Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Wasiat Terakhir


Wasiat Terakhir buat yang tersayang

Ke korang memang xde wat pe2 wasiat untuk orang tersayang?? Sian dorang huhu.. Pe2 pun awal minggu nie, bro nk share certain info yang mungkin perlu anda fikir2kan
Wasiat bererti pesan atau satu kebajikan yang harus disampaikan sesudah seorang meninggal dunia. Wasiat itu sunat hukumnya bagi setiap orang, sebab kit amanusi sentiasa ada di dalam kekuasaan Tujan dan tidaklah seorang juga mengetahui bila ia akan meninggal dunia. Dalam hal ini membayar hutang harus di dahulukan sebelum wasiat dilaksanakan.

Rukun dan syarat wasiat:

1. Pertama:Mushi orang yang berwasiat
2. Kedua: Musha lah tempat berwasiat
3. Musha bih yang diwasiatkan
4. Keempoat: Lafaz wasiat: Umpamanya,

" Kalau akau mati nanti, aku wasiatkan barangku itu untuk memperbaki masjid" atau " Kalau aku mati, tolong bayarkan hutang ku kepada si Anu sebanyak sekian ringgit...." dan lain-lain.
Harap bnde nie boleh korang share2kan dan berkongsi bersama keluarga dan orang yg tersayang. Jangan terlepas pandang, ajal maut di tangan tuhan.
Kerna harta, adik beradik bergaduh
Kerna harta, keluarga berpecah
Kerna harta, saudara bermusuh
Kerna harta, ikatan sesama islam musnah
Fikir2kan kan, dan senungkan bersama

Dan jangan sesekali anda, mengikut jejak wasiat seperti kisah dibawah
Dia : Aku malam2, kaki sejuk, badan panas je.. kekadang rase nk pitam
Aku : X lama dah tue
Dia : Agaknya
Aku : Pe2 nnt ko jangan lupa wasiat pe2 kat aku ek
Dia : Insya'lah aku akan wasiatkan segala dosa dan hutang2 aku pada ko
Aku : Cit..!!
Ok, bro nk wat koje

p/s- pshhh xsampai 5 minit bro taip entry nie ek.. mmg laju je bro if bab2 merapu nie..Layan je la kan

41 Jejak Perantau Maya:

mc'eja said...

wasiat?? sy ni xde harta cmne nk wasiat kt org.hehe

Zaidon said...

Salam Bro.. nasihat yng baik..

Nazz@Purple said...

System down lak kat opis..pe lagi singgah sini layan entry merapu bro la..

Actually xde merapu sgt,memang betul,pasal wasiat ni kene beringat,kalau tak susah waris2 nanti..

Eazy Izzuddin said...

uish....
laju betul bro menaip nye...
mmg idea curah2 erk..
hiks...
huhu
wasiat....
ayah de kot wat..
ayah suke rahsia2...
xD

Mr PenyuBiru said...

nice sharing! tak terpikir pasal berwasiat wasiat ni..

CikYana(",) said...

abah yana kn da meninggal
so sebelum dia meninggal
de la dia tulis wasiat tuk kami sume
pe wasiat nye

"biarlah rahsia"...

Framestone said...

mc'eja--> xsemestinya harta.. tggjwab pun boleh diwasiatkan..terutama kepada adik beradik if kamu yg sulung.. lebih kurang cam amanat la

zaidon--> salam jugak buat kamu... nasihat besa2 je.. tertibe pagi nie teringat..tue pasal post kat blog pg nie..

Nazz--> ish kamu nie.. sempat lagi menyerang blog bro pepagi nie.. system down knpe ke??

ye ke xde merapu huhu.. bro rase cam merapu je kat sinie.. ke kamu terfeling dgn ape yg bro rapuakn disinie..

