Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Memang Layak Aku Pakai Debit Card

Last month, aku de apply Maybank Card yang baru. Dah bosan pakai kad yang lame (warna kuning je). Lagipun time tue aku ada di kampung (selalu aku sabtu ahad je ade-bank mana bukak) so aku amik kesempatan ini untuk apply kad yang baru. Function kad ini sebijik je cam Debit Card.

Dulu ada juga tergerak hati nak pakai debit kad. Dah banyak bank aku usha promote debit card, public bank la, al-rahj bank la. Ambank lagi dasyat siap promote kat 7eleven sekali. Mymode pun start wat. Last yang aku nampak time tue adalah Tune Card.

Jenuh gak aku memikir yang mana yang terbaik. Aku lepak kat forum, kad blog orang lain. Aku search kat Google, aku tanye pendapat member dalam YM. Last2 aku amik je la Maybank punya, lagipun die just function tambahan pada kad maybank je (Sume gara-gara usha atie shopping pakai kad je)

Korang rasa berbaloi ke aku pakai debit card?Ye la aku kan suke shopping. Tapi tiap kali shopping pakai cash je. Bayar pakai rm10, rm50 sedangakn harga ciput je. So korang sure paham balance sure la kecik2. Aku nie duit kecik kekadang cuai sikit, kekadang tercicir, kekadang aku sendiri xtau berapa duit yang aku bwk (selalu aku kuar bwk sekeping dua je duit)

Aku pulak jenis malas nk kemas bilik. Kekadang kalau aku kemas, leh jadi kaya balik aku dengan duit syiling. Ada satu masa dulu hampir 50ingt aku dapat kumpul. Banyak tue...!!

Korang pula cam mana ek..??

Blog adevertiser:-
| Dorang datang ke kampung aku | Aqiqah untuk Iqah | New Muncet Magazine Template |

8 Jejak Perantau Maya:

en_me said...

me takdok debit card..

sekian timekaceh abang syukri hencem ittewww.. ekeke

Framestone said...

ok same2 ek bro_me

-atie- said...

sng gune debit..juz tolak dr akaun kite...xde interest..xmcm kredit kad...sng nk gune....hikhikhik

Framestone said...

oh ye ke..ok kejblg nk check akaun bank kejab

cikF~ said...

sy prefer cash kot....supaya sy nampak dgn terang duit sy yg melayang...huhu

Framestone said...

len orang lain caranya... bg saya.. aku mmg prefer pakai kad.. kalau pakai cash takut duit tue hilang ke mana pun saya xtau..terutame duit sen2 nie... walau pun sen2..kalau kumpul leh byk gak yang hilang dalam satu tahun he....23x

amenuddin a k a amendvinfo said...

salam...
pakai card debit boleh ko control perbelanjaan...tp, pastikan kad debit ko tu bukan yg mcm mybank punya...takut gaji masuk mybank, ko swap jer x tentu arah...

so, ingat...manage kewangan sebaik mungkin. n ada teknik, bagaimana nak guna kad debit ataupun kad kredit...kad debit, on the spot dia potong. n kad kredit, caj next month. klu pandai manage, u boleh guna kad kredit utuk dptkan @ gandakan wang anda.

bukan nak promote apa2 biz. tp berdasarkan pengalaman sendiri. ok...

Framestone said...

thank coz sudi share pengalamn mengenai kad debit... aku mmg pakai yg maybank punya.. lg satu aku mmg jenis berbelanja ikut kemampuan.. ok jugak die potg terus.. kalau hujung bulan baru potong..takut xleh nk baget untuk belanjawan akan datang je..

thank coz sudi dtg blog saya

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top