Onwer Blog ini Telah berpindah ke
www.broframestone.com

Harap Maklum
(Blog BeliBuy masih aktif, sudi2kan menjadi follower blog ini untuk mendapat update terbaru)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Tabiat berkaitan bulan dan duit


Terdapat banyak kisah mengenai hubungan suci di antara duit dan bulan. Ada yang memberi kegembiraan kepada orang lain, ada juga yang memberi kedukaan bahkan juga kegilaan.

Untuk post kali ini, BeliBuy ingin berkongsi serba sedikit mengenai hubungan duit dengan bulan yang kekadang kita perasan atau tidak.

The story base on the truth experien and reality that people nowsday facing

Di dalam logica, Bulan terbahagi kepada 3 fasa iaitu:-
  • Fasa Awal
  • Merupakan satu fasa di mana, kebanyakan manusia mula menulis list pembelanjaan mereka selepas membeli belah di pasaraya (tabiat buy before list) besa la duit tgh banyak. Selalunya di fasa ini, mereka banyak fokus untuk keperluan dalam tempoh sebulan
  • Fasa Pertengahan
  • Ia merupakan fasa berjaga-jaga, dimana segala pembelanjaan mula dicatu untuk perkara2 keperluan sahaja. Selalunya bekalan selalu diperhatiakn dari masa ke semasa ( Tabiat check list without buy )
  • Fasa Akhir
  • Fasa yang amat dinantikna terutama pada no 25 @ 28 di mana gaji sudah di masaukan. Terutama yang berkerja kerajaan ( Tabiat wait and see )
Di luar logica dan ianya hanya berlaku sekali setahun dalam tempoh 3 bulan:-
  • Bulan Saa'ban
  • Ia merupakan bulan membeli belah sebelum pasaraya penuh dengan pelangan yang berpusu2. Ini dapat mengelak dari berlakunya adegan rebut-merebut ( Tabiat who's fast they'll get first )Time nie duit mmg laju je habis cam air
  • Bulan Ramadhan
  • Bulan yang digalakan mengawal segala tingkah laku mahupun hawa nafsu. Dalam masa yang sama mengawal pengaliran keluar duit secara terkawal. Tetapi sellaunya habis jugak di bazar2 Ramadhan yang dibuka secara nationwide. (Tabiat What you see, that you want )
  • Bulan Syawal
  • Ia merupakan bulan yang penuh dengan kejayaan selepas menempuh peperangan melawan nafsu tetapi time ini nafsu sudah mula menguasai diri. Nafsu makan semakin bertambah, Nafsu bertukar2 pakaian danmenunjuk2 barang kemas. Dan tidak dilupakan ianya bulan untuk mengumpul duit raya bagi kanak2 ( Tabiat No Money No Raya dah rumah tue tahun depan - Kedekut )

Entry terdahulu:-

15 Jejak Perantau Maya:

-atie- said...

bulan dan duit...
tiap2 bulan mesti x cukup duit...
adoooiiiiaaaiii

taukey said...

sebulan ada 3 fasa

permulaan - terima gaji bayar hutang dan beli keperluan, kehendak, simpanan

pertengahan - cukup belanja sendiri tapi ada gak yang dah kering

hujung bulan - kembali semula ke fasa permulaan. hehehe

samdaddycool said...

aku dah tak merasa fasa ni sejak kerja sendiri....

...tapi biz kadang2 terasa dgn kewujudan fasa ni.. ;)

framestone said...

atie-->bulan apa yg cukup duit ek..ke kamu nie xreti kawal pembelanjaan

taukey-->fasa ko pun boleh diterima...mesti dah sellu ko rasa fasa tue kan

samdaddycool-->dalm biz fasa die xmenentukan..kata orag cam roda..kekdang kita di atas, kekdg kita dibawah

taukey said...

hahaha takder aku merasa. aku rancang awal beb. kalau tak naya. hehehe

:: p R i n c E s S _ N :: said...

tol ckp atie...tiap2 bln duit ttp x cukup...cano ehh??

samdaddycool said...

dah masuk 2 minggu biz aku mengalami fasa roda kat bawah tu... (bil pulak mencurah2 dtg waktu tgh merudum..:( )

framestone said...

taukey-->ok l atue ko de jugak merangcang awal...aku bulan nie dah nazak nie

N--> duit kamu mmg sentiasa tak cukup kan huhuhu

samdaddycool-->besa la...dah namanya bisnes...aku bulan 4,5,6 hari tue mmg xde bisnes masuk..bulan nie dah start ok balik

samdaddycool said...

tapi kalau buat online part time sahaja still ok...

aku mmg fulltime online / offline biz kecik2... kadang2 nak pusing modal pening, lepas tolak duit minyak & gaji...

framestone said...

mmg betul pun...kekdg kne fikirkan satu side bisnes yang tidak mengurngkan keuntungan.. bulan nie aku dah kering nie..xkn makan megi hari2

samdaddycool said...

...semalam aku baru sembang dgn sepupu... dia biz servis aircond kete.. mmg terasa. Kdg2 takde job,dia gi ronda2 bengkel lain.. ada yang sampai tahap keenam-enam pekerja duduk termenung.. tak ada job.

member aku meniaga air balang kat pasar malam.. aku tgk balang dia lebih separuh ada air lagi...

....kesan kenaikan minyak... para peniaga baru mula terasa kuasa membeli pengguna dah berkurangan.

farahaznil said...

fasa pertama - mkn dekat luar hari2..

fasa pertengahan - makan pasir atau gigit tayar kereta..

fasa akhir - mula terbayang2kan nak mkn kat luar balik..

hi hi hi

samdaddycool said...

sedap ke farah gigit tayar kete tu?

framestone said...

samdaddycool--> pe2 bisnes pun cam tue jugak...jual insuran ke..jual makanan ke..jual cerita pun kekdg xlaku gak coz cite dah basi

farahaznil--> awat makan tayar plk...lyn drift ke ape nie....

farahaznil said...

yelah..nak pki keta mahal punya psl..duit dah abis duk byr keta mahal tu...tgh bulan mkn tayar keta tu la..hi hi hi

Post a Comment

Followers

 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top