Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Malangnya Wanita Sekiranya...

Tazkirah Hujung Minggu
Dipetik direct dari rakan blogger bro NoNNa MaNiS dan dihuraikan sendiri oleh bro.
"Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang Ananah, yang Mananah, dan yang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah, yang Baraqah dan yang Syadaqah."

Terdetik di hati bro untuk berkongsi dengan anda semua mengenai perkara ini. Bro tidak menyalahkan sesiapa sekadar renungan dan memperbaiki kesilapan sendiri. Moga yang baik datang dariNya & yang buruk kita perbaiki.



Terdapat 6 jenis wanita yang tidak digalakkan mengahwininya
Wanita Ananah:
banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit.
Bro pernah berjumpa dengan wanita seperti ini. Kebanyakkan sekadar menagih simpati dari seorang lelaki. Mungkin apa yang dikeluh ada kebenarannya. Tetapi siapa yang tahu.

Wanita yang terbaik adalah wanita yang mampu berdiri atas usahanya sendiri tanpa mengeluh diatas dugaan yang diberikan kepadanya.
Wanita Mananah:
suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini sering menyatakan,
"Aku membuat itu keranamu".
Tiada keikhlasan dalam perbuatannya. Walaupun dia suami mu. Tidak bermaksud kamu 100% mengikut kehendaknya. Pastikan Al-Quran dan Iman menjadi peganggan dan bukannya melakukan perkara yang ditegah olehNya.

Seelok2nya tidak di ungkit kisah lama. Biar yang lame berlalu, cukup la memikirkan perkara yang akan berlaku selepas ini. Selebihnya biar Allh swt mehukumnya
Wanita Hananah:
menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.
Ianya lebih kepada seorang yang bukan suaminya yang sah. Ianya lebih menjerus kepada berlakunya zina dan kecurangan.

Sekadar bersyukur dengan apa yang ada. Walaupun perit, ianya ketentuan illahi
Wanita Hadaqah:
melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.
wow..!! Ini lebih kepada materialistic. Fikir2 la sendiri. Islam sendiri mengalakan umatnya bersedahana
Wanita Baraqah:
ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagianya.
Ianya lebih menjerus kepada golongan yang pemalas atau mementingkan diri sendiri.
Wanita Syadaqah:
banyak cakap tidak menentu lagi bising.
Cakap biar la berpada2. Ianya sebenarnya ditujukan kepada mereka yang suka mengumpat atau membawa cerita.

Ini supaya hal rumah tangga mu tidak dijaja di khalayak ramai.

35 Jejak Perantau Maya:

DaliaLiyana said...

tq bro..1st time dalia dgr perkataan2 tu..wpun some of the meaning penah dgr...bro, kalau perempuan yg FUTURISTIC camner lak bro??

Framestone said...

DaliaLiyana--> Bro pun xde la pernah dengar semuanya... bro pun baru tahu tue pasl bro nk share dengan semua n menerangkan maksud sebenarnya..

Bagi perempuan yang futuristic bg bro xde la masalah.. cuma jgn berlebih2an takut terabai dengan masa sekarang.

Dan yang terpenting takut matlamat diri lebih tertumpu pada mengejar keduniaan berbanding mengejar keredhaan dariNya

Encik Azizan said...

nice info bro..fisrt time dgr..harap2 jumpa wanita yng solehah.ehehe

Framestone said...

bnde nie dah lame dah..cuma terlepas pandang je... wanita solehah boleh dibentuk... cuma wanita seperti yg dinyatakan ini kite susah nk memperbaiki...

so kekdang bnde nie la yg menjadi punca kepanasan rumah tga...

sharamli said...

tapi kal0 syg anak dari suaminya yg lain..tu kan anak kandungnya..

Framestone said...

maksud anak kepada suami yang lain lebih kepada anak luar nikah berbanding anak yg dikandungi atas nama perkahwinan...

bro xhuraikan tang tue takut menimbulkan spekulasi..sebab susah nk memahami makna sebenarnye

Sis-Lin said...

yg pertama kali dngr ni yg kena bt teladan,,kalo x baca mmg tahu,mgkin ada betulnye jgk kan....

Framestone said...

tue la sis..kite just sharing coz kite nie caring gitew he...23x

miss ubi said...

emm..kdg2 ada jugak sikap ubi mcm neh..kena ubah neh..

Framestone said...

sikap yg mne satu ek he...23x xpe ubi...masih ade mase untuk berubah ek

DilOt said...

xpernah dgr la bro name2 tu...kalo bro xletak info ni mmg tak tau..

memberi peringatan dan ilmu wat semua...sharing is caring...:)

miss ubi said...

hehehe...otw jd bek la neh..hehe

Cik Angah said...

nad suka woo tulisan bro kali ni!

:) semoga nad n kaum2 hawa d jauhi dari bersifat dan bersikap sedemikian( spt d sebut d atas)

Framestone said...

Dilot--> he..23x bro pn dapat maklumat nie dari blog Nonna huhuu tue yg bro caring sgt nk sharing nie huhuhu

miss ubi--> he...23x dalam proses ek..ok la tue.... hope dapat menjadi wanita yang boleh membahagiakan suaminya...

cik angah--> suke tulisan je ke...lepas nie nk tulisan yg cam mne ek..times new roman ke arial ke he...23x

PoOhEm0 said...

bgus tazkirah kali nie bro...
pooh suka...
bru pooh tawu...
kira nyer pooh kna kurangkan bercakap la nie
erm...

miss ubi said...

aminn.....

Framestone said...