Eazy--> mne de laju la..ade idea laju la..cam wat asigment jugak..if ade idea..laju je bro taip huhuhu..

xpe la.. sekurang2nye tahu yg ayah de wat wasiat kan huhu... lgpun kamu yg sulung patut dah boleh prepare pe2 wasiat untuk adik beradik

Mr penyubiru--> sharing is caring kan... bukan selalu dpt share bnde yg mungkin kite terlepas pandang... amik masa untuk fikir2kan wasiat..

yang penting jgn tglkan hutang2 pada yang tersyg sudah..

Yana--> alhamdulillah jika ada.. al-fatihah buat arwah... xpe la.. bro bukan nk tahu pun..cuma harap ianya ada untuk u'll

CikYana(",) said...

semestinya ada la bro
mmg tiap2 bln akan ada la
lgpun cmpany arwah abah masih beroperasi
tgu adik take over je nnti

insyaALLAH :)

:: p R i n c E s S _ N :: said...

xper..merapu bnde2 fakta...ok aperr..

Framestone said...

yana--> erm xnk bg bro take over ke?? tgh mencari koje nie he..23x company wat bisnes pe ek??

N--> he..23x fakta ek?? cdg nk merapu merapan je..tau2 je jd fakta ek he..23x lyn je la ek..

CikYana(",) said...

bukan bisnes jual beli okeh

bisnes guaman..he2

azizan4444 said...

mekaseh bro..boleh same2 share..

Framestone said...

yana--> ops guaman ek... erm leh je.. xde msalah kot.. dalam bab mengoperasikan la.. bab2 nk cari klien ke ape ke.. bro xleh nk tolong...

azizan--> same2 je.. layn untuk kepentingan bersama..even bro just merapu tp boleh dikongsi bersama

wawa said...

sy xde harta nk wasiat bro..nk wasiat pesanan kt adik2 pon diri sndr x btl lagi..hehehe

Framestone said...

he..23x xpe.. sekurangnye biar la org yg kamu syg mewasiatkan sumthing kat kamu huhuhu

kayteeze said...

He he... ingat buat wasiat tadi...

Eloklah buat wasiat, supaya orang yang kita tinggalkan nanti terbela nasibnya...hu hu..

-datin zazaw- said...

wasiat..
hee :DD
ade ke owg wasiat pe2 kat zazaw erk
zazaw pn xtaw nk wasiatkn pe kt owg
rete pn tak dak agy
hek3

Framestone said...

kak tie--> xkan nk wat wasiat kat blog..he..23x sekadar rapuan untuk dikongsi je...

akak pun perlu gak wat wasiat... xkisah la pd anak2 mahupun adik beradik...

zazaw--> mne la tahukan yg nk wasiat tue adik beradik ke sedara mara ke... pak cik mak cik ke kan..

xseemstinya harta yg perlu kite wasiatkan.. byk lg yg leh..asalakn bukan hutang n dosa je

C-Ha Nasiha said...

wat la wasiat tuk sy gak.
ehehe..

out of topic-> practical pun mcm kje awk..huhu~

p/s:awk ckp per? hmm..x faham..sy lupe kat sape?

Framestone said...

C-ha--> ops nama kamu xde dalam list ku... xleh nk wat wasiat..

mmg la praktikal cam koje..tp xpuas if praktikal kejab2.. byk bnde yg kite xdpt nk berlajar...

Ayu said...

ahh.. malas la nk komen apa-apa..

nk wasiatkan komen pun malas arr..

Framestone said...

he..23x pe kate kamu wasiatkan kemalasan kamu tue pada sesiapa he...23x

so cam mne keadaan kamu ek.. sihat x skrg nie.. baru balik ngajo kan

ain said...

bagus ni..buat wasiat awal2..kalu tak nanti, dok gaduh sana sini hanya kerna harta yg seciput!!!

PoOhEm0 said...

kdg2 bro...
kerana wasiat la adik bradik gaduh....

kawan pooh nurse penah cter yg ayah dok telantaq sakit dah nk sampai dah ajal dier...
anak beranak leh gaduh2 dpn dier sal wasiat...

susah2....

