sikit," Balas Mat Nor
bro kate, "itu semua rezeki kurniaanNya"
Aku tengok, anak ko sume turun turun tolong ko menoreh n kutip getah, Aku dengar sume dah masuk U kan. Bahagia ko ek, anak aku sekolah entah kemana. Nak ajak turun masuk kebun pun xnak. Tau dok umah je.

"Dorang turun pun time cuti je, dorang cakap bosan dok rumah," Balas Mat Nor
bro kate, "anak mana yang sanggup tengok mak bapaknya kerje susah2 (len la anak tue mmg xreti nak idup susah)."
Anak ko xmalu ke wat koje2 kebun nie. Dah la dorg berpelajaran tinggi. Degree2 sumenye. Anak aku erm haram nk wat kerje2 kotor cam nie.

"Hasil getah nie la dorang masuk U, duit belanje dorg n nak bayar pengajian dorg" Balas Mat Nor
Bro menyampuk, "Semua nak duit sekarang nie."
Bini ko selalu lepak kat kebun temani ko ek. Siap makan suap2 lagi dengan ko. Erm bini aku, xnk jejak langsung kat kebun nie. Aku balik baru nk terhegeh2 masak. Jeles aku tengok ko laki bini

"Dia yang nk temani aku, takut aku ada bini no-2 kat sini hahaha" Seloka Mat Nor
bro kate, "elok la tue, kate nk sehidup semati. Xsalah ikut si suami mencari rezeki. Xkan dok umah terkangkang layan suami balik"

** Rakan seperkejaan = wat koje yang sama la
***Ofis sebelah = ladang getah sebelah la

Semua yang bro mencelah, bro cakap dalam hati je. Sonang cerite, Mat Nor tue ayah kesayangan bro.

Dulu gaji ayah bro riban2 jugak n jawatan pun tinggi. Tetapi apa kan daya. Company close sebab kegawatan ekonomi b4 bro masuk U lagi. After that ayah full time wat koje2 kebun. Disini la rezeki kami adik beradik.

Gambar diatas adalah gambar ayah bro.

37 Jejak Perantau Maya:

-aTie- said...

kerja mcm ni la best..walaupun penat tp bekerja ngan nature lebih bermakne...xsaket hati n bahgia je rase..bak kate org berbakti pd tanah kan lebih bek....hehe..atie dh 2x turun kebun nie..best....hehehe

Framestone said...

2x je ke...bilenk turun lagi..eh wat iklan agro bank ke

::alwaniamalini:: said...

orang tua2 mmg ske bekebun ni kan...dalam sehari mmg x dok diam la mengusahakan kebun..tapi kita anak muda ni malas tol..ke cane bro?ehe

lintasan hati said...

waalaikummussalam w.b.t

ooh
ayh bro rupe nye
hehe
bagus kn org2 yg bernama ayh ni
ayh sy dlu pn nelayan je :)
tp xde ar smpai sy ikut ayh sy ke laut
ke sungai tngkp ketam @ letak bubu ade lh..hehe

tgh dlm kelas ni..smpt lg nk berblog2..nth ape2 lh.pening sudah jd nye :p

Encik Azizan said...

bgsnye,,hehe,,mmg bahagia kli hdop cmni..bro pandai menoreh ke?hehe

Framestone said...

amalini--> xjugak... ade yg tua2 tau dok goyg kaki je..cam ayah bro tue je sumber pendapatan yang kami sekeluarga miliki... harap gaji bro mmg xcukup la...

sebenarnye bukan malas, cuma mereka tidak suka terlibat dgn kerje yg melecehkan... xleh nk berpanas berpeluh..

lintasan hati--> yup mmg ayah bro pun huhuu.... he..23x awat xikut turun laut he...23x best tgkap ketam bro xpernah rase pun.. pancing udang or pasang bubu de la...

ish cikgu nie...dlm kelas masih sempat nkberblog.. kne ingt sikit cikgu la contoh kepada bakal2 pewaris generasi akan dtg..

"cikgu kencing berdiri (tgh bygkan kamu), murid kencing berlari he..23x" ada betulnye kan...

azizan--> bro xde la expert menoreh nie...tp tahu la... klu expert, seminit pun 6-7 pokok leh toreh...

-aTie- said...

len kali trun mau ikot g mancing...ritu mak bro dh ajak..n nk mintak mak bro wat peksam skali...heheh wat lauk buln pose nati...buleh? =)

Framestone said...

dh jrg g mancing dah huuuh..tp leh je hhuu insya'lah la ek... semangkuk kecik 5ingt ek he,..23x

sharamli said...

untung dpt anak mcm ni

::alwaniamalini:: said...

yang dok goyang kaki tu jnis tggu duit jatuh dari langit tuh huhuhu...
org2 camtu janganla kita jadikan contoh. yang perlu dijadikan contoh ialah org macam ayah bro nih...papehal pon kena rajin berusaha kan...

org2 muda skang mmgla tak nak wat camni sbb celik2 mata dah dapat kemewahan...

