Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Kehidupan Ibarat Mathematic

Ilham dari Laman Ainsya
Hidup kita ibarat subjek matematik iaitu tambah, tolak, darab dan bahagi.Amalan yang baik hendaklah ditambahkan, segala perbuatan yang buruk dan dimurkai oleh Allah hendaklah ditolak atau dijauhkan, pahala amalan hendaklah digandakan dan masa yang ada hendaklah dibahagikan dengan sempurna agar kita tidak tergolong dalam golongan mereka yang rugi hidup di dunia dan akhirat. Apabila anda mula menyangka anda telah membuat satu pilihan yang salah dalam hidup anda dan terus menyangka kebahagiaan tidak akan anda kecapi kerana kesalahan membuat pilihan itu, selamanyalah anda tidak akan berasa bahagia - Dr HM Tuah Iskandar Al-Haj.

Jika ingin mencari kehidupan yang lebih bermakna di dunia dan juga di akhirat, perlajarilah ilmu matematik tulen tambahan di mana ianya lebih mendalam.

Jangan di"punca kuasa"kan amalan nescaya akan hilang keikhlasannya didalam perbuatan mu. Ini kerana anda mencari punca perbuatan mu.

Jangan di"kuasa"kan kejahatan atau dosa mu nescaya makin gelap hati mu dan kamu akan menyesal di kemudian hari.

Jangan "kamil" tanggungjawab mu nescaya tiada yang sedar kewujudan mu dalam masyarakat.

Jangan "perbezakan" taraf sesama islam nescaya runtuhnya keuntuhan umat.

Akhirnya kebarangkalian amalan mu akan diterima sekiranya perbuatan mu ikhlas kerana Allah SWT

-Tun Dr Syukri Mohammad Nor

p/s- Sekiranya anda memang tidak memahami nilai yang disampaikan oleh buku matematik, cukup la dengan anda mendalami ilmu Al-Quran. Semua ilmu bermula di sana.

20 Jejak Perantau Maya:

:: Cikgu Wiween :: said...

waahhh entry psl Math. bagus pak incik. sy suke sama ini entry. awk mmg besh :p nah amik duet raye seposen! egegeg ;p

blog BeliBuy said...

seposen je ke...bg la lebih mahu beli soya...

samdaddycool said...

... tak bawk calculator la plak baca entry ni.. :P

..bagus2 ada sedikit ilmu yang aku pelajari. good job!

p/s - gamaknya dah lama tak dgr radio.. aku dah lama tak tgk tv...

azlin hashim said...

emm, btl..btl...btl..
pas nie bole la kita blaja sejarah.. geografi.. pulak kan belibuy?

Ainsya said...

yuhuww..
Wahh..teruja sy..
Adehh..len kali, kter buat entri gini lagi..kait2.. :P

blog BeliBuy said...

samdaddycool--> xpyh pakai calculator...tiru je org sebelah..he..23x

azlin--> saya bukan pakar bab2 sejarah n geography

ainsya--> la teruja knpe plk nie..kite wat simple2 je...kata org kite sentiasa mengunakan math dlm kehidupan walaupun kite sebenar tidak menyedari nya

Ainsya said...

Alahai..teruja la plk..
x sangke, entri siap bersambung2 kt blog lain..hehe

blog BeliBuy said...

entry yg bersambung la best..sekurang2nya idea tue ade kan

razifembi said...

Tun Dr Syukri Mohammad Nor

sapa ni?hang kerr?

terer hang bermadah ....

blog BeliBuy said...

bermadah...mne de la...merapu de la he...23x

razifembi said...

Tun Dr Syukri Mohammad Nor

sapa ni?hang kerr?

jgn madah berhelah sudahlahh ...

belajar kat mana skrg nihh

blog BeliBuy said...

berlajar di Unitar je

en_me said...

waduh, me tak leh nak pk pasal math.. bengap beb

Amer Aan said...

math adalah subjek plng susah

blog BeliBuy said...

en_me--> waduh..xpyh la fikirkan ek...byk2 la fikir bnde len..sama la kite..dh slow dah..mgkin sebab dah lame x study kot

amer--> math la subject paling senang. jnji faham je. xleh nk goreng n mudah ditiru jawapannya dalam exam

yonna bebot =) said...

naseb baik matematik dalam entry ni hanya perkataan.
kalau suro calculate,
mmg yonna takkan baca haha

azlin hashim said...

hah belibuy, sy dah ltk dh shoutmix kat blog sy, meh lah sembang..

blog BeliBuy said...

yonna--> oh xnk baca ek..krg bg soalan penyelesaian masalah krg baru tau (kita paling xsuka, pnjng sgt soalan..tgk cara selesaikan pendek je)

azlin--> ok, i'm coming ek

eYaNacOMeY said...

dolu2..time sekolah men & rendah minat gilerr subjek MATH..hehe..

skrg?? lame dh tinggal..huhuhu

p/s:: salam aidilfitri 2008..moga lebaran kali ni membawa seribu makna bersama org2 tersyg..hehe

blog BeliBuy said...

sam ala kite kan huhuhu...tp nk wat cam mne...belajar gile2 math last2 berbalik pada math besa2 je

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top