Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Pakej Mencari Pasangan

Baru2 ada terbaca satu isu yang ajak menarik untuk dibincnagkan disini. Ianya mengenai pakej yang diberikan oleh pasangan anda sebelum, selepas dan akhirkan kehidupan mereka sebagai pasangan anda

Sana sini terdengar cerita. Ada suami affair dengan sugar baby, Isteri dengan anak ikannya, suami dengan isteri orang dan vice versa.


Dimanakah silapnya pakej yang anda terima dan janjikan sebelum anda mendirikan rumah tangga dulu.

Pesanan Penaja:-
Hanya untuk perbincangan sahaja, jangan disalah ertikan. Bagi mereka yang dibawah umur mintak izin dari ibubapa sebelum nk menyampuk

- Pesanan ini dibawa oleh framestone.fm-

Di dalam Islam sendiri telah menetapkan pakej sekiranya memilih isteri. Ada 3 kateria yang utama yg perlu dititik beratkan:-
+ Agama
+ Keturunan
+ Harta
+ Rupa (* Maaf kalau silap, terlupa kejab..dah ingat balik kite betulkan, n tak ikut urutan)

Ada juga yang memilih sebab pasangan itu menyediakan pakej caring, penyayang, bertanggungjawab, hensem, cantik, berakhlak etc

Tetapi akhirnya ke mana perginya pakej tersebut. Adakah pakej yang diberi tidak mengikut perkembangan semasa (perkembangan dan kehendak pasangan) or terdapat pakej baru dan terbaru di pasaran.

p/s- anything relate to demand n supply (economy theory)

28 Jejak Perantau Maya:

-atie- said...

mase berkawan [time nak tacle]- bek sgt2 ngan atie..concern dgn keadaan atie. kalo saket bg nasihat, tnye kabar,...ckp ngan lembut, xpnah mrh2..pape akn ingt atie dulu...nampk la sikp tgjwb, leh jd ketua, agama pun ok...

time baru dpt - masih bek, xcurg walaupun duk jauh..ckp pun lmbut n masih bleh bertolak ansur

time agak2 lame - stat curang, ckp kasar, xde langsung toleransi, dah x concern ngan keadaan atie.kalo atie saket je atie blek kene mrh kate xtahan saket la..slalu marah2...dah stat runsing, byk rahsia..

kesimpulanya.......jgn la percaya pd lelaki yg nak ngorat..ayat pandai jer....dh dpt campak tepi...

blog BeliBuy said...

ala sian ati ek... tue la, entah2 laki tue doh bosan dgn atie kot..or die dh malas nk lyn karenah atie kot..g la tnye die

-atie- said...

memg dah bosan...bile atie mintak lepas die mau..ntah kenape...ntah2 die xleh idup tnpe atie kot...atie kalo bleh memeg nak idup sorg..dr awal2 kenal lg atie dh bgtau xkesa pown idup sorg sampai mati...

blog BeliBuy said...

oh.. enth la.. susah jugak kes atie nie ek.. ada kot sebab die xnk lepaskan atie tue..try je la tnye

-atie- said...

ala siap kali tnye mesti kate sbb sayang..tpi nak wat pe kalo hati atie saket...idup sorang2 lagi bahagia..lgpun die xpnh fikir org len melenkan org tuh ade kepentingan untuk die...die bukan lelaki yg hendak hidup susah senang bersama...kalo hidup die sush pasti die akn tinggalkan atie dan akan pergi cari kesenangan dgn perempuan lain....

Ainsya said...

Aihh..framestone, dh jadi dr.love plk..sesi kaunseling sdg berjalan, jangan kaco ok ! hehe..

mY fRiEnD "pOoH".. said...

btul,betul,betul....

blog BeliBuy said...

atis--> atie pasti ke tue...die malas nk lyn bersebab kot..lelaki kekadang nie byk bnde yg penting untuk difikirkan.. so jgn la membebankan die ek

ain--> dah nama pun Tun Dr Syukri he..23x

pooh--> tang mana yg betulnye

BonD JeLLa said...

manusia nihh kan ade sifat cpt bosan...sbb tuhh kot dia tukar2 psgn...who knows :p

Amer Aan said...

btul ckp bond jella tu..
hehehe

blog BeliBuy said...

bond jelia--> ok pendapat anda di terima. tp tue kes tukar psng..klu kes psg berbyk lepas khwin cam mne plk

amer-->xnk bg pendapat sendiri ke

nuyui said...

huhuhuhu...zaman skrng ni dh x mcm dulu.. lgpun manusia ni kn selalu bersifat tamak.. tak penah cukup ngn ape yg ade.. bile yg depan mata dah takde.. baru lah tercari2..barulah tau nk hargai..hu..

blog BeliBuy said...

tue kira ok la klu tercari2...klu yg xmencari balik tue cam mne plk kan huhuhu

taukey said...

korang tak yah cari jauh jauh. framestone ni pun gitu. wakakaka. aku buat fitnah kejap. hahaha. jgn marah erkk

blog BeliBuy said...

cari jauh2..?? pe maksud ko.?? xnk rekemen awek sarawak kat aku ke?? pe kekurangan aku

iza~de~bintang said...

mak aihh tajuk entry dia...

