Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jom Ternak Anak

Assalamualaikum wbt & salam sejahtera

Xsangka topic 2 hari kebelakangan ini mendapat respon yang mendadak dari semua. Ingatkan sekadar nak merapu merapan je kat sini.

Selamat aku merapu merapan di facebook aku (If ade yg nk add aku dalam facebook dorang leh je klik kat sini.) Xsangka ramai pulak yang melayan.

Ianya bermula dengan ternak tikus dan melarat sampai ke ternak nyamuk. Ramai jugak yang nak menternak ek. Mana tahu leh dapat rezeki ke dari ternakan ini seperti yang mereka perolehi dari ternak keli & lintah.

He…23x korang ingat sume yang diternak leh bikin uang kah (kate mat indon). Kalau di ikutkan pengalaman bro, memang banyak jugak yang telah diternak. Terutama masa bro dok menyewa di KL dulu.

Ingat lagi kenangan di rumah 707. Nak tahu apa yang diternak?
2005 – Ternak pijat
Peh habis gatai2 budak umah aku, nie hasil merembat tilam dari rumah jiran la. Habis membiak2 dalam rumah. Dah la time nie dapat housemate yg pengotor gilew. Jenuh jugak nk hapuskan semuanya (cam menghapuskan babi time JE melanda dulu)
2006- Ternak virus
Budak U kalau xternak virus mmg xsah. Terutama kalau penyebarnya memang kaki menyebar. Sume komp n laptop die nk hantar. Time nie mmg xde antivirus yang leh haling virus nie..

Korang ingat x virus ape? Kalau xtau, sure korang nie zaman tue x ambil tahu sangat bab2 nie kan. Semestinya virus Brontok yang melumpuhkan system computer seluruh dunia.
2007 – Ternak kucing
Nie kes ruamh sebelah bukan rumah bro. die leh jdkan rumah die tempat ternak kucing. Dah la rumah apartment. Peh bau semerbak sampai ke rumah bro. Paling syadis, dorang leh panjang melalui balkoni masuk ke rumah bro. Habis lauk2 kat dapur dorg kendurikan.

Yang paling xtahan, dorang leh kencing n berakkat rumah bro. Pe2 pun 2 ekor dah mati dikerjakan oleh budak rumah bro. Cuba korang bayangkan dari tingkat 7 ke bawah tue berapa tingginye. Ops xnk story lelebih. Nanti berpuaka blog nie.
2008 – Ternak lipas
Peh yang nie sapa leh tahan.. time nk tengok tv, time mandi ade je yg bergerak2 atas lantai. Nie sume kes bekas2 budah rumah yang blah tapi barang tinggallag kat rumah. Wat lipas nie bersarang pulak
2009 – Ternak hamster
Nie bisnes salah seorang rakan bro. Samapi sekarang die still lagi menternak untuk tujuan komersal. If ade yang nk beli leh je tanya bro. Harga memang murah tetapi untuk kawasan tertentu je. Senang die nak hantar.

Dan budak nie selalu mengiklan kat Mudah.com. laku gitew huhu
Peh panjang la pulak, Ops berbalik pada topic asal entry nie yang berkaitan dengan tajuk (dah jauh merapu merapan ek)
Bro cadang nak ternak anak, tapi xde kilang. Sape nak jadi kilang. Ada 3 kekosongan he..23x

Mahu dalam 10 tahun dah berderet anak bro kan.Itupun kalau tiap2 tahun keluar. Dapat kembar cam cite P Ramlee “masam2 manis” tue mahu masuk World Book of Record. Sure pokai la bro kan.
Tapi, larat ke bro nak berbini smpai 4 & anak tiap2 tahun keluar. Urmmm xnk fikirkan. Nak sambung wat koje

p/s- ops baru dapat info... bekalan hamster tidak mencukupi

40 Jejak Perantau Maya:

CikYana(",) said...

amboi2 bro de niat nk pasang 4 ke?
wah larat ke bro nnti??
ahaks :)

wah jgnla keciwa bro
xpe2..next movie bro jd hero ek
sure box office nye movie 2 :P

mae said...

bercita-cita besar bro kita ni nak buka 4 kilang..
usaha tangga kejayaan..