Framestone said...

sharamli--> nnt kamu wat la anak2 cam nie ek huhuhu..pe2 pun kne tgk bakanye jugak he...23x

amalini--> ayah bro just fikirkan masa depan anak2nye..tue yg die cam nie...

azuan said...

sokong sama bro..
anak muda skang termasuk aku malas nak berpanas2 nie...hu3

zazaw said...

asal kn halal..
lntak p owg na kte pe pn..

pehh
lme giler ta lepax sini
bz stady smpai ta smpat na besosial
keh4

oneyani said...

owh yeke..tp alhamdulillah ayah bro mampu survive..n senang atas usaha y dilakukan..berkat ikhlas dan usaha kn

Framestone said...

azuan--> he..23x pe kate mu berlajar berpanas2 nie... xslah pun even ko kan lelaki... kekdg syok gak berpanas behujan if masyuk he...23x

even bro dah koje pun bro tetap gak turun kebun huhuhu

zazaw--> he..23x org len xkate pe...tp kekdg family sendiri yg pandnag hina he..23x

ish jgn la study sampai xlepak blog bro he..23x eh kat blog bro xperlu nk bersosial..cukup la skdr bace n komen kalau teringin

oneyani--> survive2 pun ayh bro tue xberape sihat.. umur pun dah lanjut... kekdg riso gak ayah jatuh sakit... tue la pasal bro pindah dok perak coz adik beradik yg len sume berlajr jauh2

Ayu said...

out of topic : ---> mcm mn nk buat gamba yg ada tulisan tu?? kat paint ke?

Framestone said...

he...23x pakai paint leh, photoshop boleh.. sekrg byk beno application yg ade... if nk cantik2.. leh je pakai microsoft powerpoint (if reti la kan)

lintasan hati said...

hehe
tngkap ketam sy pernah, usahakn bilis sy pernah, pilih bilis sy pernah, wt sotong kering pn sy pernah..haha..amacam?jeles x??hehe
haa...tmbhn..jual ikan pn sy pernah time2 sek men dlu :p
tp skrg ekonomi dh mkin pulih. sy dh keje.ayh sy pn dh jd mandur ldng..kire ok lh :)

bro jual perfume one drop tu ade sample ke ape2 ke?

Framestone said...

he..23x bro byk je wat koje2 sendiri dulu huhuhu...

ops pasl sotong kering tertibe teringt zaman dok hostel dulu..selalu jemur sotong kering bawah kipas he..23x then kantoi dgn warden he..23x

ok la tue ekonomi family dah ok... he..23x klu de sample kamu nk wat pe ek... nk bro post umah kamu ek sample die he..23x

Amer Aan said...

tingt dlu msok kebun tlg ayah...

Framestone said...

dulu la ek...skrg cam mne ek hhuhuhu

Amer Aan said...

skrg tlg gak...

lintasan hati said...

a'aah..bro
nk kamu postkn
eceh...yakin bleh je ckp ni
tp make sure yg memikat ati
klu x, xnk beli
dn nnt sy byr kos pos
dn...
bg lh diskaun..hikhik

Framestone said...

Amer--> dah kamu td ckp teringt dlu masuk kebun tolong ayah..la nie masuk kebun lg ke? ke tolong ayah wat bnde len nie huhuhu

lintasan hati--> he..23x bro jrg jual sample...selalu jual terus je... set 2 n set 5 untuk gurl mmg wangi (bg bro la kan) nk diskuan beli la lebih ek

OREOO said...

salute sama ayah bro ;)

Framestone said...

thank ek.. kat bro xsalute ek he..23x (xperlu pun huhu)

wawa said...

ayah sy dh sebati dgn kebun sawit bro..dlm 30thn jgk la dia jd peneroka smpai la skrg even umur dh dkt 60...kebun sawit tu tmpt kami adik beradik dok main ja...main smbil wat keja la hehe

Anak Gemilang said...

pertanian adalah perniagaan. hehe..

Framestone said...

wawa--> felda leh la...cam bro nie bukan felda he..23x ayah bro pun ade kelape sawit gak... tp ayah bro mude sikit dari wawa..

if nk besan2kan kedua2 ibubapa kite tgu la bro pinang kamu n kamu terime he..23x (xde mknenye nk diterime kan)

anak gemilang--> wat iklan kat blog bro ek he..23x

en_me said...

insaf dgn kekurangan n kelemahan diri me yg inih.. salamm abang syukri itteww

miss ubi said...

family ubi pon susah jugak...tapi kita sebagai anak kena tulun semampu yg buli..takat nie ubi hya mmpu stdy bebaik demi ayah n ibu...

Framestone said...

bro_me--> w'salam bro me... eh sekali bro meluahkan isi hatii blog kita... bro masih ade byk kelebihn dan kekuatan yg mampu menampung segala kekurangan n kelemahan diri.. yang penting tunjukan contoh terbaik buat anak2

miss ubi--> bagus la gitew ubi... study leklok... balas balik jasa... cam bro study pun ye..kerje pun ye n tolong family pun ye... eh cam 3 in 1 pulak... meh secawan he..23x

elle said...

xksh la keja ape pn janji halal... betul x?

Framestone said...

he...23x betul tue elle huuuhu... tp masih ade juga yg wat kerje haram contoh cam curi getah org ke huhuhu

iza~de~bintang said...

waktu harga getah mahal, penoreh dapat hasil lebih tinggi dari pegawai kerajaan. berjasa pada tanah, insyaallah dapat hasil.

pada saya tak apa yg nak di malukan, bahkan memang harus bangga :)

Jard The Great said...

terasa diri byk lagi kekurangan.. =p

Framestone said...

iza--> harga getah xde la mahal mne dah huhhu...lgpun byk ladang getah dipajak kepada kaum cina... melayu jd tukang toreh je...

entah la..tp ade jugak yg malu..tp sebenarnye bukan malu..cuma xsuke membuat aktiviti yg mengotorkan or xde standard...

jard--> semua org ade kekurangannya..cuma mereka tahu kelebihan yg dorg ada mampu menutup kelemahan yg dimiliki

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top