PoohEmo--> he..23x pelik gak bro bg tazkirah hari minggu..selalunya hari jumaat je he..23x wrong timing tul la..

xsalah nk bercakap just bercakap sesuatu yg berfaedah dan tidak memudaratkan diri mahupun orang lain

miss ubi--> amin..berape hantaran ek.. kot2 leh dipinangkan ke nnt

miss ubi said...

wahahaha..adush..nnt ditambah tolak darab bahagi dulu..baru d lumsum..sok baru tau berapa jumlah hantaran...hahaha

Nazra~ said...

ni mmg info yg baru ku tau

arigato!

^_^

PurPlez said...

nt gua buka entry psl wanita solehah.
follow gua.(ambik kesempatan~ dcni)
hehe

Framestone said...

miss ubi--> peh bg quotation awal2 ek.,..sonang sikit nnt he...23x ish budak nie...

Nazra--> wel come..!! same la kite baru je mengetahuinya

Purplez--> boleh je bukak... no prob pe2 nnt inform je... insya'lah bro jejaki blog kamu

lizz said...

erk. wanita materialistik ramai giler skrg ni. no wonder my frenz cakap susah die nak caye gurl now cuz baru dating 2 or 3 kali dah sibuk wat2 cakap.."i suke handbag tu...cantik". hahaha

pwincess AJA said...

Tq fer da tazkirah bro...=)))
dapat sedikit info...
insyallah akan cuba elak diri tergolong diantara wanita2 yang tersenarai di atas...
amin...

Faarihin said...

salam bro frame.. wah.. sy rasa baru hari ini sy jumpe kategori2 wanita ni.. uish.. takur jugak bile terkategori dlm mana2 kumpulan.. moga dijauhkan lah.. nauzubillah.. bagus yer bro.. beri lah tazkirah lagi pasni.. (^__^)

Framestone said...

lizz--> tue la.. bro dah selalu jumpe... kekdg mlas pulak nk lyn dorg nie... ye la ajak kuar as member2.. ingt leh lepak leh sembang...sekali bro pulak ngekor dorg shoping...

kekdg penat gak follow gurl g shoping.. klu shoping barang dapur ok la jugak...

Aja--> bro tau aja baik n xtergolongkan he...23x klu nk bace tazkirah bro.. kne tgu hari jumaat.. tp tazkirah nie xdpt dikuarkan pada hari jumaat coz memberi perluang kepada entry yg lebih penting he..23x

faarihin--> kamu pun bro xrase tergolong dalam golongan2 seperti ini... klu ye.. harap diperbetulkan copat...

bro mmg selalu bg tazkirah terutama hari jumaat..cuma kali ini tertunda sikit coz nk beri ruang kepada entry bro yg terpenting sekali he...23x

:: p R i n c E s S _ N :: said...

alooo....singgah sebentar...wahh..ade tazkirah gtu...

Faarihin said...

err.. tak tahu nak kata macam mane.. mula2 mmg bukan golongan mcm ni.. tapi mungkin bersifat remaja yg sntiasa igin mencuba dlm sesuatu yg baharu.. hmm.. entahlah.. harap2 lepas ni tak berlaku agi.. cukuplah.. pengalaman ini membawa erti perlu bejaga-jaga dikemudian hari.. kadang2 bila tgk pd diri ngan golongan tu cam ada gak yg terbuat.. harap sy tak mencuba agi ntuk berbuat demikian.. takut gak kalau jadi berlarutan.. mesti wajib hindarkan.. minta dijauhkan..

chipsmore said...

entri yg sgt bergune....
mulot sy mmg pot pet pot pet..
peramah barangkali...hahahaha

tp xde la nk bawak cite
peace!
;)

Framestone said...

N--> singgah la.. he..23x kekdg hari jumaat mmg kite selalu bg tazkirah he...23x

Faarihin--> xpe.. pengalaman mendewasakan seseorang... mna yg kurang elok diperbaiki...takut nnt membinasakan diri...

mungkin tidak nmpak sekrg.. takut ianya menjadi2 bile dh beranak or dah meningkat umur...

chipsmore--> same la dengn bro..mulut pot pet gak... selalu pot pet bnde berisi la... xde pulak ckp2 kosong... cara bro bercakap lebih kurang je dgn cara bro bermadah2 kat blog bro

elle said...

info yg berguna... ada la kwn2 yg tergolong dlm sesetgh golongan kt situ... klu dr sndr... ntahlah... rsnye xde la berperangai cmtu tp xtau la pndgn org cmne...

xde ke golongan2 lelaki yg xdigalakkn utk dijadikan suami pulak? at least kami prmpn ni tau gk la mn yg baik utk kami...

Nem0 o0h Nem0 said...

kalo lelaki punya lak camne?

Dba Ghani said...

minta2 la sy bukan sept itu...insyaallah

Framestone said...

elle--> org len je yg mudah melihat kelemahan kite berbnding diri kite... tp bro rase elle xde la sampai tahap cam tue kan..elle baik gitew huhuhu

untuk golongan lelaki xde lagi la.. tue pun fakta yg bro terjumpe n nk share je..tgu la ek if ade ek... susah2 je baik amik bro je he..23x

ada masa bro taip sendiri kot pasal lelaki yg sesuai untuk dikahwini..

Nemo--> yang lelaki xterjumpe pulak...nie pun terjumpe n rasa nk share dgn semua... if ade mse bro taip sendiri kot he...23x dah lame xperah kepala nie..

Dba--> amin...

nonna manis said...

Wau panjang leba huraian bro ni..hehe tp tu pemahaman bro..mmg la payah nk cari wanita yang sempurna.psl nye pengaruh persekitaran yang sosial..hanya didikan agama yang kuat dpt elak dari sifat wanita malang tu

Framestone said...

xde la panjang lebar mne bro wat..besa2 je tue huhuhu....

mmg pyh pun..susah2 je amik je nonna kan... kan dah memenuhi syarat kelayakan menjadi isteri org he..23x

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top