Framestone said...

cikyana--> niat je pasang he..23x larat2 xlarat tue.. kne try nnt huhuhu... mane tahu kot2 larat ke he..23x

tue la..tgh tgu gak ade yg offer bro berlakon

mae--> he..23x xleh fokus je pada satu kilang..lgpun kilang asal gawat je tutup..so kne bukak 4..if satu tutup..3 lagi masih bukak he..23x

CikYana(",) said...

wah gitu pulak yer
tp xpe..lelaki digalakkn pasang 4
2pun if mampu lah :P

huhu xpe bro
nnt de la offer tuk bro berlakon
jd hero tuk 'heliza'..

Framestone said...

huhu.. enth la..doa2kan la bro mampu ek huhuuh...

nk heliza..comey bangat gitew

CikYana(",) said...

insyaALLAH bro
kalo mampu pe salahnye
(",)

mmg heliza sgt2 comey

Framestone said...

tue la comey sgt.. nak tackle xmampu huhuh...diam2 sudah he...23x

CiLaa said...

bro, saye ternak hamster..tp br ade 12 ekor..hihi syg bangat ngn dorg nih...

Framestone said...

peh ternak hamster ek... byk gak teu 12 ekor... gamaknye bile mahu buka ladang ek he..23x

Zaidon said...

Salamm.. banyak juga pengalaman Bro dalam hal ternak menternak ni.. hehe

Framestone said...

bukan pengalaman sebenarnye... cuma terlibat secara tidak sengaja je... org len yg ternak..kite tumpang popular je he..23x

yOnnA said...

abeh la atie marah kalau bro bukak kilang anak banyak2 hahha..

huh gile kejam ah campak kucing dari tingkat 7!
berdosa besar laa cik abg oii!!
nama pun binatang kan? bukan ade akal mcm manusia. if kejam sangat pun, buang la dengan cara betul. tinggal kat memane ke.

huh

Framestone said...

ops..senyap2 je la yonna he..23x kalau kak atie mampu leh je bukak satu kilang je he..23x

xcakap campak pun... mse emnghalau teu dorg lompat terus jatuh ke bawah huhu... mmg xdpat nk tolong la huhu...tau2 je 4-4 kaki terkankang kat bawah tue huhuhu

elle said...

kesiannya kucing itu! huhuhu..

cet.. ada hati nk psg 4 rupenye... hehehe..

p.i.n.a.t. said...

amboi bro..
ade niat eh..
ayookkk~

Framestone said...

elle--> oh sume org siang kat kucing je ek.. yg len x kasihan ke??? ops terniat je..elle nk masuk ke??

pinat--> he...23x niat je..wat blum lgik he..23x ala pinat huhuuh pe2 pun thank add bro dlm facebook

elle said...

hoho... elle tidak akn msk... awl2 dh tarik diri... keh3.. =p

Framestone said...

ok je... tarik diri ek... bro xde masalah he..23x tue sekadar melawak je..xde pe2 pun huhuhu

elle said...

xpe2... xde terasa pape pn... hehe...

Framestone said...

ala.. mmg brio xwat elle terase pun huhuhu

Syaz said...

uit..ternak anak..orite le tu..rezki tu bro..hehehe

~~Noli said...

ayah ternak lembu..untung woo..anak leh tumpang sekaki..keh kehh..

Eazy Izzuddin said...

hik3
byk penternak2 nih
hihi
bro ternak pe?
=P
xD

-aTie- said...

brani ke nk tmbah lg 3????
ade ke yg brni nk menentang atie???

huahuahua
menanti perang dunia ke 3 la tuh...
huhuhu

bro ternak tut tut tut...
hahaha
ade sape2 dpt teka?

Lili Puteh said...

ternak anak?
nak letak katne?
kandang?
reban?
tidak..
ku tak sanggup.

yg satu pun tak terjaga.
sanggup ke?