Tak pandai lah bab ni sebab tu masih ketinggalan keretapi.

Tapikan, pakej yg di ajarkan oleh rasullullah mmg yg terbaik.
Cuma manusia berubah ikut keadaan. persekitaran. Ujian2 yang datang akan menguji habis-habisan. Beruntunglah sesiapa yang mampu pertahankan cinta mereka.

Alamak, sorry terpanjang lah pulak..hikss.

taukey said...

maksud aku lelaki yang macam atie katakan tu tak yah dicari jauh. admin belibuy ni pun sama. wakakaka

awek sarawak? ko nak ke? ko kan dah tunang? hahaha....

ada betul ke aku kata ko macam lelaki yang atie sebut tu. wakaka

blog BeliBuy said...

iza--> xpanjang mne pun..tp pandnagan iza tetap diterima...ingt x pakej yg rasulluah bgtahu tue ek...nk masukan dlm blog nie

taukey--> klu betul ape salahnya kan..tp mintk dijauhkan la... awek sarawak comel2 gitu

etomyam said...

susau mau cakap zaman sekarang ni, semua org dah terlebih pandai sampai susah ditunjuk ajar...semua belajar tinggi2...kalau ada masa cuba baca Man from Mars, Women From Venus oleh John Gray, buku lama tapi at least kalau baca dapat sikit tahu perbezaan asas di antara kaum lelaki n perempuan, aku pernah buat sebagai kajian dlm subject Human Relation masa belajar dulu....

razifembi said...

My name is Muhamad and I'm Islam and I'm a good follower of my din ...

yes ...

1.rupa, 2.agama 3. keturunan antara faktor yang digariskan untuk mencari pasangan.

walaupun rupa disebutkan diawal sekali, namun sebaik2nya pilihlah yang beragama.

rupa disebutkan diawalkan sekali kerana mungkin bersesuaian dengan fitrah manusia yang inginkan cantik...

curang?kaki perempaun?affair?scandal?---->dah besaq, dah berkahwin ...pandai2lah fikir mana yang baik dan yang buruk . Kalau tidak, memang sendiri cari masalah dunia akhirat

* gambar yang mcm mana ek???kena adjust saturation, shadow and light...

maaf kurang jelas ...

rgds,

relaxjom, penang

BonD JeLLa said...

psg byk serentak kah maksud anda???hmm, klu yg stil bujang, myb dia nk cari yg the best kot...tp klu yg dah kawen tuhh, there's must be something goes wrong somehere...myb slh isteri, myb suami...skop yg sgt luas utk dibincangkan...:)

blog BeliBuy said...

etomyam--> aku de jugak terbace sipnosis pasal buku tue..

razifembi --> mana kamu copy nie ek

blog BeliBuy said...

bond jella--> lebih kurg cam tue la, kite lebih tupukan pada golongn yg dh kahwin..lg luas skop lg byk bnde leh dibincangkan

BonD JeLLa said...

sy blom kawen...so sy x reti laa nk komen lebih2....ngeh3

nurain said...

hmm...jauh lagi mahu pk ni sume..tp btul macam miss atie kte 2..saya sokong..relationship ni memerlukan satu mase yang panjang..sush sgt nak jumpa yg betul2 ikhlas menerima ape yg ada didepan mate...huaa~

Ainsya said...

sepotong hadith yang berbunyi, “Dikahwini
wanita itu (untuk dijadikan isteri) kerana empat perkara iaitu harta kekayaannya,
keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka utamakanlah (dalam
pemilihanmu itu) wanita yang kuat beragama, nescaya sejahtera hidupmu”
(Riwayat Bukhari dan Muslim).

:)

blog BeliBuy said...

bond jella--> bg pendapat je..nie status cam mne plk ek

nurain--> betul tue..mmg susah nk berjmpa yg terbaik xpun yg sesuai dgn kita. tp doa2kan la ek

ainsya--> thank buat ain..nnt kite masukan hadith tue dlm entry nie ek

BonD JeLLa said...

status ape nyer???x faham...

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top