Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Cucuk Mencucuk


Semasa melalui blog en_me terlintas sekejab kenangan dulu2 semasa kne cucuk.

Ada sapa2 yang teringat berapa kali anda dicucuk utnuk imunisasi atau untuk kesihatan? (bukan kes tercucuk jarum time menjahit or kes jadi doktor sendiri- isap dadah la)

Rasanya kali pertama di cucuk sure tak ingat, tetapi ada satu flashback yang bermain difikiran semasa berumur 2tahun, mak bawak saya naik basikal ke klinik bidan (kampung ja) time tue suasana penuh dengan ibu2 yang ingin mendapat rawatan untuk mereka dan anak mereka.

Time nie la rasanya kita start takut jarum, sekali suntik dan start menangis. Tue cerita zaman budak2. Zaman sekolah pula rasanay masa darjah satu bertanding dengan rakan sekelas siapa yang berani kne inject dulu dan kita tengok siapa yang menangis. Kemudian masa darjah 6 dan tingkatan 3.

Tetapi kalau tidak salah, masa darjah satu saya pernah kne bius time nak first nak cabut gigi. Rasanya masa darjah 5, time nak berkhatan (tak leh nak lupa time nie, malu sih sume perempuan je, yang jantan hanya doktor-alamak kelakian aku telah dinodai arghhhhhh)

Kemudian masa tingkatan 5, time tue kepala berdarah terkena senjata time praktis untuk persembahan silat semasa hari guru peringkat sekolah. Yang trajisnya selamat doktor tak cucuk dulu (rupanya silap pesakit, kalau x lumpuh satu kaki ambo)

Dan akhir sekali, selepas tingkatan 6. Time tue berlaku luka dipergelangan tangan. 3 kaki cucuk kat urat. bebape jahit untuk menyambungkan urat yang hampir putus (arteri dah banyak yang putus) kemudian menjahit otot dan akhir sekali 7 jahitan untuk menyambungakn kulit. Tempoh pembedahan 3 jam. Time tue kita tengok sekali cam mana tangan kita dibedah. Gerun la jugak. Yang wat lama tempoh pembedahan tue bila doktor mengajak jururawat pelatih (cun2 n comey2 belako) sambil melihat proses sambil berlajar keadaan tangan yang tercedera

23 Jejak Perantau Maya:

Ainsya said...

bnyknyer tragedi cucuk mencucuk dan jahit-menjahit..huhu. So some urat2 tu mesti cam x betoi, patutlah cm sengal jer kamoo..haha

en_me said...

ammvoiii, cucuk cucuk one uoooolsss..

k.e.r.i. said...

aku kena cucuk kat montot sebab alergi minggu lepas.
sakit lagi montot aku ni.
adesh!

blog BeliBuy said...

aimsya--> sengal ek...rase cam ok je...sengal2 pun berfikiran ganas jugak pe

en_me--> idea pun dtg bile bace blog en_me

keri--> sape yg cucuk montot ko ek?? sian sakit lg he...23x (awat teruk beno fikiran aku nie)

:: p R i n c E s S _ N :: said...

aduh...lomah tol part cucuk2..p klinik sumerr ni....

dBagHaNi said...

dba x tau ble kena cucuk ni,tpi biler tgk surat beranak,penuh dgn cop yg inputnyer mcm2,,,hehee..
dba rasa,dba sihat kot....sebab dah lalui cucuk2 ni

Tie said...

Sakit tau kena cucuk nih! Masa nak ambil sample darah tu kena cucuk kat jari...ooii...sakitnya..

reeF said...

bestnye bleh ingat kenangan lame.
best nye~~~~
tak ingat pun ape-ape waktu darjah satu ke darjah 4 ke darjah 5 ke
ingat-ingat dah sek men.
gile la cepat memory aku hilang.

bestnye dapat ingat sume benda~

p/s= bestkan.

blog BeliBuy said...

N--> he...23x muka xsuke g klinik ek

dba--> ade ke tulis dlam surat beranak...xperasan pun huhuhu

tie--> he...23x mmg la cucuk kat jari klu nk amik sample darah..ke kak tie nk suggest part len klu nk amik sample

reef--> nampak sgt ken cucuk je..ingtan hilang.. xleh recall balik ke

Eazy Izzuddin said...

huhu...
cucuk mencucuk.....
besh...
hehe
xD

chot said...

i takut kena cucuk u...

blog BeliBuy said...

eazy--> besh tang mne tue he...23x selalu cucuk mencucuk ke

chot--> awat takut kne cucuk nie

ryann said...

tengok jarum yang takut tuh..

nuyui said...

uiks..awat la menakutkan sgt tragedi2 fs nih..huhuhuhu....tp ape2 pun.. cucuk mencucuk ni bukanlah pilihan utama ataupun pilihan terakhir sy..huhuhuhu....

blog BeliBuy said...

ryann--> jgn la tgk jarum tue...tgk la doktor yg hensem tue

nuyui--> ala standard la 18sg..pasti menakutkan setiap tragedi yang berlaku... tp bile masuk bab derma darah...(shhhhhh je la ek)

Gadis Reformasi said...

haha
x sgupppp
bnci jarum dowwwh
;/
ayah kte kan,x kasi kt kna cuck dgn apa jua.
sbb,kalau kt slu sgt bercucuk ni,
sbrnye scra automtik,kt bgantung pd ubat hospital.
sbrnye,x pyh cucuk un x pew.
kcuali la
kalau bcucuk tanam
dpt gak hasilnye.
:PP

blog BeliBuy said...

nk wat cam mne kan...bukan saja2 cucuk..suma bersebab..kalau x xdenye mudah nk cabut gigi, n jahit luka yang parah

Amer Aan @ Green Arrow said...

aku klu kene cucuk...
msti mata jd iau...
hehe...
aku tpu je...
sakit skit je...

blog BeliBuy said...

jadi iau??? ape tue?? mmg sakit sikit pun...tp tgk jenis ubat pe yng dicucuk..dh dua kali kne cucuk terus kejang satu kaki.. sakit die hanya yg kne cucuk je tahu

JuliaNa said...

Dulu masa sekolah je kene cucuk2 ni, dah besar2 ni tak pernah lagi kene cucuk. Dulu masa darjah 6 nak kene cucuk, memang seram..sebab sebelum tu kawan2 yang pernah kena cucuk takut2kan..yang nanti misi (nurse) akan panaskan jarum kat api, pastu jarum yang panas tu terus dicucuk kat kita, tapi sebenarnya tak pun, aha...namun sakitnya tetap mencucuk berhari2 lamanya.

nuu_OL said...

=cikgu paling fobia ngan jarum ni.leh pensannnn

anntaj said...

belibuy...iyer betul, sakit kena cucuk hanya yang kena cucuk sahaja yang tahu...

tapi ada yang tak sakit tau, terutamanya kaum wanita, sesetengahnya suka cucuk...
:)
Vitamin C n kolagen...

blog BeliBuy said...

juliana--> ade jugak dengar humor pasal nk cucuk jarum die kne panaskan dulu..tp just untuk pompuan je..so kami xde la nk amik port sgt

nuu_OL--> cikgu takut jarum ek?? pernah pengsan ke nie...waduh lemah semnagt rupanya cikgu nie

anntaj--> mmg la yg rasa sakit org yg kne cucuk..sebab tue kite bertanya di blog nie... coz kite xrasa sakit sgt he...23x kaum wanita kekadang suka dicucuk..kaum lelaki pun dah mula suka dicucuk

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top