Nazra~ said...

waduh banyak sungguh ^_^

♥.misz luna.™ said...

xptt sggh kte ternak anak..

sharamli said...

nk dpt anak dh erk?tahniah..hik3

Nazz@Purple said...

Mak ai...tinggi nye impian..tiap2 tahun ye.dapat satu percuma satu la eh..amboi.amboi..


-Bro,one drop perfumes tu dah smpai semalam..thanks ;)

samdaddycool said...

wahhh ternak anak.. mau buka kilang... sungguh bercitha-chita tinggi.. kikikiki

Framestone said...

Syaz--> mmg rezeki pun..tp xramai yg sudi jd partner bro untuk ternak anak..kate org nk jaga sorg pun xsanggup.. nie kan pulak nk anak bayk

Noli--> yang anaknye tumpang pe ek.. tumpang kandnag ke... lembu cam mne ek ternak die.. berapa tahun dorg baru leh sembelih ek... sekor leh beranak berapa kali ek

Eazy--> peh mmg byk penternak pun.. erm bro ternak pe ek?? adalah..mne leh bgtau huhuh

Atie--> berani je huhu...tp takut nk pikul tggjwab he..23x tp cam nk ternak anak byk2 huhu

Lili Puteh--> tue la..baru plan je.. xtau nk ternak kat mane... kne wat taska la nie... alang2 bukak bisnes taska je la..

Framestone said...

Nazra--> byk ek..xde la byk mne pun..besa2 je tue huhu harap mampu la kan he..23x

miss luna--> he..23x xpatut ek.. ala teringin je huhuhu... aset masa depan tue...

mana tahu ada yg jd pemimpin ke..angkasawan ke..ustaz ke.. xpun insan yg berguna pada bangsa & agama.. harap xde yg masuk pusat serenti or mati katak atas jalan je

sharamli--> ops mane de dpat anak.. just berangan je dulu nie huhu

Nazz--> impian kne tgi2 huhu...pakej menarik tue kan he..23x sekali beranak dapat 2 anak.. xde la isteri dok ngandung byk kali he..23x

oh dah sampai ek.. thank coz inform bro.. maaf lambat..coz ade miss communication..

if nk order lagi leh je.. mane tahu ade member yg nk..leh order byk2.. bro bg diskaun kat kamu..so kamu leh dpt duit poket sikit dari situ

samdaddycool-->impian je.. nk laksanakan tue je xmampu lg... ade ke yg sudi jadi kilangnya

Eazy Izzuddin said...

alah bro ni
bagi la thu bro ternak pe
hik3

kemain entry ni
xD

Framestone said...

knpe dgn entry nie ek?? kan besa2 je he..23x

ops bro pun xtau ternak pe.. tnye la kak atie

kak Izan said...

k zan sekarang pandai ternak semut... tutup mata sekejap... ramai dia datang. pantang leka ... berebut-rebut dia datang...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

wahhhh.....baek pnyerr mnternak anak....sape laa agknyerr y nk memenuhi jawatan kosong tuuu...

ain said...

amboi..mcm2 ternak ada ni...

psst...jgn sembarangan nak ternak anak. pastikan kualiti dulu dr kuantiti..hihi

Framestone said...

kak izan--> semut2 tue dtg mane kak... dtg kat akak ke?? mesti akak manis kan huhuu teu yg dorg berebut tue huhu

N--> ops jawatn tue masih di open...tp belum ada yg isi borang.. dah isi borang baru wat pemilihan he..23x

ingat ternak anak nie cam ternak ayam ke?? anak ayam leh la.. tp kne jd bapak ayam la he..23x

kak ain--> he...23x perternakan kan salah satu bisnes kak sekrg nie huhuh... tue la kak.. nk check quality jugak.. baru saya fokus pada kuantiti

Kujie said...

kalau nk ternak..biarlah dr induk yg berqualiti..hehe

Framestone said...

he...23x tue la nk cari induk yg berkualiti tue yg susah...bukan sennag nk jaga anak bayk2 kan kak

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top