Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Nikon D60

Today topic about my new hobby. Semua ini bermula time program aku minggu lepas di Tanjung Piai. Apa hobi baru aku tue..?? Aku sekarang ini berminat dalam photography.

Semua ini tidak ku sangka. Dari niat menjaga kamera AJK aku yang ingin turun ke laut terus aku ketagih memacu lens ku ke arah sesuatu yang memberi kehidupan pada photo yang ku ambil. Selama ini aku hanya mengabadikan jiwaku bersama Sony Cybershot. Tetapi sekarang sumanya hampir berubah.


Gambar disebelah adalah salah satu aksi aku yang telah ditangkap tanpa aku sedari (Maaf sekiranya tiada gaya seperti photographer) Baru nak berlajar katakan.

Dikesempatan ini aku merakam senario keadaan sekelilingku. Alhamdulillah, kebanyakan hasil kerja ku mendapat pujian dari rakan2. Mungkin kerana aku berjaya merakam aksi atau kenangan dalam bentuk nyawa di dalam lensa ku.

Semalam, aku dan atie berjalan2 di Times Square dan Plaza Low Yatt sambil mensurvey harga kamera (cadang nak tangkap satu). Insya'lah tidak tahun ini, maybe tahun depan aku akan cuba memilikinya. Pe2 pun biar ade perancangan. Takut kamera ini menjadi perhiasan je kat rumah.

If ada sape2 pembaca blog ini yang meminati photography mahupun peminat kamara boleh rasanya kita berkongsi pengetahuan dan pandangan mengenai bidang ini. Kalau betul caranya boleh buat duit pe.

Rakanku dari Sarawak yang merupakan rakan sekolejku sepanjang cuti ini membuat bisnes wedding photography. Alhamdulillah murah rezeki die. Dia amik RM700 untuk satu sesi. Ada juga dia dapat offer sampai RM2000 tp die tolak coz dah ade yang tempah dia time tue

Impian ku sekarang nie, semestinya Nikon D60.. If ada sesiapa boleh bagi pandangan atau tahu dimana bolehmendapat kamera yang murah sila hubungi aku ek.
Alahai.....

Blog Advertising:-
| hacking..!!! | minyak turun 10sen | Bulan Tersenyum | Arak cap Apek ||

22 Jejak Perantau Maya:

etomyam said...

bagus tu bro, boleh buat duit tuh, tak pun buat servis ambil gambar kahwin...masyuk bro

Along Arman said...

adoi.. bila along mau angkut satu neh..
jiwa ku sudah bergelora untuk memiliki dslr..

Amer Aan aka Green Arrow said...

aku tgk ada rpe...
photographer la..
dgn jaket tu...

Framestone said...

etomyam--> ade gak terplan nk wat bisnes cam tue..pe2 pun kne cari mbe yang ade pengalaman..kite nie kosong je lg

along--> meh la angkat sesame he...23x along pun minat dslr ke.. ramai blogger yang minat skrg nie

amer--> ade rupe ek.. ramaigak yang cakap cam tue... sedangkan indah rupa dari dalamnya...aku bukan reti sgt pun

en_me said...

me memang minat fotografi, tapi me pakai dslr sbg hobi sahaja.. sori, me takleh nak tolong kalo nak buat bisnes secara professional tewww.. good luck to u bro

Framestone said...

thank bro... xkisah la pasl bisnes tue.. sekurang2nye bro leh gak berkongsi pe2 pasl seni photography dgn kite kan

Tie said...

Satu hobi yang menarik. Pulak tu sekarang guna komputer, lagilah senang, tak payah nak gi cuci gambar utk tengok hasilnya.

Bagus, bagus!! Teruskan lah!

ryann said...

fotografi memang bidang menarik. minat juga. harap saudara berjaya

Framestone said...

thank kak..tau xpe kak... cadang pun cam tue juga...tgk la cam mne nnt ek (baru pasang angan2 nie)

Framestone said...

ryann--> harap2 begitu la ek...takut gak kejab je niat nie..tp rasenye x kot

uNa !! said...

ohoii una mntt gakk nehh
tp gle mhl laa itu dslr.
try g blog fahmishah.com bro ea terer gak bab2 neh . heh!

Munirah Abd said...

wahhh bagus2x..kita mempunyai minat yg sama..
join http://www.photoskool.net/
if dah join..rajin tag along dgn photog yg dah handal...nnti depa akan ajar cara-cara shoot or share idea2x shoot..plus ada gak teh tarik utk discuss pasal photog ni... or if berminat betul2x...masuk blog saifulnang..beli buku ebook dia..dia ada citer kan pengalaman dia..teruskan minat ni..xrugi walaupun kuar byk modal... :)

fariq said...

ok gak aku dah ada member layan tangkap gambar, klu nak kena beli kamera dulu ler.... hahaha... kita beli 2 ler....

goasop said...

da boleh siap booking tarikh kawin la ni kn? nt xde la clash masa. uhuks

iKHMAR said...

Hahhaaa...
go go chaiyok!

Framestone said...

Una--> thank una...mmg mahal pun..tp kalau dah minat..harga xde pe2 la..tp kne kumpul duit dulu he...23x

munirah--> thank coz share info nie ek...keep in touch..kite nie baru nk berjinak dalam bidang nie

fariq--> yup nk beli kamera la nie..skrg aku pakai sony cyber-shot T10 je

goasop--> jgn la tempah sekarang..kamera pun xde lagi nie... insya'lah kot..nie baru pasnag niat n tgh kumpul duit

ikhmar--> thank ek... hope niatnie tercapai la ek

iza~de~bintang said...

alamak tertinggal bas pulak...

wah syoknya .nak jugak sebijik. lama teringin nak tangkap satu dslr, tapi duk bertangguh sebab duit habis masa aktiviti jalan2 huuhuuu...

Framestone said...

nie bukan tertingal bas..tp dah tertgl kapal terbang g haji dah nie... meh la tangkap same2 dslr ek..kite nk start kumpul duit nie

xmindfreakx said...

d60?tak perlu..go for middle entry level dslr..grab d80 or d90...pakai d60,u takkan puas lama..pakai sekejap,pasti akan rasa nak tukar..sebab"
d60,banyak limitasi penggunaan
d60,takde buit in motor..
and,welcome to photography world..i'm using it dor hobbyist and for a job too

Framestone said...

trget sekarang mmg d60..sebab tue je yg termurah..if ade rezeki lebih mybe tgkap d80 (ramai gak yg suggest) pe2 pun thank for this info... n thank coz sudi dtg blog kite

nadia-ady said...

nak dslr gak!

p/s: wedding photographer memang masyuk. Tak sah ribu-riban kalau sekali buat. Try masuk fotokahwin.fotopages.com. Editting dia cantik2 kan?

Framestone said...

nk ek... jom la kumpul duit n beli huhuhu...

mmg riban2 masuk tue.. ade mbe (student lagi) wat pakej rm700 je.. tp kualiti baik punye.. ramai gak yg berebut... siapa ade yg tawar lebih semate2 nk dptkan die je

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top