Framestone said...

kak ain--> tue la..riso gak klu bergaduh pasal harta yg seciput...tp ada jugak yg bergaduh even owner harte seciput tue masih idup lagi huhu

poohemo--> mne la pooh lame menghilang dari blog bro huhu..rindu kat pooh...

kes cam teu mmg ade pun.. tue yg nk tgu ajal.. ade yg terus ajal bile tengok anak2 berebut harta...

iza~de~bintang said...

saya dah sign up akaun amanah raya masa amik "duit plastik" hari tuh ..awal batul huhu

Framestone said...

ops lame dah tue ek... bagus2 huhuhu

Nazz@Purple said...

-System down pasai depa re-start server..lama gak ar..baru leh wat kerja td..huhuhu..

PoOhEm0 said...

erm..
bkn menghilang just pooh dah xdak semangat nk bukan blog nie....
kalu buka pon just sekadar nk tgk da ka owg dtg melawat...

hihihihi

pooh pon windu sama bro...
syg bro ketat2 hahaha

Cik Angah said...

bro carikkn angah keja...hehe..ni wasiat angah ni..pleaze.......


(;

oneyani said...

kalau bab ngular no 1 bro ni...
haip haip buat keje tu...ehheheh

sory dah lame xmenjenguk...ade urusan k KL lagi..lame xon9

dBa said...

wah~~ saya wasiatkan kereta papa kepada say eh~

::alwaniamalini:: said...

hmmm...
ini bukan entry merapu ni bro hehe..

wasiat ini memang pentingla..
tapi sebab wasiat nila kekadang sesama keluarga pun boleh bergaduh, boleh berpecah belah...
macam2 lah...

xde wasiat salah, dah ada wasiat pun pun bleh bertelagah...

C-Ha Nasiha said...

ehehe..xdela awk..gurau jek la.. :P

yela..tp nk wat cmner..da criteria my fac cmtuh..huhu~ ikut kan jela..

Eazy Izzuddin said...

huhuhu
kire laju lah gak tuh
hiks

de komen kat blog ea...
la...
bro nk undur kan dri?
aaa...
jangan...!!

Framestone said...

Nazz--> lama jugak dorg restart ek... xpe la.. leh jugak rehat kjb kan.. xde la tertekan dgn koje je

poohemo--> knpe nie pooh.. ala jgn la xde mood nk berblog.. best pe blog pooh.. if pooh xlwat bro cam mne bro nk sesat ke blog poohh..harap tiem bro free je..

rindu bangak jugak sama pooh...syg bro ketat2?? pe tue ek.. peluk erat2 ke..jagn la..xleh bernafas nnt bro huhu

cik angah---> cari la.. bro pun mencari jugak nie..harap ade keksongan huhu

oneyani--> mne de no 1 la.. ade lagi yg no 1..bro just suke merapu merapan je he...23x

patut la lama xnmpk die huhuhu

Framestone said...

dba--> ops kete?? xdpt la..kete kamu tue kan dah ade...bersyukur la ek

amalini--> he..23x mmg entry merapu pun..ish kamu nie...xcaya ke he..23x mmg ramai yg xanggap bnde nie penting..tp cam tue la

cam bro wasiat ayah bro yg bro ingt..kne take over kebajikan adik beradik n jaga family...

c-ha--> he...23x praktikal leklok la ek...

eazy--> laju ek he..23x tgh de idea..mmg la laju menaipnya..klu xde tue mahu berjam2 jugak menaipnya...

mmg de plan nk berhenti berblog..tp entah la..tgu je la nnt ek

izan said...

framestone,

ini yg takut... k zan 2 hr ni memang kaki seram sejuk - flu. huhu...

abe pun asik tanya epf dah bagi penama.... wat x dngr jer...

Framestone said...

flu ek kak.. bukan flu influenza tue ke?? he..23x tnye epf tue huhu

wasiat pakai mulut pun boleh..terutama tang tggjwab la.. tang harta biar la yg bertulis huhuhu

Syaz said...

hehe..layan je la..
lama x layan blogs bro ni..hehehe

Framestone said...

tue la... lame xdtg blog bro..dah terindu2 dah bro tau huhuhu

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top